Ή θα με σκοτώσει ο Σατανάς με την αμαρτία ή θα τον σκοτώσω εγώ με την προσευχή – Του Χαράλαμπου Παπαδόπουλου



Γράφει κάπου στο Γεροντικό : «Όταν ο σκύλος παλεύει με τον λύκο στην αρχή δίνει ψεύτικες δαγκωματιές. Μόλις όμως φάει μερικές γερές δαγκωματιές από τον λύκο, τότε και αυτός δαγκώνει κανονικά». Μόλις κι εμείς οι πιστοί φάμε μερικές γερές δαγκωματιές από τον νοητό λύκο, τον Σατανά, τότε αρχίζουμε κι εμείς να δαγκώνουμε κανονικά.

Χθες, 25 Αυγούστου, είχα γενέθλια. Έκλεισα τα 63 και μπήκα στα 64. Δηλαδή σιγά σιγά φτάνω στην γεροντική ηλικία. Έλεγε ο άγιος Σωφρόνιος του Essex της Αγγλίας : «Η πιο καλή ηλικία είναι η γεροντική. Επειδή και τα πάθη έχουν κάπως ατονήσει και ησυχάζει λίγο ο άνθρωπος, και η ώρα να ενωθεί με τον Χριστό πλησιάζει και ο άνθρωπος είναι χαρούμενος».

Πολύ όμορφα τα λέει ο άγιος, αλλά λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο. Ποιος είναι ο ξενοδόχος ; Είναι ο Σατανάς και δεν συμφωνεί καθόλου να ησυχάσει ο άνθρωπος από τα πάθη του. «Τι λες εκεί, μια ζωή σε κυνηγούσα να σε ρίχνω σε αμαρτίες και θα σε αφήσω τώρα που γέρασες ; Τώρα θα σε κυνηγήσω περισσότερο επειδή κοντεύει η ώρα να φύγεις από την ζωή και με τις αμαρτίες να σε κερδίσω αιώνια» σίγουρα θα σκέφτεται ο Σατανάς. Μην απορείτε που οι Χριστιανοί γνωρίζουμε πως ενεργεί ο Πονηρός. Γιατί λέει ο μέγας Απόστολος Παύλος : «ἵνα μὴ πλεονεκτηθῶμεν ὑπὸ τοῦ σατανᾶ· οὐ γὰρ αὐτοῦ τὰ νοήματα ἀγνοοῦμεν» (Β΄Κορ.2,11).

Έτσι λοιπόν άρχισε να με πολεμάει να κάνω σαρκικές αμαρτίες που έκαμνα όταν ήμουν 23 χρονών. Αυτό τον πόλεμο του Σατανά με εμένα δεν τον ξεκίνησα εγώ, τον ξεκίνησε αυτός. Όταν ήμουν 4 χρονών εκεί στο χωριό μου εγώ ούτε ήξερα τι είναι οι σαρκικές αμαρτίες. Το μόνο που μου άρεσε ήταν να παίζω. Μπορούσα με μια φαγάνα να παίζω όλη μέρα. Ποιος έβαλε όμως στο μυαλό ενός άλλου παιδιού 4 χρονών την ιδέα να κάνουμε πρωκτικό σεξ ; Μα και να θέλαμε δεν μπορούσαμε, αφού δεν είχαμε στύση.

Σαν μολυσματική ασθένεια απλώθηκε η πονηριά με τις σαρκικές αμαρτίες στα αγόρια του χωριού μου και των γύρω χωριών. Κοιμόταν μια γυναίκα έξω και λέγαμε μεταξύ μας μια παρέα αγόρια να κοιμηθούμε μαζί της, απλώς διστάζαμε ποιος να το κάνει πρώτος. Κάποιες φορές όταν μαζευόμασταν τα αγόρια εφαρμόζαμε πρακτικές ομοφυλοφιλίας ακόμα και κτηνοβασίας. Δεν εννοώ ότι υπήρχε ολοκληρωμένη πράξη, αλλά ο Σατανάς είχε καταφέρει την συνεχή προσκόλληση στην πονηριά. Στις παρέες των μεγαλύτερων αγοριών αλλά και των μικρότερων, το πιο συνηθισμένο θέμα είτε σαν αστεία, είτε σαν ανέκδοτα ήταν μόνιμα η πονηρή ενασχόληση με τα σεξουαλικά. Ο μόνος τρόπος για να κρατήσει την ψυχή του καθαρή ένα αγόρι ήταν να μην συμμετέχει στις παρέες των αγοριών όσο κι αν τον κορόιδευαν.

