Δύο φωτοβολταϊκούς σταθμούς, ισχύος 1,5 MW, ενεργοποίησε η ΔΕΥΑΚ – Πάνω από 300.000€ θα εξοικονομεί κάθε χρόνο



Η Δ.Ε.Υ.Α. Κοζάνης συνεχίζοντας τις δράσεις που έχει προγραμματίσει με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας, κατασκεύασε και ενεργοποίησε ήδη δύο φωτοβολταϊκούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή της Τ.Κ. Πετρανών του Δήμου Κοζάνης,  συνολικής ισχύος 1,5 MW.

Ο σταθμός ισχύος 0,5 MW ενεργοποιήθηκε την Παρασκευή 8 Αυγούστου 2024, ενώ είχε προηγηθεί η ενεργοποίηση, στα μέσα Ιουλίου, του σταθμού που έχει ισχύ 1 MW.

Η ηλεκτρική ενέργεια που αναμένεται να παράγουν οι δύο σταθμοί ετησίως θα ανέρχεται στις 2.265 MWh. Η παραγόμενη ενέργεια θα συμψηφίζεται, με την ενέργεια που καταναλώνουν οι διάφορες εγκαταστάσεις της Δ.Ε.Υ.Α.Κ., στο πλαίσιο του ισχύοντος καθεστώτος ενεργειακού συμψηφισμού. Έτσι, η Επιχείρηση θα μπορεί να εξοικονομεί σε ετήσια βάση ένα ποσό που θα υπερβαίνει τις 300.000€.

Οι δύο σταθμοί κατασκευάστηκαν στα πλαίσια της υλοποίησης του υποέργου «Ενεργειακός Συμψηφισμός Εγκαταστάσεων Ύδρευσης με χρήση Α.Π.Ε.» προϋπολογισμού 1.326.800,00€ της πράξης «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ Α.Π.Ε. ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΟΖΑΝΗΣ». Η χρηματοδότηση της πράξης συνολικού προϋπολογισμού 3.509.624,10€ είναι από το πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» του Υπουργείου Εσωτερικών (Άξονας Προτεραιότητας «Περιβάλλον», Πρόσκληση ΑΤ03 με τίτλο: «ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΥΔΑΤΩΝ ΚΑΙ ΛΥΜΑΤΩΝ»).

Οι δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. δεν σταματάνε εδώ καθώς το Μάιο του 2024 δημοπράτησε την προμήθεια και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού  σταθμού ισχύος 0,5 MW στην κτηματική περιοχής Καρυδίτσας με αναμενομένη ετήσια παραγόμενη ενέργεια 780 MWh.

Σχεδιάζει δε ακόμα και την κατασκευή τριών επιπλέον φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής ισχύος 2,5 ΜW, από τους οποίους η αναμενόμενη συνολική ετήσια παραγωγή ενέργειας θα ανέρχεται στα 3.928 MWh.

 

Από την Δ.Ε.Υ.Α.Κ.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.