Παρέμβαση διαμαρτυρίας ενάντια στην καταστροφή του Βερμίου – Παρασκευή 9/8 στο δρόμο του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου



Η «Αιολική Βερμίου» εντολοδόχος της Αμερικάνικης πολυεθνικής «Quantum Energy Partners», με τις πλάτες της Κυβέρνησης και της Περιφερειακής Αρχής Δυτικής Μακεδονίας προχωρά με εντατικούς ρυθμούς στην εγκατάσταση 59 ανεμογεννητριών, συνολικής ισχύος 315 MW στο Βέρμιο. Σ` αυτές πρέπει να προσθέσουμε και τις 41 ανεμογεννήτριες της ΤΕΡΝΑ που έχουν εγκατασταθεί ήδη από το 2018 στο Βέρμιο, μεταξύ Ζωοδόχου Πηγής και Ξηρολίβαδου και άλλες 39 που έχουν λάβει ήδη άδεια παραγωγού. Η «πράσινη ανάπτυξη» του Βερμίου δε σταματά εδώ αφού άδειες παραγωγού έχουν εξασφαλιστεί για εκατοντάδες μεγαβάτ φωτοβολταϊκών που έρχονται να καλύψουν πολλές χιλιάδες στρέμματα χορτολιβαδικών εκτάσεων. Την καταστροφή έρχονται να συμπληρώσουν μεγάλα συνοδά έργα και η κατασκευή ενός Κέντρου Υψηλής Τάσης.

Αν υλοποιηθούν όλα αυτά τα σχέδια η καταστροφή του Βερμίου θα είναι ολική και πολύπλευρη. Έχουν κοπεί ήδη χιλιάδες δέντρα για τη διάνοιξη τεράστιων δρόμων χιλιάδες τόνοι μπετόν και σίδερο πληγώνουν μόνιμα το βουνό. Ένα μοναδικό βουνό με σπάνια βιοποικιλότητα, με 1035 είδη χλωρίδας, από τα οποία τα 117 είναι ενδημικά της Βαλκανικής και τα 34 είναι ενδημικά της Ελλάδας με 43 σπάνια βότανα, με ευεργετικές και φαρμακευτικές ιδιότητες. Με σπάνια πανίδα, Αρκούδα, Λύκος, Αλεπού, Αγριόγατα, Ασβός, Κουνάβι, Νυφίτσα, Νυχτερίδα, Αγριογούρουνο, Ζαρκάδι, Ελάφι, Λαγός , Λαγόγυρος , Σκίουρος.

Υπάρχει ορατός ο κίνδυνος εξαφάνισης πηγών που θα επιφέρει τεράστιες ζημιές στη γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή, στη μελισσοκομία κλπ. Αλλαγή του μικροκλίματος και εξαφάνιση πολλών ειδών χλωρίδας και πανίδας, μόλυνση του εδάφους και του υπεδάφους από τις διαρροές των λιπαντικών, των αντιψυκτικών, από τα θαμμένα πτερύγια των ανεμογεννητριών, από τα ευγενή μέταλλα, τις σπάνιες γαίες, τα υαλονήματα.

Και όλα αυτά με μόνο κριτήριο τα κέρδη των εθνικών και πολυεθνικών ενεργειακών ομίλων και κάποιων τοπικών εργολάβων.

Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να μείνουμε άπραγοι σε αυτό έγκλημα.

Να κινητοποιηθούμε για να τους σταματήσουμε πριν να είναι αργά

Καλούμε σε κινητοποίηση τους κατοίκους, τους μαζικούς φορείς, την τοπική αυτοδιοίκηση, ολόκληρο το Λαό της Περιοχής μας την Παρασκευή 9/8/ ώρα 5.30 π.μ. στο δρόμο του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου σε παρέμβαση διαμαρτυρίας

Κοζάνη 6/8/2024

Η Γραμματεία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα «ΑΠΕ ΑΛΕΡΤ»

 

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.