Επιστράφηκε το ι. λείψανο του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω από την Ενορία του στο Βελβεντό στο Μοναστήρι του στον Όλυμπο



Επιστράφηκε το ι. λείψανο του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω  από την Ενορία του στο Βελβεντό στο Μοναστήρι του στον Όλυμπο. Του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα

Επιστράφηκε (18-8-2024) το ι. λείψανο του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω από την Ενορία του στο Βελβεντό στο Μοναστήρι του στον Όλυμπο.

Προηγήθηκε η τέλεση των παρακάτω ι. Ακολουθιών: α. Σάββατο, 17-8, εσπέρας: Μέγας Εσπερινός με Αρτοκλασία. β. Κυριακή, 18-8, πρωί: Όρθρος, Θεία Λειτουργία, δέηση ευχαριστιών – αναχώρηση.

Το ι. λείψανο αφίχθη στο Βελβεντό και στην Ενορία του στις 29-8-2024. Ο Άγιος  φιλοξενήθηκε στο Ναό του, όπως κάθε χρόνο επί σειρά ετών, από το έτος 1985 ανελλιπώς, μέσα στη ζώσα παράδοση της Εκκλησίας, τηρώντας και σεβόμενοι την εκκλησιολογία, οικοδεσποτικά. Πιστοί από το Βελβεντό, από τις γειτονικές και τις μακρινότερες Ενορίες, άνδρες και γυναίκες, νέοι και νέες, νέοι γονείς με τα παιδιά τους (από τις πιο όμορφες εικόνες γεμάτες ελπίδα, ζωή και ανάταση) προσέρχονταν ακατάπαυστα όλες αυτές τις άγιες (για το Βελβεντό και για την οικουμένη, ένεκα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου) ημέρες, συν- πανυγηρίζοντες, μαζί με την Παναγία – πολιούχο Βελβεντού και τον συν-εορταστή Άγιο Διονύσιο εν Ολύμπω, γνώριμο άλλωστε των προγόνων μας, από τους οποίους ακούσαμε και παραλάβαμε τα ζώπυρα της ορθόδοξης-εκκλησιαστικής πίστης και το σεβασμό (συν τοις άλλοις και) προς το πρόσωπο του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω.

Για όλα τα παραπάνω εκφράζουμε το σεβασμό και τη χαρά μας:

Στον Σεβασμ. Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλο. Στον Θεοφ. Επίσκοπο Αμφιπόλεως κ. Χριστοφόρο. Στον Ηγούμενο της Ι. Μονής Αγίου Διονυσίου Γέροντα Μάξιμο. Στους σεβαστούς πατέρες: πρωτοπ. Νικόλαο Τσιπλακάκη_Βαθύλακκος, πρωτοπ. Λουκά Κουρκούτα_Πλατανόρρευμα-Μοσχοχώρι και Κρανίδια, πρωτοπ. Αθανάσιο Γεωργιάδη_Κοίμηση της Θεοτόκου Βελβεντού, Οικον. Αθανάσιο Παπαϊωάννου_Ίμερα-Αύρα, Οικον. Λάζαρο Βασδέκη_Λεύκαρα και Νεράιδα, Πρεσβ. Κωνσταντίνο Παραλή_Καστανιά και Λάβα, Αρχιδιάκονο Θεόδωρο Χατζηευστρατίου, Διάκονο Νικηφόρο Καρπενήση.

Στα του Ναού: Στους πολύτιμους ψάλτες μας, που γέμισαν με μελωδίες και άσματα το Ναό και τον αύλειο χώρο του, όλες αυτές τις άγιες ημέρες με τις Παρακλήσεις της Παναγίας, του Αγίου Διονυσίου και με τα υπέροχα Μεγαλυνάριά τους. Γιάννη Τζινίκο, Γιώργο Στεργιόπουλο, Βασίλη Καρανώτα, Δήμητρα Βαλωμά, Αριστείδη Σταμάτη, Γιώργο Σεραφείμ, Βασίλη Ποτουριάδη.

Από την τ. Αυτοδιοίκηση: Στο Δήμαρχο Βελβεντού Μανώλη Στεργίου. Δημοτικούς Συμβούλους και Προέδρους των τ. Κοινοτήτων.

Από την Εκπαίδευση: Διευθυντές και υποδιευθυντές (υποδ. Λάμπρο Κουτσιούκη) εκπαιδευτικούς, ειδικότητες όλων των σχολείων, Παιδικό Σταθμό, Νηπιαγωγεία 1ο και 2ο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο.

Στον αστυνομικό Σταθμό Βελβεντού.

Πολιτισμός-σύλλογοι: Στη μπάντα του ΜΟΒ και στον μαέστρο της Μάρκο Φασνάκη. Στους μοτοσικλετιστές του ΜΟΤΟΒΕ. Στον Ιππικό Σύλλογο Βελβεντού ‘’Ο Άγιος Γεώργιος’’.

Στους κηπουρούς, που μετατρέπουν τον αύλειο χώρο σε μικρό παράδεισο: Αργύρη Στ. Τέτο, Γιάννη Ζανδέ, Περικλή Παπαγεωργίου.

Στους αγροτικούς συνεταιρισμούς ΑΣΕΠΟΠ και ΔΗΜΗΤΡΑ. Στα αρτοποιεία Βελβεντού (Κουτλιάμπας, Παπαγεωργίου, Σιώμος) και Κοζάνης (Β. Πουλιάνας).

Στο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο: Άννα Κρομμύδα, Περικλή Παπαγεωργίου, Ολυμπία Δουλδούρα, Δημήτριο Στεφάνου. Στο Φιλόπτωχο: Άννα Γεωργάκη, Ανθή Παπαγόρα, Άννα Παπαδημητρίου.

Σημειωτέον: Στην υποδοχή, 29-7-24, προεξήρχε ο Θεοφ. Επίσκοπος Αμφιπόλεως κ. Χριστοφόρος. Την Κυριακή, 11-8-24, τέλεσε στον Άγιο Διονύσιο Βελβεντού Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος, συνοδευόμενος από τον αρχιδιάκονό του Θεόδωρο Χατζηευστρατίου, τους διακονητές Μηνά Σπάνο και Κωνσταντίνο Δαϊρούση και τον νεαρό ψάλτη Βασίλη Ποτουριάδη. Τον Σεβασμιώτατο κ. Παύλο περιστοίχισε ο πρωτοπ. Κωνσταντίνος Κώστας εφημέριος του Αγίου Διονυσίου και αρχιερατικός της Α.Π.Β.

Λάβα: Το ι. λείψανο μεταφέρθηκε στην Ενορία Λάβας (13-8-2024) όπου τελέστηκε Παράκληση με Αρτοκλασία, με πρωτοβουλία του εφημερίου Καστανιάς και Λάβας π. Κωνσταντίνου Παραλή.

Αυτοκίνητο και οδηγός μεταφοράς- έλευσης και επιστροφής: Μιχάλης Μπικάκης.

Κατά την έξοδό του από το Ναό, όλος ο λαός με συγκίνηση, ξεπροβοδίσαμε τον Άγιο Διονύσιο ψάλλοντας το Μεγαλυνάριο που έγραψε γι’ αυτόν ο Γιάννης Παπαγόρας: ‘’Πάσης Πιερίας Καθηγητά, Βελβεντού Κοζάνης, εκουσίως συνοικιστά, ημών των αναξίων, πρεσβείαις Θεοτόκου, τας αμαρτίας λύσον, ω Διονύσιε’’.

 

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας

παπαδάσκαλος

19-8-2024

 

 

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.