Π. Κουκουλόπουλος: «Τι ισχύει για το υδροηλεκτρικό στην καρδιά της Πίνδου;»



Επίσημες απαντήσεις από την Κυβέρνηση ζητά ο Βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Πάρις Κουκουλόπουλος, με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή μαζί με το Βουλευτή Ιωαννίνων, Ιωάννη Τσίμαρη, για ένα περιβαλλοντικό θέμα που ήρθε στην επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα μετά από τις σφοδρές αντιδράσεις επτά περιβαλλοντικών οργανώσεων και τουλάχιστον δέκα ορειβατικών συλλόγων, μεταξύ των οποίων ο Ορειβατικός Σύλλογος Κοζάνης, ο Ορειβατικός Σύλλογος Σιάτιστας “Ο Μπούρινος” και ο Χιονοδρομικός Ορειβατικός Σύλλογος Γρεβενών.

Πρόκειται για την κατασκευή Μικρού Υδροηλεκτρικού Έργου (ΜΥΗΕ) στο ρέμα “Γιότσα” Γρεβενών, παραπόταμο του Αώου που χωρίζει το Σμόλικα από τη Βασιλίτσα, εντός του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου και της Ζώνης Ειδικής Προστασίας / Ειδικής Ζώνης Διατήρησης (περιοχής Natura 2000) με κωδικό GR2130002 «Κορυφές Όρους Σμόλικας».

Όπως καταγγέλλεται, οι καταστρεπτικές επιπτώσεις είναι ήδη ορατές σε δάσος, πρανή και τμήμα διεθνούς μονοπατιού, ενώ της έναρξης εργασιών προηγήθηκε σειρά αρνητικών γνωμοδοτήσεων του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Β. Πίνδου, του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. και της Δ/νσης Δασών Ιωαννίνων. Το 2021 μάλιστα υπήρξε ακύρωση της απόφασης κατασκευής του, κι όμως τρία χρόνια μετά, με την έκδοση τροποποιητικής Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση εγκρίθηκε η εκκίνηση των εργασιών. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις τεκμηριώνουν παραβίαση της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας, η οποία ρητά ορίζει τις χαρτογραφημένες περιοχές με τύπους οικοτόπων προτεραιότητας ως ζώνες αποκλεισμού εγκατάστασης μικρών υδροηλεκτρικών έργων. Ανησυχία εκφράζεται, επίσης, διότι το έργο κατασκευάζεται εντός της ζώνης εξάπλωσης πολύ σημαντικών ειδών, όπως η ιονική πέστροφα  η βίδρα, ο χρυσαετός και ο ασπροπάρης είδη στον Κόκκινο Κατάλογο Απειλούμενων Ειδών της Ελλάδας, και η καφέ αρκούδα.

Μπροστά σε αυτές τις σοβαρές καταγγελίες, οι δύο Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καλούν τους συναρμόδιους Υπουργούς να ξεκαθαρίσουν όλες τις κρίσιμες παραμέτρους:

– Tα χαρακτηριστικά του έργου, όπως στάδιο κατασκευής, ισχύον χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης και έναρξης λειτουργίας, κατασκευάστρια εταιρεία, συνολική ισχύς, προϋπολογισμός, συνοδά έργα (π.χ. διάνοιξη διόδων μεταφοράς υλικών), υποχρεώσεις αποκατάστασης εδαφών και ανταποδοτικών οφελών.

Τα διοικητικά στάδια (γνωμοδοτήσεων/εγκρίσεων/αδειοδοτήσεων)  που έχουν ήδη ολοκληρωθεί.

– Αιτιολόγηση του γεγονότος ότι, ενώ το 2021 υπήρξε ακύρωση της απόφασης κατασκευής του, τρία χρόνια μετά, με την έκδοση τροποποιητικής ΑΕΠΟ από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, εγκρίθηκε η εκκίνηση των εργασιών κατασκευής.

– Τους λόγους που το έργο προχωρά παρά τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις.

– Απαντήσεις σε κάθε ένα από τα τεκμηριωμένα επιχειρήματα των περιβαλλοντικών οργανώσεων και των ορειβατικών συλλόγων, όπως για αντίθεση με τη νομοθεσία και για δυσμενείς περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Τη διεξαγωγή θεσμικής διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία και τη θέση των οικείων Ο.Τ.Α.

Τις πρωτοβουλίες διασφάλισης της πλήρους προστασίας του περιβάλλοντος και τις ενέργειες για τα αιτήματα των περιβαλλοντικών οργανώσεων και των ορειβατικών συλλόγων.

– Ενημέρωση του Κοινοβουλίου για όλα τα Μικρά Υδροηλεκτρικά Έργά (ΜΥΗΕ) α) υπό αδειοδότηση, β) υπό κατασκευή και γ) σε λειτουργία, εντός του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου

Για περισσότερες λεπτομέρειες, επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της Ερώτησης.

 Π. Κουκουλόπουλος «Τι ισχύει για το υδροηλεκτρικό στην καρδιά της Πίνδου;».pdf

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Π. Κουκουλόπουλος: «Τι ισχύει για το υδροηλεκτρικό στην καρδιά της Πίνδου;»

  1. Άλλος μεγάλος ” σωτήρας του τόπου μας. Έχει εκλεγεί δεκάδες φορές σε μεγάλα αξιώματα και ακόμα δεν έμαθε να μιλάει Ελληνικά, μόνο σουρδικα. Αει σα πέρα Πάρη

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.