Αν δεν έχεις πόλεμο μέσα σου δεν αξίζει να λέγεσαι άνθρωπος – Του Χαράλαμπου Παπαδόπουλου



Είδα στο Ertflix την ταινία «Ο πόλεμος μέσα τους». Στον 1ο παγκόσμιο πόλεμο η Γερμανία επειδή κατείχε περιοχές της νότιας Δανίας, επιστράτευσε 30.000 Δανούς για να πολεμήσουν στο πλευρό της. Απ’ αυτούς 5.000 σκοτώθηκαν και 2.500 λιποτάκτησαν. Η ταινία ασχολείται με την τύχη 2 Δανών στρατιωτών που πολέμησαν στην Γαλλία και επέστρεψαν τραυματισμένοι στα σπίτια τους.

Ένας Γερμανός αξιωματικός ήθελε την γυναίκα του ενός και κανόνισε να τον ξαναστείλει στο μέτωπο της Γαλλίας. Αυτός για να γλιτώσει σκηνοθέτησε τον θάνατό του και κρύφτηκε στο σπίτι του. Η γυναίκα του όμως έμεινε έγκυος και για να τον γλιτώσει αποφάσισε να έχει σεξουαλικές σχέσεις με τον Γερμανό αξιωματικό που την ήθελε, για να πιστέψουν ότι έμεινε έγκυος από τον Γερμανό.

Μου θύμισε αυτό το περιστατικό τον Πατριάρχη Αβραάμ στην Παλαιά Διαθήκη, ο οποίος πηγαίνοντας στην Αίγυπτο, επειδή έπεσε μεγάλη πείνα στην Χαναάν όπου ζούσε, φοβήθηκε ότι οι Αιγύπτιοι θα τον σκοτώσουν για να πάρουν την γυναίκα του την Σάρρα, η οποία ήταν πολύ όμορφη. Γι αυτό συμφώνησε με την Σάρρα να πουν ότι είναι αδελφή του και όχι γυναίκα του, για να γλιτώσει την ζωή του. Και η Σάρρα συμφώνησε για να τον σώσει, αν και ήξερε ότι αυτό θα είχε αποτέλεσμα να ανεχτεί σεξουαλικές σχέσεις με ξένους. Πραγματικά, οι Αιγύπτιοι την παρέδωσαν στον Φαραώ επειδή ήταν πολύ όμορφη, και αναγκαστικά θα ερχόταν σε συνουσία μαζί του, αλλά δεν το επέτρεψε ο Θεός.

Στην συνέχεια θα παραθέσω τα σχόλια του Χρυσοστόμου πάνω στο γεγονός αυτό : Όταν πλησίαζαν στην Αίγυπτο κυρίεψε τον Αβραάμ αγωνία για την ζωή του και τρέμοντας είπε στην Σάρρα «επειδή είσαι γυναίκα πολύ όμορφη, θα σκεφθούν οι Αιγύπτιοι να με σκοτώσουν για να σε πάρουν για δική τους. Γι αυτό πες τους ότι είσαι αδελφή μου για να γλιτώσω». Ο Αβραάμ αν και έτρεμε από τον φόβο του, δεν σκέφθηκε ούτε στιγμή ότι τους εγκατέλειψε ο Θεός που τους είχε δώσει τόσες υποσχέσεις, αλλά έψαχνε τέχνασμα ώστε ούτε από την πείνα να πεθάνει, ούτε από τους Αιγυπτίους.

Πρόσεξε πόσο όμορφη ήταν η Σάρρα αν και δεν ήταν πλέον νέα, αν και τόσα χρόνια ήταν σε συνεχείς μετακινήσεις μέσα στις ερήμους, από την χώρα των Χαλδαίων στην Χαρράν, από εκεί στην Χαναάν, και τώρα στην Αίγυπτο. Αλλά σ’ αυτή την αξιοθαύμαστη γυναίκα ακόμα έλαμπε η ομορφιά στο πρόσωπό της και γι αυτό έτρεμε από τον φόβο ο Αβραάμ. Ήξερε τον χαρακτήρα της γυναίκας του ο Αβραάμ γι αυτό και δεν φοβήθηκε ότι θα κολακευτεί από τους επαίνους για την ομορφιά της. Επειδή ήταν πολύ σοβαρό αυτό που της ζητούσε της εξήγησε τι θα γίνει μόλις μπουν στην Αίγυπτο, για αυτό και την παρακαλούσε να τον λυπηθεί και να παίξει το θέατρο. «Εσένα θα σε φροντίσουν κι εμένα θα με σκοτώσουν». Δεν της είπε θα σε ατιμάσουν, για να μην την τρομάξει, αλλά επειδή ήλπιζε και στην βοήθεια του Θεού.

