Αγγελική Νάτσινα: ‘Αποχαιρετούμε σήμερα με σεβασμό έναν ξεχωριστό άνθρωπο, μία αγωνίστρια, μία φωτεινή προσωπικότητα’ – Της Ματίνας Μόμτσιου Τσικριτζή



ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΝΑΤΣΙΝΑ

Αποχαιρετούμε σήμερα με σεβασμό έναν ξεχωριστό άνθρωπο, μία αγωνίστρια, μία φωτεινή προσωπικότητα

Την Αγγελική Νάτσινα.

Μια γυναίκα που με τη δράση της άφησε ισχυρό αποτύπωμα στην πόλη όπου επέλεξε να ζήσει, να δημιουργήσει οικογένεια και καριέρα, καθώς και να αναπτύξει πολιτική και κοινωνική δράση

Από πολύ νωρίς διακρίθηκε για το δυναμισμό της και με τη ζωή της απέδειξε πως δεν την πτοούσαν τα δύσκολα. Απόφοιτος της Νομικής, σε εποχές που τα κορίτσια «τα ΄βγαζαν απ΄ το Δημοτικό γιατί φτάνει όσα έμαθαν», διάλεξε να πορεύεται όχι με το ρεύμα αλλά με πυξίδα τα δικά της θέλω. Και να αγωνίζεται να τα πετύχει. Κατέλαβε σημαντικές και υπεύθυνες θέσεις από πολύ νωρίς, όπως στο Γραφείο Τύπου της Πρεσβείας μας στο Λονδίνο, και στη συνέχεια ως Γραμματέας Ειρηνοδικών στη Νάουσα σε πολύ νεαρή ηλικία, κατόπιν στη Φλώρινα και στην Κοζάνη. Ήταν μάλιστα η πρώτη γυναίκα που δίκασε στην Κοζάνη καθώς το καλοκαίρι ο Γραμματέας αντικαθιστούσε τον Ειρηνοδίκη.

Παράλληλα και κυρίως μετά τη Μεταπολίτευση αποτέλεσε για πολλά χρόνια πόλο συσπείρωσης ομάδων που αγωνίζονταν για τη χειραφέτηση των γυναικών.

Την Αγγελική τη γνώρισα ως μητέρα αγαπημένων μαθητών παλιά, και πολύτιμων φίλων μέχρι σήμερα: του Γιάννη, του Γιώργου και του Στάθη. Σε κάθε επαφή μαζί της αισθανόμουνα θαυμασμό στα όρια του δέους γι’ αυτή την μεγάλη Κυρία. Για την ευφυία της, τις γνώσεις της, την ευφράδειά της, την ετοιμότητα λόγου, την ευρύτητα πνεύματος, την λαμπερή της προσωπικότητά. Και πού να αναφέρω και την κομψότητα και την πάντα σικ εμφάνιση. Μια αρχόντισσα!

Ταυτόχρονα όμως μου ενέπνεε και μια σιγουριά κι ένα αίσθημα άνεσης στην επικοινωνία, καθώς ήταν ανοιχτή στην άλλη άποψη και έτοιμη να περιβάλει με στοργή και εμπιστοσύνη τους νεότερους. Γεμάτη αυτοπεποίθηση η ίδια, δεν έπαυε να ψάχνει και να βρίσκει καλά στοιχεία στους ανθρώπους γύρω της και να τα αναδεικνύει.

Από την άλλη δεν μασούσε τα λόγια της. Αν διαφωνούσε διατύπωνε τη γνώμη της με ευθύτητα και αφοβιά. Από τα πιο σημαντικά μέχρι τα καθημερινά. Με μικρότητες μόνον δεν ασχολούνταν. Τη χαρακτήριζε μαχητικότητα και αγωνιστική διάθεση, στοιχεία που αξιοποιήθηκαν με την ενεργή εμπλοκή της στην πολιτική του τόπου, με προσωπικές μάχες αλλά και σημαντική συμβολή στην πολιτική πορεία του κουνιάδου της Μάρκου Νάτσινα

Από το 1985 και μέχρι τη συνταξιοδότησή της υπηρέτησε ως προϊσταμένη της Γραμματείας του Πρωτοδικείου Κοζάνης. Επάγγελμα και οικογένεια βάδιζαν πλάι-πλάι με τις πολιτικές της ανησυχίες και τις κοινωνικές της ευαισθησίες. Η θητεία της στο Σύλλογο Γυναικών και στη συνέχεια ως Πρόεδρος της ΕΓΕ, καθώς και η θέση της στο ΔΣ του Νοσοκομείου, ήταν μερικοί μόνο από τους τομείς όπου δραστηριοποιήθηκε και πήγε τον τόπο μας λίγο πιο μπροστά, αφυπνίζοντας κυρίως τις γυναίκες και παρακινώντας τους να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Με τον Κώστα δίπλα της πάντα υποστηρικτικό και ανοιχτόμυαλο. Σε εποχές που οι περισσότεροι άντρες δεν διανοούνταν να στηρίξουν τις γυναίκες τους για να ανθίσουν. Τίποτα δεν είναι τυχαίο.

 

Καλό σου κατευόδιο, Αγγελική

Ήσουν ένας γενναίος άνθρωπος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.