Σ. Χλιαράς: “Θα εργαστώ εντατικά, δημιουργικά, συλλογικά, ώστε το Δη.Πε.Θε. Κοζάνης να μπορέσει το προσεχές διάστημα να εκπληρώσει τις καλλιτεχνικές και συμβατικές του υποχρεώσεις για το 2024”



Για το Δη.Πε.Θε. Κοζάνης έχω μιλήσει την τελευταία 10ετία πάρα πολλές φορές.

Σε πολλές από αυτές έχω αναφερθεί στις δράσεις του Δη.Πε.Θε. και σε παραστάσεις που συμμετείχα ως ηθοποιός ή σκηνοθέτης, και σε άλλες στον μακροχρόνιο αγώνα που δώσαμε για διαφανείς διαδικασίες, για αξιοκρατία και για τα ίσα δικαιώματα στην εργασία που πρέπει να έχουν οι επαγγελματίες καλλιτέχνες που ζουν και εργάζονται στην περιφέρεια.

Εδώ και δύο μέρες το όνομά μου απασχόλησε την τοπική κοινωνία καθώς υπήρξε η αίσθηση ότι αναλαμβάνω χρέη Καλλιτεχνικού Διευθυντή στο Δη.Πε.Θε. Κοζάνης.

Θα ήθελα να διαψεύσω αυτά τα “λόγια της σκιάς” όπως αναφέρει ο Σοφοκλής, και να πω φωτεινά ότι υπάρχουν διαδικασίες που ακολουθούνται, οι οποίες δυστυχώς δεν είναι συγκεκριμένες για κανένα Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο. Διαδικασίες για τις οποίες θα πρέπει να μεριμνήσουν από κοινού το Υπουργείο Πολιτισμού και το Υπουργείο Εσωτερικών.

Σαφέστατα αυτό που ο νόμος ορίζει είναι ότι γίνεται προκήρυξη της θέσης από τον εκάστοτε φορέα. Μετά είναι στην κρίση του κάθε Διοικητικού Συμβουλίου το πώς θα γίνει η διαδικασία. Μπορεί να γίνει με μοριοδότηση με συγκεκριμένα κριτήρια, μπορεί και χωρίς μοριοδότηση. Μπορεί να γίνει με ανοιχτή – κατά βούληση ψηφοφορία των μελών του Δ.Σ., μπορεί και με μυστική. Μπορεί να γίνει μέσω επιτροπής που θα εισηγηθεί το ικανότερο πρόσωπο, μπορεί και με την ισότιμη ψήφο όλων των μελών.

Πάντα υποστήριζα τις ανοιχτές διαδικασίες. Πιστεύω ακράδαντα και για πολλούς λόγους ότι η επιλογή Καλλιτεχνικού/ης Διευθυντή/ριας πρέπει να γίνεται με μοριοδότηση, με συγκεκριμένα κριτήρια, στα πρότυπα που έχουν ακολουθήσει κατά καιρούς διάφορα Δη.Πε.Θε., και με ψήφο κατά συνείδηση όλων των μελών του Δ.Σ., ώστε να εκλέγεται ο/η καλύτερος/η κατά την κρίση τους. Ακούγεται αυτονόητο, αλλά δεν είναι πάντα, για αυτό και χρειάζεται να το επαναλαμβάνουμε.

Στο δια ταύτα, το Δη.Πε.Θε. Κοζάνης, όπως είπε και ο πρόεδρος κ. Δημήτρης Μάστορας, είναι χρονικά πιεσμένο. Οφείλει τους επόμενους μήνες να παρουσιάσει έργο στην κεντρική και την παιδική σκηνή, καθώς και μια παράσταση για τα Χριστούγεννα ως είθισται.

Μου έγινε λοιπόν μια επαγγελματική πρόταση τις προηγούμενες μέρες ώστε να κάνω εισηγήσεις για τις 3 αυτές παραγωγές. Μια επαγγελματική πρόταση με γνωμοδοτικό χαρακτήρα, που δεν αφαιρεί από το Δ.Σ. την τελική απόφαση για τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό. Μια επαγγελματική πρόταση, που προάγει το αναφαίρετο δικαίωμα στην ισότιμη εργασία που διεκδικούμε όσοι καλλιτέχνες αποφασίσαμε να ζούμε στην περιφέρεια.

Αλλά παράλληλα και μια πρόταση που εκ των πραγμάτων με καλεί να περπατήσω σε ένα τεντωμένο σχοινί, σε ένα ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο, και να κάνω το καλύτερο δυνατό για την πόλη μου.

Από το 1999 που έπαιξα για πρώτη φορά σε μια επετειακή παράσταση του Δη.Πε.Θε. Κοζάνης, μέχρι σήμερα, έχουν αλλάξει πολλά σε πολλά επίπεδα και γνωρίζω το πλαίσιο αρκετά καλά.

Ειναι μεγάλη τιμή για μένα, και θα κάνω το καλύτερο που μπορώ, κάνοντας σαφές ότι ο ρόλος που καλούμαι να παίξω αυτή τη φορά είναι πολύ συγκεκριμένος και με ημερομηνία λήξης. Το τι θα συμβεί από εκεί και πέρα θα εξαρτηθεί από τις διαδικασίες που πιστεύω ότι θα γίνουν με απόλυτη διαφάνεια.

Από μεριάς μου θα εργαστώ εντατικά, δημιουργικά, συλλογικά, ώστε το Δη.Πε.Θε. Κοζάνης να μπορέσει το προσεχές διάστημα να εκπληρώσει τις καλλιτεχνικές και συμβατικές του υποχρεώσεις για το έτος 2024, προκειμένου να είναι συνεπές προς το κοινό της πόλης, αλλά και προς τους τρεις συμβαλλόμενους φορείς (Δήμος Κοζάνης, Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, Υπουργείο Πολιτισμού), ώστε να λάβει τη χρηματοδότηση του, χωρίς καμιά επιβάρυνση εκτέλεσης προγραμματισμού μετά το πέρας της τρέχουσας σύντομης περιόδου.

Ελπίζω να ανταπεξέλθω.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.