Η φιστικιά & τα φυστίκια Αιγίνης (επιστ. Pistacia vera) – Της Μάρθα Στ. Καπλάνογλου



Η φιστικιά (επιστ. Πιστακία η γνησία, Pistacia vera) είναι δίοικο φυλλοβόλο δέντρο του γένους Πιστακία και της οικογένειας των Ανακαρδιοειδών.
Το φυστίκι Αιγίνης είναι ένας από τους πιο εύγευστους και αναγνωρίσιμους ξηρούς καρπούς στην Ελλάδα αλλά και όλο τον κόσμο!
* Ιστορία
Η καταγωγή της είναι από το Ιράν και σήμερα καλλιεργείται ευρύτατα από την Ασία μέχρι τις Μεσογειακές χώρες και την Αμερική για τον καρπό της, το φιστίκι.
Η προέλευσή τους αμφισβητείται και αποδίδεται σε μεταγενέστερες διεισδύσεις.
Στην Ανατολή, η φιστικιά ονομάζεται «δέντρο της ζωής» και οι αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν μαγικές ιδιότητες στους καρπούς της. Χάρη στην πλούσια σύνθεση σε βιταμίνες και μέταλλα, οι ξηροί καρποί υποστηρίζουν την υγεία και μπορούν ακόμη και να παρατείνουν τη ζωή.
-Θεόφραστος
]Πριν τον 4ο αιώνα. π.Χ. η φιστικιά δεν αναφέρεται στην αρχαία ελληνική γραμματεία, ενώ ο πρώτος που την αναφέρει περιγράφοντας την, αλλά όχι κατονομάζοντάς την είναι ο Θεόφραστος στο έργο Περί φυτών ιστορία IV 4, 7. Επειδή μιλάει για πολλά φυτά, που δεν έχει δει και οι πληροφορίες του είναι από δεύτερο χέρι, πιθανώς για τη φιστικιά έχει πληροφορίες από επιστήμονες που ακολούθησαν τον Μέγα Αλέξανδρο στην εκστρατεία του.
– Νίκανδρος ο Κολοφώνιος
Άλλη αρχαία μαρτυρία προέρχεται από τον Νίκανδρο τον Κολοφώνιο (2ος αι. π.Χ.) στο ποίημά του Θηριακά στ. 890-891 όπου απαριθμεί φυτά που προστατεύουν από τσιμπίματα σκορπιών
– Διοσκουρίδης ο Πεδάνιος
Ο φαρμακογνώστης Διοσκουρίδης ο Πεδάνιος στο έργο του Περί ύλης ιατρικής (Ι 124, 1,11) γράφει ότι η φιστικιά παραγόταν στη Συρία.
– Πλίνιος ο Πρεσβύτερος
Τον 1ο αι. ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος στη Φυσική ιστορία του (XV 83,91) μιλάει για έναν ιππότη Βιτέλιο που έφερε τη φιστικά στο σπίτι του στη Ρώμη στο τέλος της βασιλείας του Τιβέριου (30 π.Χ.) και τον ίδιο χρόνο ο Φλάκκος Πομπήιος την εισήγαγε στην Ισπανία.
– Δειπνοσοφιστές
Στους Δειπνοσοφιστές του Αθηναίου Ναυκράτιου περιγράφεται συμπόσιο, όπου προσφέρονται μεταξύ άλλων και φιστίκια: περιγράφεται ως λείος, λευκόφαιος, μακρύς, πράσινος στο εσωτερικό και αν και λιγότερο χυμώδης από τον καρπό της κουκουναριάς είναι πιο εύγευστος από αυτόν.
– Boris de Saint Vincent,
Ο Boris de Saint Vincent,αξιωματικός του γαλλικού στρατού αναφέρει στο βιβλίο του La Flore du Peloponnese et des Cyclades (1838) ότι υπήρχαν φιστικιές στην Πήλο και στη Φιγάλεια.
– Παναγιώτης Γεννάδειος
Ο Παναγιώτης Γεννάδειος αναφέρει πως αυτός που έδωσε την πρώτη ώθηση στην καλλιέργεια του δέντρου ήταν ο εισαγωγέας της βιομηχανίας σοκολάτας στην Ελλάδα Δ.Παυλίδης, ο οποίος από το 1860 εγκατέστησε φυτεία φιστικιάς στο κτήμα του στο Ψυχικό.
–Καλλιέργεια στην Ελλάδα
Το επώνυμο, σε καλλιέργεια προϊόν του νησιού, ξεκίνησε αρχικά να καλλιεργείται στο νησί μικρό νησί της Αίγινας περίπου το 1860.
-*Τι περιέχουν
Περιέχουν ένα σχεδόν πλήρες σύνολο βιταμινών και μετάλλων .
Υψηλή βιοδιαθεσιμότητα βιταμίνη Β1 , βιταμίνη Β4 , βιταμίνη Β6, βιταμίνη Ε, βιοτίνη (Η); Ακόμη : Κάλιο; πυρίτιο; μαγνήσιο;, φώσφορος; σίδηρος; ψευδάργυρος.
Περιέχει επίσης ιώδιο, κοβάλτιο, μαγγάνιο, χαλκό, μολυβδαίνιο, χρώμιο, σελήνιο, μικρή ποσότητα καροτίνης και ασκορβικό οξύ. Περιέχουν τα φιστίκια και άλλες σημαντικές ενώσεις όπως λουτεΐνη και ζεαξανθίνη , αντιοξειδωτικά που υποστηρίζουν την υγεία των ματιών.
