Επιτυχημένη η παρέμβαση διαμαρτυρίας ενάντια στην ισοπέδωση του Βερμίου



Έγινε σήμερα, Παρασκευή 9/8/24 και ώρα 5.30 π.μ. στο δρόμο του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, δυναμική κινητοποίηση της «Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Δυτικής Μακεδονίας, ΑΠΕ ΑΛΕΡΤ» και των ομάδων «SOS Βέρμιο», «Εορδαία SOS» με τη συμμετοχή αξιόλογου αριθμού κατοίκων και πολιτών.

Η παρέμβαση υλοποιήθηκε σύμφωνα με τον αγωνιστικό προγραμματισμό ακινητοποιώντας επί δίωρο τα φορτηγά που μετέφεραν εξοπλισμό των θηριωδών ανεμογεννητριών στο χώρο αποθήκευσης της Εταιρείας.

Συγκινητικές ήταν οι εκδήλωση συμπαράστασης από την πλειοψηφία των εργαζόμενων του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου παρά την ταλαιπωρία που υπέστησαν, λόγω της κινητοποίησης, κατά την προσέλευση της ημερήσιας Βάρδιας.

Αν υλοποιηθούν όλα αυτά τα σχέδια η καταστροφή του Βερμίου θα είναι ολική και πολύπλευρη. Έχουν κοπεί ήδη χιλιάδες δέντρα για τη διάνοιξη τεράστιων δρόμων χιλιάδες τόνοι μπετόν και σίδερο πληγώνουν μόνιμα το βουνό. Τεράστιος είναι ο κίνδυνος εξαφάνισης της σπάνια βιοποικιλότητας, της χλωρίδας και της πανίδας.

Ορατός είναι ο κίνδυνος εξαφάνισης πηγών που θα επιφέρει τεράστιες ζημιές στην υδροδότηση των οικισμών αλλά και στη γεωργική, στην κτηνοτροφική παραγωγή, στη μελισσοκομία κλπ. Επίκειται αλλαγή του μικροκλίματος και εξαφάνιση πολλών ειδών χλωρίδας και πανίδας, ρύπανση του εδάφους και του υπεδάφους από τις διαρροές των λιπαντικών, των αντιψυκτικών, από τα θαμμένα πτερύγια των ανεμογεννητριών, από τα ευγενή μέταλλα, τις σπάνιες γαίες, τα υαλονήματα κλπ. Και όλα αυτά για τα κέρδη των εθνικών και πολυεθνικών επιχειρηματικών, ενεργειακών ομίλων και κάποιων τοπικών εργολάβων.

Οι αγωνιστές που παραβρέθηκαν στη σημερινή κινητοποίηση έδωσαν την υπόσχεση ότι δεν θα σταματήσουν τον αγώνα αν δεν ακυρωθεί το συγκεκριμένο έργο και δεν αποσυρθούν οι εταιρείες της καταστροφής.

Δεν θα μείνουμε άπραγοι σε αυτό έγκλημα.

Τα πράσινα αρπαχτικά δεν είναι αήττητα

Αγώνας ενωτικός μαζικός μέχρι την τελική νίκη

Ούτε στο Βέρμιο, ούτε πουθενά, Ελεύθερα βουνά χωρίς αιολικά

Καλούμε όλους τους κατοίκους, τους μαζικούς φορείς, την τοπική αυτοδιοίκηση, ολόκληρο το Λαό της Περιοχής μας να συμμετέχουν και να μαζικοποιήσουν αυτόν τον αγώνα για τη σωτηρία του Βερμίου

Κοζάνη 9/8/2024

Η Γραμματεία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα «ΑΠΕ ΑΛΕΡΤ»

 

 

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.