Η συκιά & τα σύκα, Ficus carica – Δείτε το βίντεο – Του Σταύρου Π. Καπλάνογλου



Η συκιά (επιστ. , Ficus carica) είναι δικοτυλήδονο φυτό που ανήκει στο γένος Συκή (Ficus) και στην οικογένεια Μορεοειδή.
Είναι ξυλώδες δέντρο πολύ κοινό στην Ασία, στη Μέση Ανατολή και στις Μεσογειακές χώρες. Είναι η συκέη ή συκή των αρχαίων.
Ευδοκιμεί σε περιοχές με θερμό και δροσερό κλίμα και σε υψόμετρα μέχρι 1700μ.
Οι καρποί της τρώγονται νωποί ή μπορούν να καταναλωθούν όλο το χρόνο, αποξηραμένα ή κατεψυγμένα.
ΙΣΤΟΡΙΑ
Οι συκιές και οι συκιές έχουν πολλές διαφορετικές ιστορικές και πολιτιστικές αναφορές.
*Αρχαιότητα
Στον Eλλαδικό χώρο καλλιεργείται πριν από την Ομηρική εποχή.
Στην αρχαιότητα ήταν ευρέως γνωστή και φημισμένη για την ποιότητά της, η ποικιλία “Βασιλική” η οποία καλλιεργείτο κυρίως στην Αττική.
* Κρεμαστοί κήποι της Βαβυλώνος
Συκιές υπήρχαν ακόμα και στους Κρεμαστούς Κήπους της Βαβυλώνας.
* Τέχνη
Στην τέχνη, τα φύλλα συκής έχουν χρησιμοποιηθεί για να καλύψουν τα σεξουαλικά χαρακτηριστικά της μούσας, σχηματίζοντας μια αναπαράσταση σεμνότητας και ευαλωτότητας.
*Αναφορές στην βίβλο
Υπάρχουν επίσης πολλές αναφορές στα σύκα μέσα στη Βίβλο.
Οι Αδάμ και η Εύα ντύνονται με φύλλα συκής αφού έφαγαν τον απαγορευμένο καρπό. .
Σε ένα άλλο τμήμα της Βίβλου ο Ιησούς καταριέται μια συκιά.
* Ελληνική μυθολογία
Είναι επίσης παρόντες σε διάφορες πτυχές της ελληνικής μυθολογίας.
Είναι, για παράδειγμα, γνωστά ως το ιερό δέντρο του θεού Διόνυσου, θεού του κρασιού και της γονιμότητας. Ε να από τα προσωνυμία του Διονύσου είναι Συκίτης.
*Στο Κοράνι
Εμφανίζονται σε ένα τμήμα του Κορανίου που φέρει τον τίτλο “Το Σύκο” στα αραβικά. Μπορεί επίσης να βρεθεί σε άλλο τμήμα του Κορανίου, στο οποίο το σύκο αναφέρεται ως «φρούτο που κατέβηκε από τον παράδεισο».
*Μεσογειακοί πολιτισμοί
Για τους αρχαίους πολιτισμούς της Μεσογείου, το σύκο αποτελούσε είδος πρώτης ανάγκης. Το άφηναν συνήθως να ξεραθεί στον ήλιο και θεωρείτο σε τέτοιο βαθμό αναπόσπαστο μέρος του τοπικού διαιτολογίου, ώστε ενίοτε αντικαθιστούσε ακόμα και το ψωμί
*Ρωμαίοι
Στη Ρώμη, τα σύκα θεωρούνταν ότι αντιπροσωπεύουν τη θηλυκότητα, λόγω της εμφάνισης του σαρκώδους εσωτερικού του φρούτου. Σε αυτή την κοινωνία, τα σύκα προορίζονταν ως τρόπος παρουσίασης της αδυναμίας.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΟΦΕΛΗ
Τα οφέλη των σύκων για τον ανθρώπινο οργανισμό:
*Θερμίδες
Τα φρέσκα σύκα είναι κατάλληλα για όσους αποφεύγουν τροφές με πολλές θερμίδες.
*Φυτικές ίνες
Περιέχουν πολλές φυτικές ίνες, οι οποίες έχουν ευεργετική επίδραση στο γαστρεντερικό σωλήνα.
*Περιέχουν σίδηρο.
Τα σύκα μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση των επιπέδων της αιμοσφαιρίνης επειδή περιέχουν σίδηρο .
* Περιέχουν κάλιο
Τα σύκα περιέχουν πολύ κάλιο, το οποίο βοηθά στην ομαλοποίηση του μεταβολισμού και βοηθά στη μείωση του οιδήματος.
Τα σύκα μειώνουν τους κινδύνους αθηροσκλήρωσης, καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων,
Το κάλιο βοηθά επίσης στη διατήρηση μιας υγιούς ισορροπίας υγρών στο σώμα, η οποία είναι σημαντική για τη βέλτιστη λειτουργία του εγκεφάλου.
