Καταστροφές σε καλλιέργειες στον Βελβεντό από ξαφνικό μπουρίνι



Χρειάστηκαν τρείς ώρες έντονης βροχόπτωσης και δεκάλεπτη χαλαζόπτωση για να προκληθούν μεγάλες καταστροφές σε δεντρο-καλλιέργειες στον Βελβεντό Κοζάνης.

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Μαίρη Κεσκιλίδου, σε ένα επιτόπιο ρεπορτάζ παρουσιάζει το μέγεθος της ζημίας που υπέστησαν οι παραγωγοί.

Ο Βασίλης Τζουράς, πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Βελβεντού, κάνει τον θλιβερό απολογισμό. «Σήμερα είναι ημέρα καταγραφής ζημιών. Πρόκειται για την έκτη συνεχή χρονιά που αντιμετωπίζουμε τέτοια φαινόμενα».

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα δεν αναμένεται να αλλάξουν, αλλά μάλλον θα είναι συχνότερα και με μεγαλύτερη ένταση.

Στην παρούσα περίπτωση η ζημιά στον κάμπο είναι καθολική από την αμμοθύελλα και λιγότερο από την βροχή, όπως λέει ο κ. Τζουράς.

Το χαλάζι δεν άφησε ούτε τον καρπό των ροδακίνων και καθώς η περιοχή παράγει όψιμα φρούτα, οι καλλιεργητές δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν την συγκομιδή.

Φυσικά η αντιχαλαζική προστασία είναι πολύ καλή αναφέρει ο κ. Τζουράς, αλλά οι αγρότες ζητούν να επιδοτήσει η κυβέρνηση στο 100% την επένδυση.

Σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων η επιδότηση για αντιχαλαζικά δίκτυα είναι στο 80% για μεμονωμένους καλλιεργητές και στο 100% για συνεταιρισμούς, ενώ τον Απρίλιο δόθηκε από τον ΕΛΓΑ παράταση έως τις 12 Οκτωβρίου για την πρώτη αίτηση πληρωμής του Προγράμματος Αντιχαλαζικής Προστασίας (Υπομέτρο 5.1 του ΠΑΑ).[1] Σύμφωνα με το Υπουργείο στην πρόσκληση του 2020 για το πρόγραμμα επιδότησης αντιχαλαζιακών δικτύων υπάρχει υποδέσμευση με ποσό 25 εκατ. Ευρώ.

Οι υπάλληλοι του ΕΛΓΑ έχουν ήδη ενημερωθεί και αύριο Πέμπτη αναμένονται να αρχίσουν την καταγραφή των ζημιών.

www.ertnews.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.