Μέχρι που πέρασα στο Πανεπιστήμιο και εγώ δεν θυμάμαι πόσες αμαρτίες έκανα με τις σκέψεις, με τις επιθυμίες, με την φαντασία, με τα μάτια, με τ’ αυτιά, με όλο μου το είναι. Κι όταν στην Ε΄ Δημοτικού πήραμε και τηλεόραση, με τόσες όμορφες γυναίκες που έδειχνε, οι αμαρτίες έφυγαν εκτός ελέγχου. Ξέρω, θα πείτε, εντάξει παιδιά ήμασταν, αυτά συνέβαιναν σε όλους μας πάνω κάτω. Για μένα όμως ο Σατανάς έστησε μια μεγαλύτερη παγίδα.

Επειδή ήμουν ήσυχο παιδί και κάπως δειλό, με βρήκε ιδανικό θύμα για φαντασιώσεις. Με τις ώρες να φαντασιώνομαι πονηριές και κυρίως πριν κοιμηθώ. «Με τι ασχολείται το μυαλό σου πριν κοιμηθείς ;» ρωτούσα την κατά ένα χρόνο μεγαλύτερη αδελφή μου. «Με τίποτα, απλώς κοιμάμαι» μου απαντούσε. «Α εγώ κανονίζω τι θα δω πριν κοιμηθώ» της έλεγα, χωρίς φυσικά να φαντάζομαι την μεγάλη παγίδα που μ’ έπιασε ο Σατανάς. Με τέτοια τροφή που έδινα στην ψυχή μου, καταλαβαίνετε ποιες θα ήταν και οι πράξεις μου. Μ’ έσωσε το ότι δεν τα ήξερα όλα για τα σεξουαλικά. Το αφιερώνω αυτό σ’ αυτούς που επειδή «νοιάζονται για τους μαθητές», θέλουν να βάλουν σεξουαλική αγωγή στα σχολεία.

Στο Πανεπιστήμιο, που δυστυχώς γνωρίστηκα με την Χριστιανική Φοιτητική Δράση, σκεπάστηκαν όλα μ’ ένα θρησκευτικό περιτύλιγμα. Τότε είναι που ερωτεύτηκα και μια κοπέλα που ήταν και αυτή στην ΧΦΔ και εννοείται ότι με την ανωριμότητα που είχα δεν επρόκειτο να γίνει τίποτα σοβαρό μεταξύ μας. Απλώς κατάφερε ο Σατανάς να με ρίχνει σε πιο σοβαρές σαρκικές αμαρτίες.

Μετά που απολύθηκα από τον Στρατό στεφανώθηκα στην Εκκλησία μια άλλη κοπέλα. Στο μυστήριο του γάμου μας στεφανώνει η Εκκλησία επειδή φτάσαμε νικητές στον αγώνα της ψυχικής καθαρότητας. Άρα εμένα δεν έπρεπε να με στεφανώσει. Και δυστυχώς απέτυχα να τηρήσω τα λόγια του Αποστόλου Παύλου προς τους παντρεμένους «Τίμιος ὁ γάμος ἐν πᾶσι καὶ ἡ κοίτη ἀμίαντος· πόρνους δὲ καὶ μοιχοὺς κρινεῖ ὁ Θεός» (Εβρ.13,4). Δεν χρειάζεται να πας με άλλη γυναίκα για να είσαι πόρνος και μοιχός. Αν πηγαίνεις με την καρδιά σου, το ίδιο είναι. Γιατί απλά μπορεί να μην πήγες επειδή είσαι δειλός ή επειδή δεν βρήκες την κατάλληλη περίσταση.

Με την ευκαιρία να δείξω μια διαφορά στον αγώνα ενάντια στα πάθη μεταξύ Δύσης και Ορθοδοξίας. Ο Ρωμαιοκαθολικός θεολόγος Τ. Toth, του οποίου διάβασα πολλά βιβλία επειδή έχαιρε μεγάλης εκτίμησης στην Χριστιανική Φοιτητική Δράση, στο βιβλίο του «Τα αγνά Νιάτα» προσπαθεί μέσα από τον φόβο των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων να καλλιεργήσει την αγνότητα. Και τελειώνει το βιβλίο λέγοντας «στάσου μπροστά στον καθρέφτη και πες στον εαυτό σου : θέλω, θέλω, θέλω να είμαι αγνός».

