Κ. Βέττα: ‘Επιτακτική ανάγκη για στήριξη των παραγωγών συμπύρηνων ροδάκινων’



«Καλλιόπη Βέττα: Να στηριχθούν οι παραγωγοί των συμπύρηνων ροδάκινων που βιώνουν την εκμετάλλευση από τους μεταποιητές με την ανοχή και την αδιαφορία της κυβέρνησης» – Κατάθεση κοινοβουλευτικής ερώτησης.

Η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης και Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Καλλιόπη Βέττα κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: «Επιτακτική ανάγκη για στήριξη των παραγωγών συμπύρηνων ροδάκινων»

Στην ερώτηση, την οποία συνυπογράφουν 15 ακόμη Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., αναδεικνύεται το ζήτημα που έχει προκύψει με τις καλλιέργειες συμπύρηνων ροδάκινων και ειδικότερα, αφενός με τη μη απορρόφηση των προϊόντων τους και, αφετέρου, με τις χαμηλές προσφερόμενες τιμές αγοράς.

Συγκεκριμένα, οι προτάσεις αγοράς που υφίστανται από την βιομηχανία κομποστοποίησης (όταν αυτές υπάρχουν), ανέρχονται στα 0.31 ευρώ το κιλό για τιμή παραγωγού, (0.34 ευρώ μαζί με τις κρατήσεις, ενώ για τα κλαρίσια η προσφερόμενη τιμή είναι στα 0.21 ευρώ το κιλό), ποσά που δεν ανταποκρίνονται καν στο κόστος παραγωγής.

Την ίδια ώρα, ένα αδικαιολόγητα μεγάλο ποσοστό καταγράφεται ως φύρα- γεγονός που μειώνει ακόμη περισσότερο την τιμή για τους παραγωγούς στα 0.26 ευρώ ανά κιλό- ενώ, ενδεικτική των προθέσεων περί μη απορρόφησης της παραγωγής είναι το γεγονός ότι γίνεται επιλογή προϊόντων πρώτης ποιότητας, με κατεύθυνση την χυμοποίηση. Κι όλα αυτά, ενώ μέχρι πριν λίγους μήνες η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδας υποστήριζε ότι φέτος θα υπάρξουν αυξημένα εισοδήματα για τους παραγωγούς.

Παράλληλα, στην ερώτηση, τίθενται ζητήματα που αφορούν ευρύτερα τους παραγωγούς ροδάκινων όπως οι οξυμένες βροχοπτώσεις και η ζημιά στις όψιμες επιτραπέζιες καλλιέργειες, αλλά κυρίως την παραμόρφωση των ροδάκινων που αντιπροσωπεύει έως και το 40% της συνολικής παραγωγής σε συγκεκριμένες ποικιλίες και επηρεάζει άνω των 10.000 στρεμμάτων συνολικά, με εκτίμηση ότι το επόμενο  έτος θα επηρεάσει περί των 60.000 στρεμμάτων, την ώρα που οι αρμόδιοι για την αντιμετώπιση του φαινομένου φορείς μένουν χωρίς κατάλληλη χρηματοδότηση.

Όπως τονίζει η κ. Βέττα, είναι επιτακτική η ανάγκη για ενίσχυση των καλλιεργητών, καθώς το υψηλό κόστος παραγωγής, μεταφοράς και αποθήκευσης, η έλλειψη εργατικών χεριών, οι κλιματικές συνθήκες, τα καρτέλ των μεταποιητών που φιλοτεχνούν μία εικόνα υπερπαραγωγής, χαμηλής ποιότητας και υψηλών αποθεμάτων, συντείνουν στην εξαθλίωση των παραγωγών συμπύρηνων ροδάκινων την οποία επιτρέπει η κυβέρνηση με το πρόσχημα της «ελεύθερης αγοράς».

Συμπερασματικά, τίθενται τα ερωτήματα προς τον Υπουργό:

  1. Με ποιο τρόπο θα ενισχύσει τους παραγωγούς συμπύρηνων ροδάκινων που βλέπουν τις καλλιέργειες τους αδιάθετες ή εκβιάζονται να διαθέσουν τα προϊόντα τους σε τιμές κάτω του κόστους;
  2. Θα ελέγξει τους βιομηχανίες κομποστοποίησης, σε όλα τα στάδια της αγοράς, τιμολόγησης και διάθεσης των προϊόντων;
  3. Θα ενισχύσει τους επιστημονικούς φορείς και τα ιδρύματα για την αντιμετώπιση των παραμορφώσεων των ροδακινιών και των νεκταρινιών;

 

Με εκτίμηση,

Γραφείο Βουλευτή

Καλλιόπη Βέττα
Βουλευτής ΠΕ Κοζάνης
Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.
Α’ Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας
Περιβάλλοντος της Βουλής
Επισυνάπτεται η ερώτηση

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Κ. Βέττα: ‘Επιτακτική ανάγκη για στήριξη των παραγωγών συμπύρηνων ροδάκινων’

  1. Ποτέ κ. Βέττα δεν κάνατε στοιχειώδη αυτοκριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα των αγροτών ούτε φυσικά απολογηθήκατε. Προβάλατε σαν «επιχείρημα» τις «αυταπάτες» σας δηλαδή την ασχετοσύνη σας και την ανύπαρκτη «αποτελεσματικότητα» και «προβλεπτικότητά» σας. Αλλά τι να περιμένει κανείς από σας, σαν ΣΥΡΙΖΑ όταν εξαπατήσατε τον ελληνικό λαό μέσω ενός δημοψηφίσματος. Ενός δημοψηφίσματος –απάτη, οργανωμένο από τους μεγαλύτερους πολιτικούς απατεώνες του τελευταίου αιώνα με επικεφαλής τον «Ηγεμόνα» των πολιτικών απατεώνων, Αλέξη Τσίπρα. Δημοψήφισμα που δεν «μετατράπηκε» απλώς σε μια νύχτα από ΟΧΙ σε ΝΑΙ αλλά – κυρίως- διεξήχθη με τέτοιους όρους που ταιριάζουν μόνο σε χαρτοπαίκτες ολκής και τοκογλύφους «επιπέδου». https://www.youtube.com/watch?v=7if1TCoKyYs

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.