Οικολογική Κίνηση Κοζάνης: Κοπή Δέντρων στον πάρκο Αγίου Δημητρίου



Η θλιβερή εικόνα των κομμένων δέντρων μια ανάσα από το κέντρο της πόλης, στο πάρκο του Αγίου Δημητρίου και στον περίβολο του Ιερού Ναού Αγίου Χριστοφόρου, αντιβαίνει πρώτα και κύρια  στην όποια έμφυτη αισιοδοξία μας, ότι υπάρχει κάποιο είδος ελπίδας. Λίγους μόνο μήνες πριν,  στο ίδιο έργο θεατές, παρακολουθήσαμε έκπληκτοι εργασίες μέτρων «πυροπροστασίας» (!!) στο στρατόπεδο της Κοζάνης , οι οποίες περιλάμβαναν καρατόμηση 70-80 δέντρων ΕΝΤΟΣ του στρατοπέδου !! Σε εκείνη την περίπτωση το κεντρικό  κράτος αποφάσισε να «διαφυλάξει»  τη λειτουργία των στρατοπέδων με  αντιπυρικές ζώνες πλάτους 100 μέτρων !! πέραν κάθε επιστημονικής βάσης με μια στρατιωτική λογική. Το ίδιο έγινε και σε άλλα στρατόπεδα της χώρας στα όρια των πόλεων ξεσηκώνοντας κι εκεί αντιδράσεις. Μόλις μερικές βδομάδες μετά, και ενώ το κεντρικό κράτος αποψίλωνε τα στρατόπεδα, η φωτιά έφτασε στον αστικό ιστό της πρωτεύουσας καίγοντας δάση και περιουσίες!!

Στην περίπτωση του πάρκου του Αγ. Δημητρίου, αν και η περίπτωση είναι διαφορετική, η λογική είναι ακριβώς ίδια. Και έχει όνομα: ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ. Κάποιος – ακόμη ψάχνουμε ποιος- αποφάσισε  «αυτοσχεδιάζοντας» να κατακρεουργήσει  7 υγιή μεγάλα δέντρα για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο!!

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Χρόνος» την άδεια έδωσε η Πολεοδομία του Δήμου Κοζάνης, αν και η περιοχή βρίσκεται εντός αστικού άλσους, όπου αρμόδιες είναι οι Δασικές Υπηρεσίες. Επίσης αναφέρεται και η Εκκλησιαστική Επιτροπή η οποία πίεσε για την κοπή των δέντρων για λόγους ασφαλείας. Ο λόγος ήταν ότι ένα διπλανό δέντρο είχε χτυπηθεί από κεραυνό. Όμως τόσο η Πυροσβεστική όσο και η Υπηρεσία του Δήμου, με τις οποίες επικοινωνήσαμε, διαφώνησαν με την κοπή.

Σε κάθε περίπτωση πάγια θέση μας είναι ότι για να κοπούν δέντρα και μάλιστα εντός αστικού ιστού, θα πρέπει να συντρέχουν σοβαροί λόγοι και αφού έχουν μελετηθεί όλες οι εναλλακτικές λύσεις για τη σωτηρία τους. Δεν μπορεί να καρατομούνται δέντρα «ελαφρά τη καρδία» ή γιατί τα φύλλα τους ενοχλούν τους περίοικους.

Εδώ και αρκετές ημέρες επικοινωνούμε με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες κι ακόμη δεν βγάλαμε άκρη ! Παραμένουν αναπάντητα τα εξής ερωτήματα:

  1. Γιατί αποφασίστηκε να κοπούν τα συγκεκριμένα δέντρα;
  2. Αν οι αυτουργοί επικαλούνται λόγους επικινδυνότητας, από ποιον πιστοποιήθηκε; Ποια Υπηρεσία έκανε αυτοψία και γνωμοδότησε σχετικά ;
  3. Τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες αδειοδότησης ; Αν υπάρχει άδεια εργασιών μικρής κλίμακας, πώς και γιατί αυτή εκδόθηκε ;
  4. Έπρεπε ή όχι να ζητηθεί η γνώμη του Δασαρχείου για την κοπή;

