Κυνορόδον ή σκυλορόδον ή αγριοτριαντάφυλλο – Δείτε το βίντεο – Των Σταύρου & Μάρθας Καπλάνογλου



ΣΚΥΛΟΡΟΔΟΝ – ΚΥΝΟΡΟΔΟΝ – ROSA CANINA . (video )

Μάρθα Στ. Καπλανογλου Γεωπόνος

Το κυνορόδον ή σκυλορόδον ή αγριοτριαντάφυλλο και έχει το επιστ. όνομα Rosa cantina.

Ονομάζεται κυνορόδον ή σκυλορόδο επειδή πιστεύεται ότι οι ρίζες του θεραπεύουν το δάγκωμα ενός λυσσασμένου σκύλου.

Είναι ένας ζωηρός θάμνος που υπάρχει αυτοφυής σε ολόκληρη την Ελλάδα σε ορισμένες χώρες καλλιεργείται συστηματικά για τους καρπούς του ή χρησιμοποιείται σαν φράκτης.

Έχει όμορφα ροζ λουλούδια το καλοκαίρι. Μπορεί να φτάσει σε ύψος περίπου από 2 έως 5 μέτρα και αναπτύσσεται γρήγορα . . Τα άγρια ​τριαντάφυλλα ανθίζουν μόνο μία φορά, και δεν επαναλαμβάνουν την ανθοφορία τους όλο το καλοκαίρι και το φθινόπωρο.Τόσο στην αρχαία ελληνική όσο και στη ρωμαϊκή μυθολογία τα τριαντάφυλλα συνδέονται με την αγάπη και την ομορφιά.

Τα αρχαιολογικά ευρήματα επιβεβαίωσαν ότι μαζί με τα βατόμουρα καταναλώνονταν και οι τριανταφυλλιές ήδη από το 2.000 π.Χ..Ενώ τα πορτοκάλια και τα λεμόνια είναι πολύ γνωστά για την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, οι τριανταφυλλιές είναι η άγρια εναλλακτική λύση , καθώς στο παρελθόν έχουν χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του σκορβούτου. Ένας γλυκός και πικάντικος πουρές ή σιρόπι μπορεί να γίνει από τους καρπούς του φθινοπώρου.

Άλλες αναφερόμενες ιατρικές χρήσεις του σιροπιού τριαντάφυλλου περιλαμβάνουν ως διουρητικό και ως θεραπεία για τη δυσεντερία και την ουρική αρθρίτιδα.

Δείτε το πρώτο μέρος της εκπομπής στο Flash TV , από το αρχείο του επιστημονικού συνεργάτη των φυτωρίων μας , γεωπόνου Σταύρου Π.Καπλάνογλου.

Συμπεριλαμβάνει : Βοτανικό χαρακτηριστικά , εδαφοκλιματολογικές συνθήκες για την ανάπτυξη του φυτού , καλλιεργητικές φροντίδες ,πολλαπλασιασμός, ποικιλίες κ.α.

Διάρκεια 18 λεπτά

Τίτλος ΣΚΥΛΟΡΟΔΟΝ – ROSA CANINA S.

Υ.Γ. Στην επόμενη δημοσίευση θα αναφερθούμε στην συγκομιδή και επεξεργασία των καρπών ,στις ιατροφαρμακευτικές ιδιότητες και στις άλλες χρήσεις

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.