Διήμερες εκδηλώσεις εορτασμού της Μεγάλης Παναγίας στη Σαμαρίνα Γρεβενών στις 15 & 16 Αυγούστου



Ο Δήμαρχος Γρεβενών κ. Κυριάκος Ταταρίδης και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Σαμαρίνας κ. Ιωάννης Λυγούρας σας προσκαλούν να τιμήσετε με την παρουσία σας τις εκδηλώσεις εορτασμού της Μεγάλης Παναγιάς, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν τον Δεκαπενταύγουστο & την Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024 στην Κοινότητα Σαμαρίνας Γρεβενών.

 

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων:

Αυγούστου

19:00 Θυρανοίξια Ιστορικής Εκκλησιάς της Παναγίας

Αυγούστου

7:30 π.μ  10:30π.μ. Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Παναγίας ιερουργούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου

Γρεβενών κ.κ.Δαβίδ

11:00  Παραδοσιακός χορός «ΤΣΙΑΤΣΙΟΣ»

 

Γραφείο τύπου

Δημάρχου Γρεβενών

 

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Διήμερες εκδηλώσεις εορτασμού της Μεγάλης Παναγίας στη Σαμαρίνα Γρεβενών στις 15 & 16 Αυγούστου

  1. Γέννησε η Παναγία τον Θεό; Ο Θεός γεννήθηκε από μια γυναίκα;

    Τι έλεγε λοιπόν ο Νεστόριος επηρεασμένος από την νεοπλατωνική σκέψη; «Την Μαρία κανείς να μην την αποκαλεί Θεοτόκο, γιατί η Μαρία ήταν άνθρωπος, υπό ανθρώπου δε να γεννηθεί ο Θεός είναι αδύνατον». Πράγματι είναι αδύνατον! Κανείς άνθρωπος, μέσα από την αυτεξουσιότητά του και τις κτιστές του αντοχές, δεν είχε και δεν έχει τη δύναμη για ένα τέτοιο θαύμα. Κι έρχεται στο σημείο αυτό ο άγιος Πρόκλος Κων/πόλεως και συντρίβει τον ηθικισμό και ανέραστο ευσεβισμό του Νεστορίου, ταράζοντας τα νερά και λέγοντας πως «μία άνθρωπος δεν μπορεί να γεννήσει τον Θεό, αλλά ένας Θεός μπορεί να γεννηθεί υπό γυναικός». Είναι αυτή η κατάλυση των νόμων της φύσης, των νόμων που διέπουν τη χρονική της ακολουθία μα και την ίδια της την αδυναμία να υπάρξει εκτός της θείας δημιουργικής δύναμης. Γι’ αυτό και η αγία μας Εκκλησία στις 15 Αυγούστου ψάλλει «νενίκηνται τῆς φύσεως οἱ ὅροι ἐν σοί, Παρθένε Ἄχραντε» (Ωδή Θ’ εορτής, Κανών α’).
    Έτσι, ο «ανέκφραστος, απερινόητος, αόρατος, ακατάληπτος Θεός» (ευχή της Θείας Ευχαριστίας), πλέον γίνεται άνθρωπος και χωράει στη μήτρα μιας παρθένου. Πρόκειται για την απόλυτη κατάφαση του Θεού στον άνθρωπο. Το «ναι» του Θεού στην ανθρώπινη αδυναμία και αστοχία. Το «ναι» του Θεού στην ανθρώπινη φύση, που δεν καταστράφηκε, αλλά αμαυρώθηκε. Και γι’ αυτό ο Θεός τολμάει να έρθει σε ρήξη με τη φύση, τους νόμους της και την ανθρώπινη λογική.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.