Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών Δυτικής Μακεδονίας: Η νέα διοίκηση του ΤΕΕ/ΤΔΜ αποκλίνει από τις αρχές της διαφάνειας και της συνεργασίας



Αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

Με μεγάλη απογοήτευση παρακολουθούμε τις εξελίξεις στη νέα διοίκηση του ΤΕΕ/ΤΔΜ, η οποία έχει ήδη αποκλίνει από τις αρχές της διαφάνειας και της συνεργασίας που είναι θεμελιώδεις για τη λειτουργία του Τεχνικού Επιμελητηρίου. Μία ακόμη ένδειξη των μονομερών αποφάσεων που λαμβάνονται ερήμην της συλλογικής ευθύνης αποτελεί ο προγραμματισμός της 2ης συνεδρίασης της Διοικούσας Επιτροπής μέσα στον μήνα Αύγουστο, αδιαφορώντας και καταπατώντας τη συμφωνία του συνόλου των μελών της Διοικούσας Επιτροπής να μην πραγματοποιηθούν συνεδριάσεις μέχρι τα τέλη του μηνός (πέραν εξαιρετικά σπουδαίων και επειγόντων θεμάτων) εξαιτίας των καλοκαιρινών διακοπών. Ενδεχομένως η απουσία μελών να εκλήφθηκε ως ευκαιρία…

Ένα από τα πιο ανησυχητικά ζητήματα που αντιμετωπίζουμε ως Περιφερειακό  Τμήμα  είναι το ασυμβίβαστο του νέου Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής, Νικολάου Συλλίρη (επικεφαλής της παράταξης «Νέα Πρόταση Μηχανικών»), ο οποίος κατείχε, την ημέρα των αρχαιρεσιών του τμήματος, τη θέση του Ταμία στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων  Διπλωματούχων  Ανωτάτων Σχολών (ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ), γεγονός που δημιουργεί  σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με το αν νομιμοποιείται να ασκεί τα καθήκοντά του ως Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΜ. Επισημαίνεται, ότι κατά την ημέρα της συνεδρίασης της Αντιπροσωπείας του Τμήματος για την ανάδειξη των οργάνων, ο άρτι εκλεγείς Πρόεδρος της Αντιπροσωπείας κ. Παπαδημητρίου Ευστράτιος (παράταξη «Δυναμικό ΤΕΕ») είχε αναγνώσει στο σώμα τις σχετικές διατάξεις που διέπουν τη λειτουργία του Τεχνικού Επιμελητηρίου, οι οποίες καταφανέστατα αγνοήθηκαν ή περιφρονήθηκαν από τον υποψήφιο Πρόεδρο κ. Συλλίρη!

Η ΔΚΜ θέλοντας να προλάβει δυσάρεστες καταστάσεις και πάντα βασιζόμενη και υπερασπιζόμενη τη σχετική νομοθεσία έθεσε το θέμα και επέμενε στη σαφή και νομικά ξεκάθαρη επίλυσή του την ημέρα της συνεδρίασης. Παρόλο που η διαδικασία συνεχίστηκε με επιφύλαξη, έως ότου ο Πρόεδρος της Αντιπροσωπείας κ. Παπαδημητρίου μπορέσει να δώσει σαφείς απαντήσεις στα ερωτήματα που προέκυψαν, δυστυχώς, καμία απάντηση δεν δόθηκε. Τουναντίον, η αδιαφορία  προς τις διατάξεις που μόλις είχαν αναγνωσθεί (!) έφτασε σε τέτοιο σημείο, όταν ο κ. Συλλίρης και οι συνάδελφοι τόσο της παράταξης «Νέα Πρόταση Μηχανικών» όσο και «Δυναμικό ΤΕΕ» εξανίσταντο και ωρύονταν ατεκμηρίωτα και άνευ επιχειρημάτων, ότι η νυν ιδιότητα του υποψήφιου προέδρου (ταμίας της ΕΜΔΥΔΑΣ) «…δεν μπορεί να εμποδίσει τη διαδικασία και για τον λόγο αυτό δεν προσκομίστηκε κάποιο αποδεικτικό περί τούτου…». Η αλήθεια είναι ότι ούτε μέχρι σήμερα, που γράφεται η παρούσα, έχει προσκομιστεί κάποιο έγγραφο, αφενός γιατί ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ ο υποψήφιος να καταθέσει, αφετέρου δε για να διαλύσει τις αντιδράσεις και συζητήσεις που προκάλεσε.

Στηλιτεύοντας την καταφανέστατη κωλυσιεργία, αναγκαστήκαμε να προχωρήσουμε, ως παράταξη, μέσω όλων των εκλεγμένων μελών μας στην Αντιπροσωπεία του Τμήματος, στην κατάθεση αιτήματος θεραπείας, έτσι ώστε να δοθούν εξηγήσεις, να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές, αν αυτό κριθεί επιτακτικό και επιτέλους το τμήμα να συνεχίσει την λειτουργία σύμφωνα με το θεσμικό του ρόλο.

Επιπλέον, θέλουμε να εκφράσουμε τις σοβαρές ανησυχίες μας σχετικά με το 5ο θέμα της ημερήσιας διάταξης της χθεσινής συνεδρίασης, το οποίο αφορά τον ορισμό νέων εκπροσώπων σε κρίσιμες επιτροπές λόγω της αλλαγής της Διοίκησης του ΤΕΕ/ΤΔΜ. Το θέμα αυτό αναφέρεται ως εξής:

“Σχετικά με τον ορισμό νέων εκπροσώπων (λόγω της αλλαγής της Διοίκησης του ΤΕΕ/ΤΔΜ):

εδαφική επιτροπή ΔΑΜ

επιτροπή παρακολούθησης ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας

εκπροσωπήσεις στα ευρωπαϊκά έργα

γνωμοδοτική επιτροπή

δύο επιτροπές Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης.”

Θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι οι εκπρόσωποι σε αυτές τις επιτροπές είναι μέλη του ΤΕΕ και όχι απλώς μέλη παρατάξεων. Σύμφωνα με την καθιερωμένη και εφαρμοζόμενη πρακτική, η αντικατάστασή τους γίνεται είτε μετά το πέρας της θητείας τους είτε σε περίπτωση παραίτησής τους. Η ξαφνική και άνευ προηγούμενης έστω προφορικής επικοινωνίας αντικατάστασή τους, χωρίς σαφή λόγο και χωρίς να ληφθεί υπόψη η συμβολή της προηγούμενης διοίκησης, παρά τις προσπάθειες των παρατάξεων που συνδιοικούν, να ρίξουν το βάρος η μία στην άλλη για την ανάγκη αυτών των αλλαγών, φανερώνει μια ανησυχητική τάση μονομερών αποφάσεων. Αναρωτιόμαστε αν αυτή η κίνηση αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση άλλων συμφερόντων που δεν έχουν καμία σχέση με το Τεχνικό Επιμελητήριο αλλά επιδιώκουν να το εκμεταλλευτούν.

 

Ως παράταξη, έχουμε κρατήσει χαμηλούς τόνους και έχουμε αποδεχτεί τη συνεργασία της 2ης και 3ης παράταξης στη νέα διοίκηση. Το μόνο που επιδιώκουμε είναι να τιμήσουμε την 1η θέση που μας έδωσαν οι συνάδερφοι μηχανικοί με την εμπιστοσύνη και την υποστήριξη τους, λειτουργώντας παραγωγικά και εποικοδομητικά. Δυστυχώς, η συνεργασία των παρατάξεων αυτών, και ιδιαίτερα η στάση του Δυναμικού ΤΕΕ, να δώσει “γη και ύδωρ” στην τρίτη παράταξη για να εξασφαλίσει τη συμμετοχή της στη νέα διοίκηση, δείχνει την πραγματική πρόθεση αυτής της «συμμαχίας». Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι μια παράταξη που συγκέντρωσε μόλις το 10% των ψήφων, απέκτησε 20 μήνες προεδρίας—σχεδόν το ήμισυ της συνολικής διάρκειας της θητείας.

 

Είναι επιτακτικό να επισημάνουμε την ασυνέπεια ανάμεσα στα λόγια και τις πράξεις αυτών των παρατάξεων, τόσο πριν όσο και μετά τις εκλογές. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, οι επικεφαλής τους υποστήριζαν τη σημασία της ενότητας και της συνεργασίας για το καλό όλων των μηχανικών. Ωστόσο, τα μετεκλογικά τους βήματα αποκαλύπτουν μια εντελώς διαφορετική και υποκριτική προσέγγιση, που χαρακτηρίζεται από μεθοδεύσεις, αποκλεισμούς και μονομερείς αποφάσεις.

 

Θα μπορούσαμε να παραθέσουμε σειρά δηλώσεων και συνεντεύξεων των επικεφαλής των παρατάξεων, τόσο προεκλογικά, τότε που υπήρχε το στοιχείο της ψηφοθηρίας, όσο και μετεκλογικά που πέφτουν οι μάσκες και ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, αλλά δεν θα το κάνουμε γιατί πολύ απλά αυτό δεν αρμόζει στη δική μας αξιακή σφαίρα.

 

Η Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών Δυτικής Μακεδονίας είναι η πιο διαχρονική και η πιο αξιόπιστη παράταξη στα δρώμενα του Τεχνικού Επιμελητηρίου. Δεν αναιρεί τα λεγόμενά της, ούτε προεκλογικά στο κυνήγι των εντυπώσεων και της ψηφοθηρίας, ούτε μετεκλογικά στον ρόλο και το σκοπό της ύπαρξής της. Θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τις αρχές της συνέχειας, της διαφάνειας και της συλλογικότητας στη διοίκηση του ΤΕΕ/ΤΔΜ, και θα σταθεί απέναντι σε κάθε προσπάθεια υποβάθμισης του ρόλου του.

 

Η Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών Δυτικής Μακεδονίας θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την προάσπιση των συμφερόντων των μηχανικών, χωρίς να παρασύρεται από προεκλογικές τακτικές και μετεκλογικές σκοπιμότητες. Εδώ θα είμαστε, παρακολουθώντας τις εξελίξεις και την πορεία όσων επιδιώκουν να καταστρέψουν την ενότητα του κλάδου μας με αδιαφανείς και ιδιοτελείς συμφωνίες.

 

 

Για τη Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών Δυτικής Μακεδονίας

 

 
 
Ο Πρόεδρος

 

Κιάνας Μεν. Στέργιος

Τα Μέλη

 

Κιάνας ι. Στεργιος

Τζίτζικας Γεώργιος

Τζιόλας Ιωάννης

Μπάγκαβου Ευαγγελία

Κοντού Αθηνά

Παπακώστα Ελευθερία

Τζιώνας Ιωάννης

Αγνάντου Βάϊα

Ντιό Ευφροσύνη

Ντάβος Νικόλαος

Δημητρίου Αντώνιος

Τσικρίκης Κων/νος

Καφάσης Περικλής

Λιάκου Κατερίνα

Βαρτζώκα Σοφία

Βούρας Αθανάσιος

Ντούνας Αλέκος

Παπουτσίδης Ιορδάνης

Παππάς Δημήτριος

Χατζής Παντελής

Τσιομπάνος Εμμανουήλ

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.