Κ. Βέττα: Ικανοποιημένη και αυτάρεσκη (!) η κυβέρνηση για την πρόοδο του Π.Δ.Α.Μ. την ώρα που δεν έχει γίνει κανένα έργο στην Δυτική Μακεδονία εδώ και πέντε χρόνια’



Συζητήθηκε χθες το απόγευμα στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης και Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Καλλιόπη Βέττα προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με θέμα: «Οι υστερήσεις, τα κενά και η στασιμότητα στην απορρόφηση κονδυλίων για το Π.Δ.Α.Μ. δημιουργούν απόγνωση στην Δυτική Μακεδονία»

Η κ. Βέττα αναφέρθηκε στο γεγονός ότι εδώ και πέντε χρόνια δεν υπάρχει καμία ουσιαστική πρόοδος στην πορεία των έργων για το Π.Δ.Α.Μ., παρά μόνο εξαγγελίες, «βροχή» δισεκατομμυρίων που μένουν μόνο στα χαρτιά και ανερμάτιστες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για «κοσμογονία» και αλλαγή παραγωγικού μοντέλου.

Οι διακηρυγμένοι πυλώνες του Προγράμματος (δηλαδή οι τομείς της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, της ενεργειακής μετάβασης – ουδετερότητας, της αναπροσαρμογής χρήσεων γης – κυκλικής οικονομίας, της δίκαιης εργασιακής μετάβασης, των ολοκληρωμένων παρεμβάσεων μικρής κλίμακας και της τεχνικής βοήθειας), όπως ανέφερε η Βουλευτής, είναι εντελώς στάσιμοι.

Παράλληλα, η κ. Βέττα έκανε ειδική μνεία:

  • Στα χρηματοδοτικά εργαλεία του Ταμείου δίκαιης Μετάβασης, όπου οι εντάξεις έργων είναι μόλις στο 14%
  • Στη μηδαμινή πρόοδο στον τομέα των δημόσιων αλλά και των μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων
  • Στην απώλεια δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας, οι οποίες, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, θα αναπληρωθούν από 3-4.000 θέσεις…
  • Στην έλλειψη μέριμνας για τις αποκαταστάσεις εδαφών και ορυχείων και την ολοκλήρωση της τηλεθέρμανσης, η οποία είναι επί ξύλου κρεμάμενη (κόστος, δίκτυα, χρέη κλπ)
  • Τέλος, στην πλήρη αδιαφορία για την εφαρμογή της ρήτρας μετάβασης που πρόβλεπε ειδική μεταχείριση στην περιοχή, για να αντισταθμίσει την ζημία από την άδικη απόφαση.

Οι απαντήσεις του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Νίκου Παπαθανάση ήταν εκτός θέματος, αλλά και πραγματικότητας. Συγκεκριμένα, επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. για τα πεπραγμένα της κυβερνητικής του θητείας, ενώ σκιαγράφησε ένα ειδυλλιακό καθεστώς όπου οι εξελίξεις τρέχουν γρήγορα και αποδοτικά, τονίζοντας ότι οι προσκλήσεις και οι εντάξεις κινούνται τάχιστα και με σημαντικό αποτύπωμα στην περιοχή (!)

Στην δευτερολογία της η Βουλευτής, ανέφερε αρχικά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ίδρυσε το πρώτο πανευρωπαϊκά Πράσινο Ταμείο εξοπλίζοντας το με 60 εκατομμύρια, τα οποία μάλιστα έμεναν αχρησιμοποίητα μέχρι πέρυσι ενώ, σε αντίθεση με την Ν.Δ., είχε προχωρήσει σε ουσιαστική διαβούλευση με την τοπική κοινωνία για την πορεία της μετάβασης, την ώρα μάλιστα που διατηρούσε την τιμή του ρεύματος σταθερή και αποκλιμακούμενη.

Παράλληλα, τόνισε ότι για την κυβέρνηση συνιστά επιτυχία (!) το γεγονός ότι στο τέλος του 2025, όταν θα έχουν κλείσει οριστικά όλες οι μονάδες, θα έχει προχωρήσει αρκετά το σκέλος των προσκλήσεων, ούτε καν των εντάξεων, πόσο μάλλον των υλοποιήσεων…

Την ίδια ώρα, όπως τόνισε, σε μια πλήρη αντιστροφή των προτεραιοτήτων, έχει καταβάλει σε υπηρεσίες διαφήμισης και μάρκετινγκ για την δημοσιότητα του ΠΔΑΜ, 5.200.000 ευρώ, ενώ παράλληλα, έχουν καταβληθεί σε υπηρεσίες παροχής συμβουλών έχει κωδικός με 7.258.064 ευρώ…

Τέλος, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Μετάβαση Α.Ε. δεν λαμβάνει υπόψη της τις τοπικές ανάγκες και ιεραρχήσεις, ενώ αναφέρθηκε στην φυγή πληθυσμού, ειδικά των νέων, που έχουν  το μεγαλύτερο ποσοστό μετανάστευσης από όλες τις λιγνιτικές περιοχές στην Ευρώπη και βλέπουν την περιοχή τους να μετατρέπεται σε μια ζώνη μαρασμού.

Στην δευτερολογία του ο κ. Παπαθανάσης, συνέχιζε να αναφέρεται στην περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., επανέλαβε τα ίδια στοιχεία με την πρωτολογία, ενώ εξακολούθησε να «αποθεώνει» τον Πρωθυπουργό για την διορατικότητά του να κλείσει πρώτος τις λιγνιτικές μονάδες, χωρίς, βέβαια, να εξηγεί γιατί όλοι οι ποσοτικοί και ποιοτικοί δείκτες στην Δυτική Μακεδονία από το 2019 κ.ε. είναι στάσιμοι ή αρνητικοί.

 

Συμπερασματικά, με την επίκαιρη ερώτηση της κ. Βέττα, με αφορμή την συμπλήρωση πέντε ετών από την εξαγγελία της απολιγνιτοποίησης, φανερώθηκε για μία ακόμη φορά η αδιαφορία, η αναποτελεσματικότητα και η πλήρης ταύτιση της κυβέρνησης με τα συμφέροντα του φυσικού αερίου και των μεγάλων Α.Π.Ε.

 

Καλλιόπη Βέττα
Βουλευτής ΠΕ Κοζάνης

Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.

Α’ Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας

Περιβάλλοντος της Βουλής

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.