Υπό το φως του αυγουστιάτικου φεγγαριού πραγματοποιήθηκε η μουσική εκδήλωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης



Υπό το φως του αυγουστιάτικου φεγγαριού πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής 23 Αυγούστου, η μουσική εκδήλωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής. Διοργανώθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Υπουργείου Πολιτισμού για την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο, που φέτος φέρει τον γενικό τίτλο «…η Σελήνη  άστραφτε ολόγεμη…».

Το πολυπληθές κοινό, που ξεπέρασε τα 500 άτομα, απόλαυσε μελωδικές λαϊκές και έντεχνες συνθέσεις του Μιχάλη Χανιώτη και άλλων ελλήνων συνθετών, αλλά και επιλεγμένα παραδοσιακά τραγούδια που ερμήνευσε η Εύα Σταμπολίδου. Στην ερμηνεία των τραγουδιών συμμετείχε και ο ίδιος ο συνθέτης, ενώ αξιοσημείωτη είναι και η συμμετοχή του Τόλη Νήρα. Πήραν μέρος οι μουσικοί Λάζαρος Σαμαράς (ακορντεόν), Δημήτρης Κίτσιος (μπάσο), Τόλης Νήρας (ακουστική κιθάρα) και Κώστας Κωστόπουλος (ηλεκτρική κιθάρα).

Ο σπουδαίος και καταξιωμένος στο χώρο του συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής Μιχάλης Χανιώτης ζει και δραστηριοποιείται στην Κοζάνη. Επηρεασμένος από την παραδοσιακή μουσική των Γρεβενών και της Κοζάνης, αλλά και από μεγάλους σύγχρονους και παλαιότερους έλληνες δημιουργούς, καταγράφει στο βιογραφικό του αρκετούς επιτυχημένους δίσκους και συνεργασίες με αξιόλογους έλληνες δημιουργούς και ερμηνευτές. Ενδεικτικά αναφέρουμε τον πρώτο του δίσκο με τίτλο «Ζωή λαθραία», με ερμηνεύτρια την Λιζέτα Καλημέρη, αλλά και τη συνεργασία του με τον στιχουργό Βαγγέλη Καπράλο στους δίσκους «Κανένας δεν το ξέρει» και «Ταξιδιώτες της σιωπής», με επιρροές από το αυθεντικό λαϊκό τραγούδι και την παραδοσιακή μουσική. Η παρουσία και η πορεία του στο χώρο τιμά την γενέτειρά του και γενικά ολόκληρη την περιοχή της Κοζάνης.

Η εκδήλωση της Εφορείας είχε τίτλο «Αργά το βράδυ με το φεγγάρι», από το ομώνυμο τραγούδι του Μιχάλη Χανιώτη που περιλαμβάνεται στο δίσκο «Πάντα υπάρχει κάτι», με το οποίο και έκλεισε η εκδήλωση.

Το κοινό είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί με ελεύθερη είσοδο, τη μόνιμη έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής, καθώς και τις δύο περιοδικές εκθέσεις που φιλοξενούνται αυτήν την περίοδο στους χώρους του. Η πρώτη φέρει τον τίτλο «Χαλκός και Λιγνίτης» και αφορά στην έκθεση μεταλλικών αγγείων από τις ανασκαφές στο λιγνιτωρυχείο της ΔΕΗ στη Μαυροπηγή, και η δεύτερη στην έκθεση φωτογραφίας του Αλέξανδρου Βρεττάκου με τίτλο «Μυθοβραχίες».

Την εκδήλωση την οποία προλόγισε η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρετή Χονδρογιάννη-Μετόκη, τίμησαν με την παρουσία τους οι Αντιπεριφερειάρχες Πολυτίμη Φαρμάκη και Χάρης Γκοβεδάρος, οι Αντιδήμαρχοι Κυριακή Μόσχα-Χατζημανώλη και Μίλτος Μαγγιρίδης, και άλλοι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και διάφορων άλλων φορέων. Τους ευχαριστούμε θερμά για την παρουσίας τους, όπως και το κοινό που παραβρέθηκε συντελώντας στην επιτυχία της εκδήλωσης!

 

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.