Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης: Θερινό σινεμά «Μονομαχία στο Ελ Πάσο»



Ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος συνεχίζει τον 2ο κύκλο των καλοκαιρινών προβολών του αυτή την Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024, με το γουέστερν του Σέρτζιο Λεόνε, «Μονομαχία στο Ελ Πάσο» (Per qualche dollaro in più – 1995).

Ηγετική μορφή μιας ολόκληρης γενιάς, ο βραβευμένος με Όσκαρ, Κλιντ Ίστγουντ συνεχίζει τον χαρακτηριστικό και θρυλικό ρόλο του «Ανθρώπου Χωρίς Όνομα» στο δεύτερο μέρος της περίφημης σπαγγέτι γουέστερν τριλογίας του Σέρτζιο Λεόνε («Για Μια Χούφτα Δολάρια», «Ο Καλός, ο Κακός και ο Άσχημος»). Η «Μονομαχία στο Ελ Πάσο» με την εκπληκτική μουσική του Ένιο Μορικόνε, αποτελεί ένα από τα κλασικότερα γουέστερν που γυρίστηκαν ποτέ, και ένας από τους καλύτερους ρόλους του Κλιντ Ίστγουντ στο σινεμά.

Συμπρωταγωνιστούν οι: Λι Βαν Κλιφ, Κλάους Κίνσκι, Λουίτζι Πιστίλι, Μάρα Κραπ, Λουτίς Ροντρίγκεζ, Τζιάν Μαρία Βολόντε, Μπενίτο Στεφανέλλι, και ο δικός μας Πάνος Παπαδόπουλος.

Η ώρα έναρξης της προβολής είναι στις 9:00 μ.μ. ακριβώς.

Ο Ίστγουντ υποδύεται έναν κυνηγό επικηρυγμένων που θα βρεθεί στο επικίνδυνο μονοπάτι του Ίντιο, του πιο ύπουλου ληστή της περιοχής. Αλλά στον ίδιο δρόμο θα βρεθεί και ο αδίστακτος ανταγωνιστής του, Μόρτιμερ (Λι Βαν Κλιφ), που είναι και αυτός αποφασισμένος να βρει τον Ίντιο και να τον φέρει πρώτος – ζωντανό ή νεκρό! Σύντομα και οι δύο θα καταλάβουν ότι μόνο δύο επιλογές υπάρχουν: ή να συμμαχήσουν ή να βρουν βέβαιο θάνατο στα χέρια της συμμορίας του Ίντιο…

Μετά την επιτυχία του «Για Μια Χούφτα Δολάρια», ο Σέρτζιο Λεόνε και ο νέος παραγωγός του, Αλμπέρτο Γκριμάλντι ήθελαν άμεσα να ξεκινήσει η παραγωγή ενός σίκουελ. Ο Ίστγουντ όμως δεν ήταν εύκολος στο να συμμετάσχει, μια και δεν είχε δει καν το πρώτο ακόμα τελειωμένο. Το γρηγορότερο, του έστειλαν μια ιταλόφωνη κόπια, μια και δεν υπήρχε ακόμα στα αγγλικά, και ο ηθοποιός μάζεψε μια παρέα φίλων στο CBS Production Center για να το δουν. Μπορεί κανείς να μην καταλάβαινε ιταλικά, αλλά η οπτική μαεστρία ήταν ολοφάνερη. Έτσι, τηλεφώνησε και είπε: “Ναι, θα δουλέψω για αυτό τον σκηνοθέτη ξανά”.

Ο Τσαρλς Μπρόνσον προσεγγίστηκε ξανά για να πάρει πρωταγωνιστικό ρόλο, αλλά τον απέρριψε, αναφέροντας ότι το σενάριο της συνέχειας ήταν σαν την πρώτη ταινία. Αντ’ αυτού, ο Λι Βαν Κλιφ δέχτηκε να πάρει πάλι ρόλο στη ταινία. Ο Ίστγουντ έλαβε 50.000 δολάρια αμοιβή, ενώ ο Λι Βαν Κλιφ έλαβε 17.000 δολάρια.

Γυρίστηκε κυρίως στην Αλμερία της Ισπανίας, με μερικές εσωτερικές σκηνές να λαμβάνουν χώρα στα στούντιο Cinecitta της Ρώμης.

Στην ισπανική έρημο, ο Carlo Simi έχτισε από την αρχή το «Ελ Πάσο», που παρέμεινε ως ατραξιόν για τουρίστες με το όνομα Mini Hollywood.

Το φιλμ αποδείχτηκε πιο εμπορικό κι από τον προκάτοχο του. Στην Ιταλία είχε γίνει η πιο εμπορική ταινία όλων των εποχών (15 εκατομμύρια θεατές), κάτι που επαναλήφθηκε και στην Ισπανία. Συνολικά, κόστισε 500 χιλιάδες δολάρια, και έβγαλε 15 εκατομμύρια.

Για άλλη μια χρονιά, καλούμε όσους μας τιμήσουν με την παρουσία τους στις προβολές μας, να φέρνουν ό,τι έχουν διαθέσιμο από τρόφιμα μακράς διαρκείας, για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Συλλόγου.

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024 στις 9:00 μ.μ., ακριβώς.

στην αυλή του Φιλοπρόοδου

Ώρα έναρξης προσέλευσης 8:30 μ.μ.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Ένθερμος υποστηρικτής Κινηματοθέατρο «Ολύμπιον»

 

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.