ΑΡΣΥ: Ανοιχτή επιστολή στο ΠΣΔΜ: Να ανακληθούν οι απολύσεις στο λιγνιτωρυχείο Αχλάδας



Ανοιχτή επιστολή στο ΠΣΔΜ: Να ανακληθούν οι απολύσεις στο λιγνιτωρυχείο Αχλάδας

Προς:

  1. Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Αμανατίδη Γεώργιο
  2. Επικεφαλείς των παρατάξεων του ΠΣΔΜ
  3. Μέλη του Περιφερειακού συμβουλίου Δ.Μ

Κοινοποίηση:

Επιθεώρηση Μεταλλείων Βόρειας Ελλάδας

Εργατικό Κέντρο Φλώρινας

 

Κύριε Περιφερειάρχη

Κύριοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι

 

Όπως θα γνωρίζετε το τελευταίο διάστημα η εταιρεία «Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας Α.Ε.» προέβη σε αναιτιολόγητες απολύσεις δυο εργαζομένων που είναι και κάτοικοι της κοινότητας Αχλάδας. Οι απολύσεις αυτές ήταν αναίτιες και εκδικητικές και έγιναν προς εκφοβισμό των κατοίκων της κοινότητας οι οποίοι έχουν προχωρήσει σε δυναμικές κινητοποιήσεις για τη λύση σοβαρών προβλημάτων που προέκυψαν από την άνευ κανόνων λειτουργία του λιγνιτωρυχείου.

Στελέχη της εταιρείας «Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας Α.Ε.» πριν και κατά τη διάρκεια αυτών των κινητοποιήσεων είχαν «προειδοποιήσει» ότι αν γίνουν οι κινητοποιήσεις «η εταιρεία θα προχωρήσει σε απολύσεις εργαζομένων κατοίκων της κοινότητας Αχλάδας».

Το Τοπικό κοινοτικό συμβούλιο έχει ενημερώσει το Περιφερειακό Συμβούλιο για την κατάσταση που επικρατεί στην κοινότητα και ζήτησε την παρέμβασή σας για τη επίλυσή των σοβαρών και χρονιζόντων προβλημάτων της κοινότητας που σχετίζονται με τη λειτουργία των λιγνιτωρυχείων.

 

Τα αιτήματά των κατοίκων είναι:

  1. Να ανακληθούν οι απολύσεις
  2. Να παρθούν μέτρα ασφάλειας και να τηρηθούν οι μεταλλευτικοί κανονισμοί αφού η εξόρυξη γίνεται σε απόσταση 70 μόνο μέτρων από τον οικισμό.
  3. Να τηρηθούν μέτρα προστασίας της υγείας των κατοίκων που κινδυνεύουν από εκπομπές μονοξειδίου του άνθρακα (CO) και διοξειδίου του θείου  (SO2) ισχυρά δηλητήρια μπορεί να επιφέρουν και τον θάνατο. Τα παραπάνω αέρια εκπέμπονται από τις αυταναφλέξεις στις αυλές απόθεσης λιγνίτη όπου παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.
  4. Να απαλλοτριωθούν συνολικά και οι τρεις οικισμοί του Χωριού αντί της άθλιας μεθόδευσης της εταιρείας «Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας Α.Ε.» που έχουν προχωρήσει σε επιλεκτικές αγοροπωλησίες και όχι σε απαλλοτρίωση ολόκληρου του οικισμού κατά τα πρότυπα της κοινότητας Αναργύρων.
  5. Να πληρωθούν τα χρωστούμενα από τις απαλλοτριώσεις του 2011, 2013, 2016 κλπ
  6. Να δρομολογηθεί η μετεγκατάσταση της Κοινότητας Αχλάδας

 

Οι κάτοικοι της Αχλάδας έχουν απόλυτο δίκαιο σε όλα τους τα αιτήματα. Δεν έχουμε το δικαίωμα να τους αφήσουμε μόνους σ αυτόν τον αγώνα.

Απαιτείται η καταλυτική παρέμβαση του Π.Σ, του ανώτερου πολιτικού οργάνου της Περιφέρειας για να ακυρωθούν άμεσα οι απολύσεις και να λυθούν τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων και των κατοίκων της Αχλάδας.

 

Κοζάνη 20/8/2024

«Αριστερή Συμπόρευση για την Ανατροπή στη Δυτική Μακεδονία»

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.