Κ. Βέττα: Η αδιαφορία της κυβέρνησης και της Δ.Ε.Η. δημιουργεί τεράστια αδιέξοδα για την τηλεθέρμανση της Εορδαίας – Συνάντηση στην Δ.Ε.ΤΗ.Π. και συζήτηση επίκαιρης ερώτησης για την χρηματοδότηση της μετάβασης



Η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης και Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ κ. Καλλιόπη Βέττα επισκέφθηκε την Δημοτική Επιχείρηση Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας (Δ.Ε.ΤΗ.Π.), όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο κ. Δημήτρη Καρακασίδη και τον Γενικό Διευθυντή κ. Νικόλαο Πετρίδη.

Στη συνάντηση τέθηκε το πρόβλημα που εξακολουθεί να ταλανίζει την επιχείρηση και αφορά την αδιαφορία της κυβέρνησης και της Δ.Ε.Η. να τηρήσουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις απέναντι στον νόμο, αλλά και την κοινωνία της περιοχής.

Ως γνωστόν, η Δ.Ε.Η. με εξώδικό της προς την Δ.Ε.ΤΗ.Π. στις 23 Αυγούστου, ανέφερε ότι σταματά άμεσα να είναι πάροχος της δημοτικής επιχείρησης, ζητώντας παράλληλα την πλήρη εξόφληση των οφειλών που ανέρχονται, σύμφωνα με προσωρινή απόφαση Πρωτοδικείου στα 5.000.000 ευρώ, ενώ οι αρχικές απαιτήσεις της Δ.Ε.Η. κυμαίνονται στα 92 εκ. ευρώ(!)

Πρόκειται για την συνέχεια του θέματος με την οριστικοποίηση των χρεών, αλλά κυρίως με την εξόφλησή τους, το οποίο είχε αναδείξει η Δ.Ε.ΤΗ.Π. τον Ιούλιο, με την κ. Βέττα να καταθέτει κοινοβουλευτική ερώτηση, η οποία παραμένει αναπάντητη. Ουσιαστικά, αφορά τη μη ενεργοποίηση εκ μέρους της κυβέρνησης του άρθρου 124 του ν. 4951/22 που προβλέπει την κάλυψη από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης του κόστους λειτουργίας της τηλεθέρμανσης της Εορδαίας μέχρι τη σύνδεση της με την Πτολεμαΐδα V.

Όπως συνομολογήθηκε, εκτός των άλλων, τα όποια χρέη καταλογιστούν οφείλονται στην κωλυσιεργία της κυβέρνησης και του ανάδοχου, καθώς ο Δήμος είχε εκπληρώσει εμπρόθεσμα τις συμβατικές του υποχρεώσεις και τα συνοδά έργα. Ωστόσο, οι καθυστερήσεις στην σύνδεση οδήγησαν στην συνεχή χρήση θερμολέβητων, οι οποίοι θεωρητικά θα λειτουργούσαν μόνο για ένα χρόνο. Παράλληλα, πρέπει να σημειωθεί, ότι όλα τα αιτήματα της επιχείρησης για υπαγωγή στο καθεστώς υψηλής τάσης, και άρα χαμηλότερης χρέωσης, απορρίφτηκαν από την Δ.Ε.Η..

Η κ. Βέττα ανέφερε ότι το αρμόδιο Υπουργείο πρέπει να πληρώσει άμεσα τα χρέη, για να φύγει ο βρόγχος από την Δ.Ε.ΤΗ.Π.. Τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση ενδύεται διπλό μανδύα: όποτε θέλει, αναφέρει ότι η Δ.Ε.Η. είναι υπό τον δημόσιο έλεγχο, ότι δεν έχει ιδιωτικοποιηθεί και ότι η κριτική της αντιπολίτευσης είναι ανεδαφική και, παράλληλα, όποτε τη συμφέρει, υποστηρίζει ότι είναι μια ιδιωτική εταιρία, με μετόχους και πλήρη ανεξαρτησία απέναντι στο κράτος.

Η συγκεκριμένη πρακτική, αλλά και η γενικότερη στάση της στο θέμα της απολιγνιτοποίησης, συνιστά μια πολιτική απόφαση εγκατάλειψης της περιοχής και παράδοσής της στα συμφέροντα του φυσικού αερίου και των μεγάλων φωτοβολταϊκών, ενώ υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., αντιθέτως, είχε εξασφαλίσει το 2019 παράταση λειτουργίας στον Α.Η.Σ. Καρδιάς για 17.500 ώρες (ενώ είχε εξαντληθεί ο χρόνος λειτουργίας), ώστε να γίνει ομαλά η μετάβαση στο πεδίο της τηλεθέρμανσης.