Ως Οικολογική Κίνηση ψάχνοντας το γαϊτανάκι και το μπαλάκι των ευθυνών θα επισκεφτούμε άμεσα το Δήμο και το Δασαρχείο και θα ζητήσουμε να καταλογιστούν ευθύνες και κυρώσεις όπου υπάρχουν. Και φυσικά θα ενημερώσουμε δημόσια και πάλι για τα αποτελέσματα.

Επίσης θα συμφωνήσουμε με το Διευθυντή Δασών ΔΜ κ. Τσίμπληνα, ότι τα δέντρα θα πρέπει να αντικατασταθούν άμεσα και ότι το κρούσμα αυτό θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς αποφυγή και να μην επαναληφθεί.

Στην εποχή της κλιματικής κρίσης, όπου οι συνθήκες διαβίωσης να γίνονται όλο και πιο δύσκολες, ειδικά σε πόλεις κακοσχεδιασμένες, η Κοζάνη θα πρέπει να διαφυλάττει κάθε δέντρο της ως κόρη οφθαλμού.

Επίλογος: Διαπιστώνεται για άλλη μια φορά  η απουσία οποιουδήποτε ελεγκτικού μηχανισμού, η ανευθυνότητα αλλά και η επιπολαιότητα των αρμοδίων, συμπτώματα τα οποία ανάγονται σε  σύγχρονες «αξίες», αφήνοντας τους διάφορους ανευθυνο-υπεύθυνους  να αλώνουν τα αγαθά της κοινής μας ευημερίας. Το συγκεκριμένο «μοντέλο» διαχείρισης ζητημάτων που αφορούν στο περιβάλλον είναι πλέον χρεωκοπημένο και μη αποδεκτό. Είτε θα συμφωνήσουμε ότι το περιβάλλον και οι φυσικοί πόροι αποτελούν παράγοντα ισορροπίας για το ανθρώπινο είδος και τις κοινωνίες, βάζοντας όλοι μαζί ένα τέλος στην ασυδοσία και την ανευθυνότητα, είτε τα σχετικά όρια θα καθορίζονται από μια ανεξέλεγκτη γραφειοκρατία.

Για την Οικολογική Κίνηση

Το Δ.Σ

28-8-2024

 

Gallery not found.

2 σχόλια στο άρθρο “Οικολογική Κίνηση Κοζάνης: Κοπή Δέντρων στον πάρκο Αγίου Δημητρίου

  1. Σιγά μη ρωτήσουν οι παπάδες το δασαρχείο η τον δήμο αν επιτρέπεται να κοπούν τα δέντρα.Ο,τι θέλουν κάνουν.Αυτοί υπακούν μόνο στους νόμους του παππούλη που είναι στα σύννεφα.Α ρε φούρκα που χράζεται.

  2. Με την ίδια λογική, να κόψουμε όλα τα δένδρα που δίνουν σκιά
    στην πόλη ,μήπως και από ένα καμένο δένδρο
    πάρει φωτιά το σπίτι μας ή το παγκάρι μας!
    Όσοι φοβάστε πυρκαγιά, να βάλετε σεκιουριτι
    Δώστε δύο δεκαρεςφραγκοφονιαδες.
    Οποιος ξανακοψει δενδρο ο, να του κοπεί το…
    Αχρειστε λαέ,όσο αξίζει ένα δένδρο δεν αξίζουν
    Χίλια κλούβια μυαλά από σας που σχολιάζετε στα παγκάκια
    Και λέτε ” καλά τα κάνουν τα δένδρα και τα κοβουν”
    Το δενδροεχειζωη μέσα, αψυχοι ανθρωποι

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.