*Είναι πλούσια σε φλαβονοειδή,
Τα σύκα είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, τα οποία έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
* Συνδυάζουν κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο και πολυφαινόλες
Ο συνδυασμός καλίου, μαγνησίου, ασβεστίου και πολυφαινολών προάγει την καλή διάθεση και βελτιώνει τη λειτουργία του νευρικού συστήματος.
Το μαγνήσιο δρα ως φυσικό χαλαρωτικό για το νευρικό σύστημα. Μειώνει το άγχος, το στρες και προάγει την ψυχική ευεξία.Το μαγνήσιο συμμετέχει στη σύνθεση των ενδορφινών και είναι υπεύθυνο για τη συναισθηματική κατάσταση, την ποιότητα του ύπνου και την απόδοση. Το μακροθρεπτικό συστατικό βοηθά στην αύξηση της αντίστασης του οργανισμού σε στρεσογόνες καταστάσεις
* Έχουν βιταμίνες
Τα σύκα είναι καλά για όσους έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Οι καρποί περιέχουν όχι μόνο μέταλλα, αλλά και βιταμίνες: Α, Κ, Β6, Β9 (γνωστό ως φολικό οξύ). Αυτός είναι ο λόγος που τα σύκα αυξάνουν την αντοχή στο κρυολόγημα και σε άλλες ιογενείς ασθένειες. Οι καρποί έχουν επίσης αντιφλεγμονώδη και αντιπυρετική δράση.
* Για τα παιδιά
Τα σύκα περιέχουν ασβέστιο που έχουν ανάγκη .
Η ανεπάρκεια αυτού του στοιχείου στα παιδιά μπορεί να οδηγήσει σε κακή στάση του σώματος, παραμορφώσεις και αυξημένη ευθραυστότητα των οστών και τερηδόνα.
Το ασβέστιο είναι επίσης απαραίτητο για την καλή λειτουργία των νευρώνων.
Τα σύκα με τις πολυφαινόλες. που περιέχουν επίσης βελτιώνουν τη γνωστική λειτουργία και τη μνήμη, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για όσους σπουδάζουν
ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ
Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα σύκα μπορεί να είναι επιβλαβή για την υγεία.
*Διαβήτης :
Τα ξερά σύκα περιέχουν έως και 75% ζάχαρη. Καλo είναι να περιορίσουν την κατανάλωση αποξηραμένων σύκων , άτομα που πάσχουν από διαβήτη.
*Αλλεργία :
Τα άτομα που είναι επιρρεπή σε τροφικές αλλεργίες θα πρέπει να είναι προσεκτικά όταν καταναλώνουν σύκα. Στα πρώτα δυσάρεστα συμπτώματα,
*Υπόταση.
Για τους υπερτασικούς ασθενείς, αυτή η ποιότητα του καρπού είναι ένα συν, αλλά εάν έχετε υπόταση, δεν συνιστάται η υπερβολική χρήση σύκων.
* Αλληλεπίδραση με αραιωτικά αίματος :
Το φρούτο πυκνώνει το αίμα λόγω της περιεκτικότητας του σε βιταμίνη Κ Τα άτομα που λαμβάνουν αραιωτικά αίματος θα πρέπει να περιορίζουν την πρόσληψη σύκων.
*Δυσλειτουργία του πεπτικού συστήματος :
Εάν έχετε παθήσεις του γαστρεντερικού σωλήνα, θα πρέπει πρώτα να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Η κατανάλωση σύκων μπορεί να προκαλέσει διάρροια.
ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ
*Φρέσκα σύκα
Τα σύκα είναι καλύτερα να τα φάτε όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Δεν πρέπει να φυλάσσεται για περισσότερο από δέκα ημέρες μετά τη συγκομιδή.
Μπορείτε να αποθηκεύετε φρέσκα φρούτα στο ψυγείο. Για να γίνει αυτό, πρέπει να τοποθετηθούν σε ένα δοχείο χωρίς να κλείσετε το καπάκι. Τα σύκα πρέπει να πλένονται αμέσως πριν καταναλωθούν .
*Ξερά σύκα
Τα ξερά σύκα πρέπει να διατηρούνται σε ξηρό, σκοτεινό και δροσερό μέρος. Συνιστάται να χρησιμοποιείτε ένα ερμητικά σφραγισμένο δοχείο ή βάζο για να αποτρέψετε τη δημιουργία μούχλας στα φρούτα.
Δείτε το video από το αρχείο του γεωπόνου Στ. Π. Καπλάνογλου
Τίτλος :
ΑΕΙΦΟΡΙΑ-ΣΥΚIA – FIG-(Ficus carica) Διάρκεια 46,14 λεπτά
Δείτε το βίντεο

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.