*Ιατροφαρμακευτικές ιδιότητες
– Μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου
πηγή αντιοξειδωτικών : οι ουσίες αποτρέπουν την καταστροφή των κυττάρων, καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες. Το όφελος των αντιοξειδωτικών για τον οργανισμό είναι ότι μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και άλλων σοβαρών ασθενειών
-Παχυσαρκία
Δεδομένου ότι αυτός ο τύπος είναι ο χαμηλότερος σε θερμίδες από όλους τους ξηρούς καρπούς και περιέχει πολλές πρωτεΐνες, τα οφέλη του είναι προφανή για τους άνδρες και τις γυναίκες που προσπαθούν να χάσουν βάροςή πάσχουν από μεταβολικό σύνδρομο.
– Παρατείνει το αίσθημα πληρότητας
Επιπλέον, όπως κάθε φυτική τροφή, τα φιστίκια Αιγίνης περιέχουν φυτικές ίνες: σε συνδυασμό με πρωτεΐνη, παρατείνει το αίσθημα πληρότητας και βοηθά στη μείωση της όρεξης. Επιπλέον, η ίδια η μορφή του φαγητού που πρέπει να καθαριστεί επιβραδύνει τη διαδικασία και μειώνει τον αριθμό των θερμίδων που καταναλώνονται.
–Ρυθμίζουν το επίπεδο της κακής χοληστερόλης
Τα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα που περιλαμβάνονται στη σύνθεση ρυθμίζουν το επίπεδο της κακής χοληστερόλης , συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας.
– Καταπολεμούν επίσης τις φλεγμονώδεις διεργασίες στο σώμα,
Καταπολεμούν επίσης τις φλεγμονώδεις διεργασίες στο σώμα, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης αρθρίτιδας, διαβήτη και αθηροσκλήρωσης.
– Ευεργετικά για τις έγκυες γυναίκες
Τα ωμέγα-3 έχουν επίσης αποδειχθεί ότι είναι ευεργετικά για τις έγκυες γυναίκες: τα λιπαρά οξέα υποστηρίζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού στη μήτρα.
Στη λαϊκή ιατρική δεν χρησιμοποιούνται μόνο οι καρποί, αλλά και τα φύλλα, καθώς και ο φλοιός της φιστικιάς.
–Προφυλάξεις
Τα φιστίκια Αιγίνης δεν μπορούν να θεωρηθούν αναμφισβήτητα ωφέλιμα για τον οργανισμό: αν καταναλωθούν υπερβολικά, μπορεί να εμφανιστούν δυσάρεστες παρενέργειες. Αυτό οφείλεται κυρίως στην υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο – δεν υπάρχει μεγάλη ποσότητα της ουσίας στα ίδια τα φρούτα, αλλά συχνά τρώγονται τηγανητά και αλατισμένα.
– Περίπτωση δυσανεξίας
Οι ανάλατοι ξηροί καρποί μπορούν να αποτελέσουν κίνδυνο για τον οργανισμό σε περίπτωση δυσανεξίας στη φρουκτάνη – ένα πολυμερές φρουκτόζης, το οποίο βρίσκεται επίσης στο σιτάρι, τη σίκαλη, την αγκινάρα της Ιερουσαλήμ, τα κρεμμύδια και το σκόρδο.
–Πρόβλημα η υψηλή συγκέντρωση Κ,Mg,P.
Το κάλιο, το μαγνήσιο και ο φώσφορος ωφελούν το καρδιαγγειακό σύστημα, αλλά οι υψηλές συγκεντρώσεις μπορούν να βλάψουν τη λειτουργία των νεφρών.
– Τα ψητά φιστίκια επηρεάζoυν αρνητικά το ανθρώπινο νευρικό και αναπαραγωγικό σύστημα.
Τα ψητά φιστίκια περιέχουν ακρυλαμίδιο , μια τοξική ουσία που επηρεάζει αρνητικά το ανθρώπινο νευρικό και αναπαραγωγικό σύστημα.
–Ουρική αρθρίτιδα
Και αν τα τρώτε σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να πάθετε ουρική αρθρίτιδα – η ασθένεια εμφανίζεται λόγω των πουρινών.
–Αλλεργίες
Μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις του σώματος – οι ειδικοί δεν συνιστούν τη χορήγηση του προϊόντος σε παιδιά κάτω των τριών ετών.
Εάν το παιδί σας είναι επιρρεπές σε αλλεργίες, αποφύγετε την χρίση τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των 12 ετών
Περισσότερες λεπτομέρειες για την
ΙΣΤΟΡΙΑ -ΒΟΤΑΝΙΚΗ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ — ΒΟΤΑΝΙΚΟΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ -ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ – ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΦΥΤΟΥ – ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟ – ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ – ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ – ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ – ΕΞΑΓΩΓΗ ΕΛΑΙΟΥ- – ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ. – ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ … . δείτε από το αρχείο του Γεωπόνου Σταύρου Π.Καπλάνογλου την εκπομπή με τον τίτλο << ΑΕΙΦΟΡΙΑ ΦΥΣΤΙΚΙΑ , -Green Almond – (Pistacia vera)
Διάρκεια 44,16 λεπτά .

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.