Η Λαϊκή Συσπείρωση για τη συνεδρίαση του ΔΣ Εορδαίας στις 26 Αυγούστου



Στις 26 Αυγούστου 2024 πραγματοποιήθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο Εορδαίας αλλά και η Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας όπως προβλέπεται από τον κανονισμό.

Από την αρχή της συνεδρίασης έγιναν αναφορές και αναδείχτηκε το μεγάλο ζήτημα και τα αδιέξοδα της ΔΕΤΗΠ. Επίσης έγινε αναφορά για τις αβλεψίες και λάθη του προέδρου και της διεύθυνσης της ΔΕΥΑΕ σχετικά με τιμολόγια που δεν αναρτήθηκαν για εργασίες στο βιολογικό καθαρισμό ύψους 950.000€ που τώρα η ΑΑΔΕΕ ζητάει να επιστραφούν.

Με αναφορά μας αναδείξαμε το ζήτημα σχετικά με την ασφάλεια των Λούνα Παρκ στις εμποροπανηγύρεις και τις ευθύνες που έχει παραχωρήσει το κράτος χωρίς βέβαια την αντίστοιχη χρηματοδότηση και επάνδρωση των ελεγκτικών μηχανισμών των δήμων. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι όπου υπάρχει το κέρδος, η ανθρώπινη ζωή έρχεται σε δεύτερη μοίρα και η ασφάλεια αποτελεί κόστος.

Στην ειδική συνεδρίαση η Λαϊκή Συσπείρωση κατέθεσε 3 ερωτήσεις.

1. Για τις διακοπές νερού στην δημοτική κοινότητα Άρδασσας και ποια λύση προτείνεται ως εναλλακτική προκειμένου να μην επαναληφθούν οι διακοπές, αλλά και την απαίτηση των κατοίκων να δημοσιοποιούνται οι εργαστηριακές αναλύσεις για την ποιότητα του νερού.

2. Για τις κοπές δέντρων και κατά πόσο είναι σύννομες με αποφάσεις οργάνων του δήμου.

3. Για το νέο δίκτυο ύδρευσης της κοινότητας του Ανατολικού που δεν έχει τεθεί σε λειτουργία από το 2008 και οι κάτοικοι πίνουν από δίκτυο του 1966, όπως επίσης και για παραλείψεις στην υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων στην ΔΕΥΑΕ σχετικά με την έκθεσή τους σε προϊόντα αμιάντου.

Στην τακτική συνεδρίαση θέσαμε σαν ερώτηση το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει από το 2019 στο κλειστό γυμναστήριο του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου (ΔΑΚ) και τα μεγάλα αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει στους αθλητικούς συλλόγους. Η λειτουργία του ΔΑΚ όχι μόνο για αυτούς αλλά για όλους όσους αγαπούν τον αθλητισμό αποτελεί ζωτική σημασίας ζήτημα.

Οι απαντήσεις που δόθηκαν σε όλες τις ερωτήσεις που τέθηκαν εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων έχουν το στοιχείο της «δημιουργικής ασάφειας» θα λέγαμε. Ακόμα και στην πιεστική στάση των εκπροσώπων των αθλητικών σωματείων περιορίστηκαν να πουν ότι το ΔΑΚ θα είναι έτοιμο σε έξι μήνες αφού υπογραφεί η σύμβαση. Πότε όμως θα υπογραφεί η σύμβαση;

Στην τακτική συνεδρίαση το θέμα που ξεχώρισε είναι η συμμετοχή του δήμου Εορδαίας στο «Σχέδιο Απόλλων» με την ψήφιση του καταστατικού του. Η σημασία αυτού του σχεδίου φαίνεται από το γεγονός ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να το φέρει σε δήμους και περιφέρεις μέσα στο κατακαλόκαιρο και οι δήμοι να το περάσουν αρχικά δια περιφοράς στα δημοτικά συμβούλια, έτσι ώστε να μην ενημερωθεί ο λαός για τους σχεδιασμούς τους, να μην γίνει καμία συζήτηση και αντιπαράθεση.

Αποδεικνύεται ότι η επιστήμη και η τεχνολογία μπορούν να λύσουν πολλά ζητήματα, ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο παρόλα αυτά το κοινωνικό αγαθό που λέγεται ηλεκτρική ενέργεια είναι πανάκριβο αφού παραμένει στα χέρια της απελευθερωμένης αγοράς. Η κυβέρνηση βρήκε πελάτες τους δήμους για να πουλήσει την πεταμένη ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από ΑΠΕ.

Οι πολίτες της Πτολεμαΐδας ζουν αυτά τα αδιέξοδα με το ζήτημα της ΔΕΤΗΠ και το νέο εξώδικο που έστειλε η ΔΕΗ για τη διακοπή της παροχής ρεύματος. Με ευθύνη της κυβέρνησης, της περιφέρειας και της δημοτικής αρχής Εορδαίας κινδυνεύουμε να μείνουμε χωρίς θέρμανση μέσα στον επόμενο χειμώνα.

Αυτά είναι τα τελικά αποτελέσματα όταν η δημοτική αρχή ΒΑΖΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΩΣ «ΑΡΩΓΟΣ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗΣ».

Παραμένει η πρόταση μας για οργάνωση του αγώνα με όλα τα συνδικάτα, τους φορείς του δήμου, ενάντια στο νέο ΕΣΕΚ, για φτηνή και απρόσκοπτη θέρμανση για όλους.

Καμία αύξηση στην τιμή της τηλεθέρμανσης κάτι που με αγώνες το επιβάλλαμε τον προηγούμενο χρόνο και έτσι πρέπει να συνεχίσουμε.

Λαϊκή Συσπείρωση Εορδαίας

Πτολεμαΐδα 27-8-2024

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.