Φουντουκιά ή λεπτοκαρυά (Corylus avellana ) – video – Της Μάρθας Στ. Καπλάνογλου



Η φουντουκιά ή λεπτοκαρυά είναι αγγειόσπερμο, δικότυλο, φυλλοβόλο φυτό και ανήκει στην τάξη των Φηγωδών (Fagales) και στην οικογένεια των Σημυδοειδών (Betulaceae).
Ιστορία
Η λέξη «φουντούκι» προέρχεται από τη φράση ποντικόν κάρυον, δηλαδή «καρύδι του Πόντου», ονομασία που προέκυψε λόγω της καλλιέργειας της φουντουκιάς στον Πόντο τα αρχαία χρόνια.
Το επιστημονικό όνομα «κόρυλος» ετυμολογείται από την αρχαία ελληνική λέξη κόρυς (περικεφαλαία), καθώς ο καρπός του φουντουκιού όταν είναι φρέσκος περιβάλλεται από φλοιώδες περίβλημα κάνοντάς το να μοιάζει με στρατιωτικό κράνος.
Οι ευεργετικές ιδιότητες της φουντουκιάς ήταν γνωστές στην Αρχαία Ελλάδα. Σύμβολο μακροζωίας
Θεωρήθηκε σύμβολο υγείας και του αποδίδονταν μαγικές ιδιότητες, αφού πολλές ασθένειες μπορούσαν να θεραπευτούν με τη βοήθειά του.
-*Διοσκουρίδη
Στο διάσημο έργο του «Περί φαρμάκων», ο αρχαίος γιατρός Διοσκουρίδης συνταγογραφούσε φρούτα φουντουκιού για οτιδήποτε, για μια ποικιλία ασθενειών – από κρυολόγημα έως φαλάκρα,
-* Ιπποκράτη
Ο Έλληνας θεραπευτής Ιπποκράτης συμβούλεψε τη χρήση του φυτού για τη θεραπεία του ήπατος, των νεφρών και του στομάχου. Το φουντουκι είχε μεγάλη σημασία στη θεραπεία ασθενειών της ανδρικής γεννητικής περιοχής, κιρσών και θρομβοφλεβίτιδας.
Το φυτό χρησιμοποιείται ενεργά στη σύγχρονη λαϊκή ιατρική, χάρη στο ευρύ φάσμα των θεραπευτικών ουσιών που περιλαμβάνονται στη σύνθεσή του.
Διατροφικά οφέλη
Τα φουντούκια ξεχωρίζουν για τη γλυκιά τους γεύση και μπορούν να καταναλωθούν ωμά, ψημένα ή αλεσμένα σε μορφή πραλίνας. Είναι πολύ πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, ωφέλιμα λίπη, βιταμίνες και μέταλλα.
Είναι πλούσια σε θερμίδες, γι’ αυτό χρειάζεται ισορροπία και μέτρο στην κατανάλωσή τους.
Ιατροφαρμακευτικές ιδιότητες
* Έχουν τονωτικές ιδιότητες και καταναλώνονται από αναιμικούς και ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, διαβητικούς και εγκύους.
* Τα φουντούκια περιέχουν σημαντικές ποσότητες αντιοξειδωτικών.
Τα πιο γνωστά αντιοξειδωτικά στα φουντούκια είναι οι φαινολικές ενώσεις, οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα και της φλεγμονής.
Σύμφωνα με μελέτες, οι φαινολικές ενώσεις μπορεί να σχετίζονται με χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης χρόνιων εκφυλιστικών ασθενειών, όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης, η νόσος του Αλτσχάιμερ και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.
* Συνιστώνται επίσης για την ενίσχυση της μνήμης των μαθητών και τη βελτίωση του ύπνου, ειδικά για όσους υποφέρουν από αϋπνία.
* Το φυτό έχει στυπτικές (ρίζα), αντιπυρετικές (φλοιός) και καθαρτικές (φύλλων) ιδιότητες, ενώ το αιθέριο έλαιο χορηγείται για την αντιμετώπιση ελμινθών, πονόδοντου, ρευματισμών και ισχιαλγίας.
Προφυλάξεις
Τα φουντούκια συγκαταλέγονται στους υγιεινούς ξηρούς καρπούς, αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να είναι επιβλαβείς, επομένως για μερικούς ανθρώπους θα πρέπει να υπάρχει προφύλαξη για την αποφυγή αλλεργιών.
-* Αλλεργίες…. Οι αλλεργικές καταστάσεις που μπορούν να δημιουργηθούν είναι:
Η αναφυλαξία, που προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα, είναι μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση που απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα ,
Κνίδωση (φαγούρα) στο δέρμα και έμετος
Στα μάτια: Εμφανίζεται αλλεργική επιπεφυκίτιδα.
Στα χείλη, τη γλώσσα, το πρόσωπο: Εμφανίζεται οίδημα (γνωστό ως αγγειοοίδημα)
–* Αλλαντίαση…..Μαύρισμα Τα φουντούκια έχουν επίσης συσχετιστεί με ένα αναφερόμενο ξέσπασμα αλλαντίασης από μολυσμένα φουντούκια.
—* Διατροφική ανεπάρκεια ….. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να εμφανιστεί διατροφική ανεπάρκεια.
Για περισσότερες πληροφορίες που αφορούν τις ανάγκες του φυτού την καλλιέργεια , τον πολλαπλασιασμό και τις ποικιλίες ,την συγκομιδή και την συντήρηση ,την παραγωγή του φουντουκέλαιου ,τις ιατροφαρμακευτικές ιδιότητες κ.α. πολλά δείτε παλιότερη εκπομπή στην τηλεόραση του Σταύρου Π. Καπλάνογλου με τον τίτλο :

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.