Να διευκρινίσω ότι εννοεί αγνός στο σώμα, όχι και στην καρδιά. Βλέπετε πόσο μονόπλευρα αντιμετωπίζει η Δύση τα πνευματικά ; Το να είσαι ταπεινός στην ψυχή είναι σπουδαιότερο από το να είσαι αγνός στο σώμα. Και σε ένα άλλο σημείο γράφει : «Αν πέσεις σε κάποια σαρκική αμαρτία δεν χρειάζεται να συνεχίσεις να αγωνίζεσαι. Γιατί ποια η ωφέλεια να φεύγεις από το φίδι όταν ήδη σε έχει δαγκώσει ;». Έτσι να κάμνεις, όπως λέει, για να σε κατατροπώσει σίγουρα ο Σατανάς.

Ένας Ορθόδοξος μοναχός πολεμιόταν από λογισμούς πορνείας. Ήταν τόσο βαρύς ο πόλεμος, ώστε ο μοναχός δεν άντεξε άλλο και φωνάζει στον Σατανά : «Πες μου τι χάρη να σου κάνω για να με αφήσεις ήσυχο». Πραγματικά, του εμφανίστηκε ο Σατανάς και του λέει : «Θα σου πω, αλλά μην το πεις στον Γέροντά σου». Συμφώνησε μέσα στην απελπισία του ο μοναχός. Του λέει ο Σατανάς : «Θέλω την εικόνα αυτής (εννοούσε της Παναγίας) που έχεις στο κελί σου να μην την ξαναπροσκυνήσεις και σου υπόσχομαι να μην σε ξαναενοχλήσω ποτέ».

Ο μοναχός ζαλίστηκε. Να μην ξαναπροσκυνήσει την εικόνα της Παναγίας ; Μα η Παναγία ήταν όλη η ζωή του ! Έτσι παράβηκε την συμφωνία με τον Σατανά και το είπε στον Γέροντα. Τότε ο Γέροντας του είπε : «Δεν έκανες καλά που του έδωσες την υπόσχεση, αλλά αν την τηρούσες ήταν χειρότερο. Άκου παιδί μου. Λιγότερο κακό είναι να πηγαίνεις από γυναίκα σε γυναίκα και να αμαρτάνεις συνεχώς, από το να μην προσκυνάς την εικόνα της Κυρίας Θεοτόκου». Με απλά λόγια, εγώ θα κάνω τον αγώνα μου όσο μπορώ χωρίς να μ’ ενδιαφέρει το αποτέλεσμα (τους Δυτικούς αυτό τους ενδιαφέρει), και αφού προσκυνώ και αγαπώ την Παναγία δεν πρόκειται να χαθώ !

Από 4 χρονών μου κήρυξε τον πόλεμο ο Σατανάς και θέλει να τον κερδίσει τώρα που έφτασα στα 64 ; Ε όχι ! Ή θα με σκοτώσει αυτός με την αμαρτία ή θα τον σκοτώσω εγώ με την προσευχή.

 

 

3 σχόλια στο άρθρο “Ή θα με σκοτώσει ο Σατανάς με την αμαρτία ή θα τον σκοτώσω εγώ με την προσευχή – Του Χαράλαμπου Παπαδόπουλου

  1. Αχ,τι τραβάτε και εσείς οι χριστιανοί.Ελα μαζί μας,κυρ-Χαράλαμπε.Ούτε σατανάδες,ούτε αμαρτίες,ούτε κόλαση και καζάνια.Ολα φυσικά και όμορφα.Αρκεί να το επιθυμείς.Και να μην κάνεις κάτι που το άλλο πρόσωπο δεν αποδέχεται.Αλληλοσεβασμός και όλα ζάχαρη.

  2. Όταν έπρεπε δεν τον σκοτωνες τον σατανα!
    Τωρα;ξεδοντιαστηκε κι αυτός κι εσεις;χρατσα χρουτσα
    Χρατσα χρουτσα!
    Στη γεροντική ηλικία και οι δυο!
    Μάλλον ο διάβολος, γιατί εσείς έχετε χρόνια ακομα,
    Ο Τσάπλιν έγινε πατέρας στα 80.
    Τον είχε τον σατανά γραμμένο,οριζοντίως και καθέτως!

  3. Καλά !!!η ιστορία με τον μοναχό …πιστεύεις πραγματικά οτι είναι αληθινή ή μηπως την γράφεις λογοτεχνική αδεία?

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.