Συμπτύξεις τμημάτων: Σε βάρος της δημόσιας εκπαίδευσης η ακολουθούμενη πολιτική του Υπουργείου Παιδείας – Του Σάκη Κωτούλα



Το Υπουργείο Παιδείας ζήτησε από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης να προσδιορίσουν τη λειτουργικότητα των σχολικών μονάδων, για το διδακτικό έτος 2024-2025, μη λαμβάνοντας υπόψη αιτήματα που είχαν υποβληθεί και αφορούσαν, κατά κύριο λόγο, στη μείωση του μέγιστου αριθμού των μαθητών σε τμήματα λόγω της φοίτησης παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Χαρακτηριστικό, επίσης, παράδειγμα, στον ευαίσθητο χώρο της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, είναι η έκδοση διευκρινιστικής (!!!) εγκυκλίου από το Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. που αφορά στη μείωση του αριθμού των μαθητών σε τμήματα Σ.Μ.Ε.Α.Ε..

Στη συνέχεια, στο πλαίσιο των γενικότερων περικοπών, προχωρούν στη δημιουργία πολυπληθών τμημάτων με εκτεταμένες συμπτύξεις στα τμήματα Γενικής Εκπαίδευσης, αδιαφορώντας για τις παιδαγωγικές συνέπειες που θα έχουν αυτές οι συμπτύξεις στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και προκαλώντας, συνακόλουθα, λειτουργικές υπεραριθμίες εκπαιδευτικών.

Είναι σαφές ότι η στόχευση είναι συγκεκριμένη, δηλ. η εξοικονόμηση εκπαιδευτικού προσωπικού. Από τη μια μεριά οι 10.000 διορισμοί που τόσο έχει ανάγκη η εκπαίδευση και που πρέπει να γίνουν περισσότεροι για την κάλυψη όλων των πραγματικών αναγκών και από την άλλη οι συμπτύξεις τμημάτων με μετακινήσεις μαθητών που οδηγούν, με μαθηματική ακρίβεια, στην περαιτέρω υποβάθμιση της παρεχόμενης δημόσιας εκπαίδευσης.

Τέτοιου είδους ενέργειες που συνδέονται άρρηκτα με την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων δεν μπορούν να βρουν σύμφωνο κανένα μέλος της σχολικής κοινότητας και είναι απολύτως καταδικαστέες. Η ανάκληση των σχετικών εντολών μόνο θετικά αποτελέσματα θα έχει για την εκπαιδευτική διαδικασία.

Κωτούλας Αθανάσιος

Πρόεδρος Συλλόγου Εκπ/κων

Α/θμιας Εκπ/σης Κοζάνης

Δάσκαλος του 1ου Δ.Σ. Κρόκου

 

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.