Σκυλορόδον: Συγκομιδή – Επεξεργασία – Ιατροφαρμακευτικές ιδιότητες – Του Σταύρου Π. Καπλάνογλου



ΣΚΥΛΟΡΟΔΟΝ -ΚΥΝΟΡΟΔΟΝ – ROSA CANINA S (Β), Συγκομιδή – Επεξεργασία – Ιατροφαρμακευτικές ιδιότητες (video διάρκεια 21 λεπτών )
ΜΑΡΘΑ ΣΤ. ΚΑΠΛΑΝΟΓΛΟΥ ΓΕΩΠΟΝΟΣ

Πριν λίγες ημέρες αναρτήσαμε από το αρχείο του Στ. Π. Καπλάνογλου στο διαδίκτυο και στις συνεργαζόμενος ιστοσελίδες που μας φιλοξενούν το πρώτο μέρος της εκπομπής << Αειφορία >> με τον τίτλο << Σκυλορόδον -Κυνορόδον , Roza canina >> που αφορούσε τα βοτανικά χαρακτηριστικά τις εδαφοκλιματολογικές συνθήκες για την ανάπτυξη του φυτού , τις καλλιεργητικές φροντίδες , τον πολλαπλασιασμό και τις ποικιλίες κ.α.

Στην σημερινή ανάρτηση θα παρουσιάσουμε ο δεύτερο μέρος που θα συμπεριλαμβάνει την συγκομιδή και επεξεργασία των καρπών ,την χημική σύνθεση , τις ιατροφαρμακευτικές ιδιότητες και πολλές άλλες χρήσεις
ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ -ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ – ΚΑΡΠΟΥ
–Συγκομιδή
Επιλέξτε τους ώριμους καρπούς ,
Αφαιρέστε τα στελέχη και τυχόν υπολείμματα λουλουδιών.
Ξεπλύνετε καλά τους τριανταφυλλιές για να αφαιρέσετε τυχόν βρωμιά ή έντομα.
— Στέγνωμα:
Απλώστε τους καθαρισμένους τριανταφυλλιές σε μια στρώση σε ένα ταψί ή σε ταψί αφυγραντήρα.
Τοποθετήστε τα σε καλά αεριζόμενο χώρο, μακριά από το άμεσο ηλιακό φως.
— Αποθήκευση:
Μόλις στεγνώσουν πλήρως (συνήθως μετά από μία ή δύο εβδομάδες), αποθηκεύστε τους καρπούς σε αεροστεγές δοχείο σε δροσερό, σκοτεινό μέρος.
ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ
Ο πολτός του καρπού με φλούδα χωρίς σπόρους περιέχει
Νερό7,63% νερό,
Διαλύτες 24,57%
Αδιάλυτες ουσίες. 27,80%
Ολικά σάκχαρα 8,09%,
Ελεύθερα οξέα 1,31%,
Τανίνες και βαφές 0,57%,
Πρωτεΐνη 3,58%,
Πηκτίνη 2,74%,
Πεντοζάνες 2,18%,
Φυτικές ίνες 25,28%,
Τέφρα 2,22% .
Οι σπόροι σε εντελώς ξηρή κατάσταση περιέχουν σε ποσοστό: 2,4 τέφρα, 10,9 πρωτεΐνη, 10,1 λίπος, 38,9 BEV , φυτικές ίνες 37,7.
Οι καρποί περιέχουν από 4 έως 15,5 mg% καροτίνη , βιταμίνη Β2 .
Τα φρέσκα φρούτα περιέχουν 340 mg% ασκορβικό οξύ ,
Τα ξηρά φρούτα – 2200 mg% .
: Βοηθά στο ζάχαρο, τον διαβήτη, στην καρδιά, ζαλάδες, βήχα γρίπη, πλούσιο σε βιταμίνη C. Αντικαταθλιπτικό, αφροδισιακό, διεγερτικό της πέψης, αυξάνει την παραγωγή χολής, αντιβακτηριακό, αντιφλεγμονώδες
ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Το κυνορόδον είναι γεμάτο με βιταμίνη C, ένα ισχυρό ενισχυτικό του ανοσοποιητικού συστήματος
Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνες Α και Ε, το τριαντάφυλλο προάγει το υγιές δέρμα. Μπορεί να μειώσει την εμφάνιση ρυτίδων, ουλών και λεπτών γραμμών, δίνοντας στο δέρμα σας νεανική λάμψη.
Η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες του κυνορόδον βοηθά την πέψη προλαμβάνοντας τη δυσκοιλιότητα και προάγοντας ένα υγιές έντερο. •
Τα αντιοξειδωτικά του τριανταφυλλιού μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα, ανακουφίζοντας ενδεχομένως τα συμπτώματα της αρθρίτιδας και άλλων φλεγμονωδών καταστάσεων
Οι ενώσεις του κυνορόδου μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, ωφελώντας την καρδιά σας.
Χρησιμοποιείται για τις ενυδατικές και αντιγηραντικές του ιδιότητες.
ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ
Είναι απαραίτητο να το καταναλώνετε με μέτρο η υπερβολή ή χρήση σε ανθρώπους με ευαισθησίες μπορεί να επιφέρει παρενέργειες:
-• Εγκυμοσύνη και θηλασμός:
Οι έγκυες και οι θηλάζουσες γυναίκες θα πρέπει να συμβουλεύονται τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης πριν χρησιμοποιήσουν συμπληρώματα αγριοτριανταφυλλιάς ή το καταναλώσουν σε μεγάλες ποσότητες.
– • Αλλεργίες:
Τα άτομα με αλλεργίες στα τριαντάφυλλα θα πρέπει να είναι προσεκτικά όταν δοκιμάζουν προϊόντα τριανταφυλλιάς.
-• Φαρμακευτικές αλληλεπιδράσεις:
Τα συμπληρώματα αγριοτριανταφυλλιάς μπορεί να αλληλεπιδράσουν με ορισμένα φάρμακα, επομένως είναι σημαντικό να ζητήσετε συμβουλές από έναν επαγγελματία υγείας εάν παίρνετε συνταγογραφούμενα φάρμακα.
-• Πέτρες στα νεφρά:
Το κυνορόδον έχει υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικά, τα οποία μπορούν να συμβάλουν στον σχηματισμό πέτρας στα νεφρά σε ευαίσθητα άτομα.
ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ
Το κυνορόδον είναι ένα δημοφιλές συστατικό σε μαρμελάδες, ζελέ σιρόπια και ποτά , χάρη στην πικάντικη γεύση και το ζωηρό του χρώμα
Δείτε το Β μέρος της εκπομπής για το ΚΥΝΟΡΟΔΟΝ

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.