Άννα Διαμαντοπούλου από την Πτολεμαΐδα: ‘Εξόφθαλμη στήριξη λίγων ισχυρών και ολιγοπωλίων από την Κυβέρνηση για την ενέργεια’



Η Υποψήφια Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σε δήλωση της από την Πτολεμαΐδα και σε συζήτηση της με πολίτες ανέφερε τα εξής.

«Με βάση το Εθνικο Σχέδιο για την Ενεργεια και το Κλιμα)της Κυβέρνησης η Δυτικη Μακεδονια θα φιλοξενήσει, 7,5 GW ΑΠΕ από τα συνολικά 30GW της Χώρας.

Το 2,5% του πληθυσμού θα υποστεί το βάρος του 25% των ΑΠΕ της Χώρας, λόγω των Δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που φιλοξενούνται εδώ. Η περιοχή θα χάσει προοπτική ανάπτυξης του τουρισμού και του πρωτογενή τομέα, λόγω κάλυψης χιλιάδων στρεμμάτων δασικής και αγροτικής γης ειδικά στις ΠΕ Κοζάνης και Φλώρινας.

Ως ελάχιστη ανταπόδοση στην περιοχή μας, από αυτά τα 7,5GW, αν είχαμε ηλεκτρικό χώρο 1GW για την Ενεργειακή Κοινότητα της Περιφέρειας τότε:

  • τα 270MW θα ήταν αρκετά για να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες των 80.000 νοικοκυριών της Δυτικής Μακεδονίαςμε τη μέθοδο VIRTUAL NET METERING. Κάθε νοικοκυριό θα κέρδιζε 3-4.000€ από το κόστος του ρεύματος ετήσια.
  • τα υπόλοιπα 730MW θα κάλυπταν τις ανάγκες σε ΑΓΡΟΤΕΣ, ΤΟΕΒ, ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΜΙΚΡΟΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΑΠΕ ΔΜ, ΟΤΑ, ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΕΙΣ, ΔΕΥΑ της Δυτικής Μακεδονίας.

 

Πώς θα γινόταν αυτό; Όλοι οι παραπάνω αντί να αγοράζουν ρεύμα από τους μεγαλοπαρόχους (πχ ήδη έχει ανακοινωθεί για τους αγρότες ένα κόστος 9 – 11λεπτά/kwh, που είναι περίπου το 50% του σημερινού τους κόστους) θα μπορούν να πωλούν ρεύμα αφού πρώτα καλύψουν τις ανάγκες τους, με VIRTUAL NET METERING.

Συμφωνα με το Πρόγραμμα ΑΠΟΛΛΩΝ (Ν5106/2024) η Κυβερνηση αντι να στηριξει την Ενεργειακή Κοινότητα της Περιφέρειας δίνει όλο τον ηλεκτρικό χώρο σε λίγους Παρόχους, τους ενισχυει και με κονδύλια από το Ταμείο ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ (~400εκ€) για να κατασκευάσουν νέα ή τους αποζημιώνει για τα υφιστάμενα ενεργειακά τους πάρκα.

Πρόκειται για μια εξόφθαλμη στήριξη λίγων οικονομικά ισχυρών και των ολιγοπωλίων που αυτοί συγκροτούν, αντι να στηριξουν άμεσα την Περιφέρεια και τους κατοίκους της και να δημιουργήσουν ευνοϊκές συνθήκες για την εγκατάσταση άλλων παραγωγικών μονάδων και επενδύσεων στη Δυτική Μακεδονία και τις άλλες Περιφέρειες, με κινητρο την χαμηλού κόστους ενέργεια.

 

Αυτό είναι ένα καθαρό δείγμα της πολιτικής μιας Κυβέρνησης των ολιγοπωλίων  απέναντι στις πολιτικές της Σοσιαλδημοκρατίας του 21ου που εγώ πιστεύω, και μπορεί να ασκήσει ένα Μεγάλο και Κυβερνών ΠΑΣΟΚ.»

2 σχόλια στο άρθρο “Άννα Διαμαντοπούλου από την Πτολεμαΐδα: ‘Εξόφθαλμη στήριξη λίγων ισχυρών και ολιγοπωλίων από την Κυβέρνηση για την ενέργεια’

  1. Αυτά που σκέφτεσαι εσυ σημερα, τα σκεφτετε
    Ο μητσοτακης πριν χρόνια!
    Ούτε εσύ όμως θέλεις να εφαρμοστούν,
    Ούτε ο μητσοτακης,γιατι;γιατί έχετε την ίδια πολιτική!
    Πιο πασοκ είναι ο μητσοτακης από σένα που είσαι
    Δεξιά εδώ και τόσα χρόνια που έφυγες από το Πασοκ!
    Ούτε στη Γεννηματά βρέθηκες δίπλα της ,να την στηριξεις,
    Και προεκλογικά, στις εθνικές και στις ευρωεκλογες
    δεν βρέθηκες μαζί με τον Ανδρουλάκη σε μια ομιλία του!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.