Η Βουλευτής επανέλαβε, επίσης, ότι η τηλεθέρμανση είναι μια ανταποδοτική παροχή της Δ.Ε.Η. στην Π.Ε. Κοζάνης καθώς για πολλές δεκαετίες η επιχείρηση επωφελούνταν από τους ενεργειακούς πόρους, το έμπειρο προσωπικό και τις υποδομές ενώ τόνισε ότι η λειτουργία, το κόστος και η χρηματοδότηση της τηλεθέρμανσης εξακολουθεί να βρίσκεται στον αέρα. Όπως ανέφερε η Πτολεμαΐδα V είναι «αόρατη» για τα κυβερνητικά στελέχη, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τις δημοτικές επιχειρήσεις, αλλά κυρίως και πρώτιστα για τους πολίτες, ενώ δεσμεύτηκε ότι, για μια ακόμη φορά, θα ασκήσει κοινοβουλευτικό έλεγχο προς τους αρμόδιους Υπουργούς για το θέμα.

Τέλος, την Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου, στις 15:00, θα συζητηθεί, παρόντος του αρμόδιου Υπουργού κ. Παπαθανάση, η επίκαιρη κοινοβουλευτική ερώτηση που έχει καταθέσει η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης, για την χρηματοδότηση και την πορεία των έργων για την δίκαιη μετάβαση στην περιοχή.

 

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Κ. Βέττα: Η αδιαφορία της κυβέρνησης και της Δ.Ε.Η. δημιουργεί τεράστια αδιέξοδα για την τηλεθέρμανση της Εορδαίας – Συνάντηση στην Δ.Ε.ΤΗ.Π. και συζήτηση επίκαιρης ερώτησης για την χρηματοδότηση της μετάβασης

  1. Κ. Βέττα, πως τοποθετείστε στο συγκεκριμένο θέμα τη συγκεκριμένη στιγμή, όταν ο κόσμος έχει φτωχοποιηθεί και πληρώνει πανάκριβα τα πάντα, όταν προ ημερών με εντολή της εισαγγελέως του Αρ. Πάγου Γ. Αδειλίνη ερευνάται η απευθείας σύμβαση το 2015 της «αναβάθμισης» 5 αεροσκαφών του Π.N. ηλικίας 49 ετών, που πληρώθηκε μεν αλλά δεν έγινε ποτέ.Στο μικροσκόπιο των εισαγγελικών αρχών βρίσκεται το σκάνδαλο των 500 εκατ. δολαρίων για την αναβάθμιση 5 αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3Β Orion του Πολεμικού Ναυτικού, με πρωταγωνιστή τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ και τότε υπουργό Εθνικής Αμυνας (2015- 2019) Πάνο Καμμένο. Η Εισαγγελία διερευνά την πιθανή διάπραξη τριών κακουργημάτων, μεταξύ των οποίων και το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος). Στην επίμαχη αυτή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, εκτός του κ. Καμμένου, συμμετείχαν ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο πρώην αντιναύαρχος, βουλευτής, αλλά και πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας στη δεύτερη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ Ευάγγελος Αποστολάκης ως ο πλέον αρμόδιος, αφού τα αεροπλάνα αυτά είναι στο Πολεμικό Ναυτικό και ο ίδιος ήταν Α/ΓΕΝ και ο πρώην ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος. Η σύμβαση αναβάθμισης των αεροσκαφών υπεγράφη τον Μάρτιο του 2015, όταν σχεδόν είχαν εξαντληθεί όλα τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου κατά τη διακυβέρνηση της χώρας από τη συνεργασία των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ την περίοδο των μνημονίων. Ετσι, στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ της 15ης Μαρτίου 2015 εγκρίθηκε το σχέδιο διακρατικής συμφωνίας (LOA) για τον εκσυγχρονισμό των επίμαχων πεπαλαιωμένων αεροσκαφών ηλικίας 49 ετών. Ενδεικτικό του πνεύματος που επικρατούσε την επίμαχη κρίσιμη χρονική στιγμή στο ΥΕΘΑ ήταν η εκτίμηση ότι τα αεροσκάφη P-3B «είναι σήμερα (σ.σ.: το 2015) ηλικίας 25 ετών», αγνοώντας ή αποκρύβοντας εντελώς τυχαία ότι είχαν στην πλάτη τους τότε 49 χρόνια. Ωστόσο, σε χρόνο ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα και με διαδικασίες fast-track, δηλαδή προτού καν συμπληρωθούν 20 ημέρες από την έγκριση του ΚΥΣΕΑ, το ΥΕΘΑ έσπευσε να ενεργοποιήσει τη σύμβαση καταβάλλοντας προκαταβολή 45 εκατ. δολαρίων στην ανάδοχο εταιρεία.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.