Σκέψου τι γινόταν μέσα στο μυαλό του Αβραάμ όταν συμβούλευε τέτοια πράγματα στην γυναίκα του. Γιατί γνωρίζεις ότι για τους άντρες δεν είναι τίποτα βαρύτερο από το να έχουν και κάποια υποψία για την γυναίκα τους. Ενώ ο Αβραάμ κάμνει το παν ώστε να πραγματοποιηθεί η μοιχεία. Μη καταδικάσεις τον δίκαιο Αβραάμ έτσι απλά, αλλά και απ’ αυτό προ πάντων δες την μεγάλη του σύνεση και την αντρεία του. Την αντρεία του επειδή άντεξε και νίκησε την ταραχή της ψυχής του, ώστε να συμβουλεύσει τέτοια πράγματα. Γνωρίζεις ότι πολλοί άντρες σε περιπτώσεις μοιχείας έσφαξαν την γυναίκα τους μαζί με τον εραστή της και οι ίδιοι αυτοκτόνησαν. Τόση μανία προκαλεί αυτό το πράγμα και τόσο ανυπόφορη είναι η ζήλεια.

Την πολλή σύνεση του Αβραάμ την βλέπουμε από το γεγονός, ότι ενώ βρισκόταν σε τέτοια σύγχυση κατάφερε να βρει την λύση ώστε το κακό να είναι μικρότερο. Επειδή και την αλήθεια να έλεγε ότι η Σάρρα είναι γυναίκα του, οι ακόλαστοι Αιγύπτιοι πάλι θα την άρπαζαν και αυτόν θα τον σκότωναν. Της λέει λοιπόν : «Είτε πεις ότι είσαι αδελφή μου είτε πεις ότι είσαι γυναίκα μου, τόσο όμορφη που είσαι, αυτοί οπωσδήποτε θα σε αρπάξουν. Εμένα όμως θα με σεβαστούν επειδή θα με θεωρήσουν αδελφό σου».

Είδες την σύνεση του δικαίου, πως αν και βρέθηκε μέσα σε τόσα εμπόδια κατάφερε να βρει πως θα ξεφύγει από την κακία των Αιγυπτίων ; Σκέψου την υπομονή του δικαίου και την καλοσύνη της γυναίκας. Του δικαίου την υπομονή επειδή δεν έχασε το θάρρος του και δεν είπε : γιατί να την πάρω μαζί μου αφού θα με βάζει σε μπελάδες ; ποια η ωφέλεια που θα την έχω παρέα, αφού εξ αιτίας της ομορφιάς της θα κινδυνεύω να με σκοτώσουν ; Τίποτα δεν σκέφθηκε απ’ αυτά, ούτε αμφέβαλλε για την προστασία του Θεού, αλλά το μόνο που τον απασχολούσε ήταν πως θα γλιτώσει από τον κίνδυνο. Σκέψου, αγαπητέ, την άπειρη μακροθυμία του Θεού ο οποίος περιμένει να φτάσει ο Αβραάμ σε άκρα απελπισία και τότε να τον βοηθήσει.

Ελεεινά είναι τα λόγια του Αβραάμ που ωθεί την γυναίκα του να διαπράξει μοιχεία για να γλιτώσει ο ίδιος τον θάνατο. Μην τον παρεξηγείς, επειδή τότε ο θάνατος ήταν ακόμα φοβερός, αφού βρισκόμαστε σε χρόνια πριν την Ανάσταση του Χριστού που νίκησε τον θάνατο. Είδες δεσμό αγάπης μεταξύ άντρα και γυναίκας ; Είδες τι πράγματα τόλμησε ο άντρας να συμβουλέψει την γυναίκα του και ότι εκείνη τα δέχεται ; Δεν αντιδράει η Σάρρα ούτε παραπονιέται, αλλά συμφωνεί με την καρδιά της για να τον γλιτώσει. Ας τα βλέπουν αυτά οι άντρες και οι γυναίκες, και ας μιμούνται την ομόνοιά τους, τον δεσμό της αγάπης τους, την υπερβολική τους ευσέβεια, και ας παραδειγματιστούν από την σύνεση της Σάρρας. Επειδή, αν και σε τέτοια ηλικία εξακολουθούσε να είναι τόσο όμορφη, εν τούτοις συναγωνιζόταν τον Αβραάμ στην αρετή γι αυτό και αξιώθηκε τόσες αμοιβές από τον Θεό.

Ας μη κατηγορεί λοιπόν κανείς την ομορφιά και λέει ανοησίες όπως ότι την τάδε την κατέστρεψε η ομορφιά της και ότι παρασύρθηκε επειδή ήταν όμορφη. Δεν είναι αιτία η ομορφιά, μη γένοιτο, επειδή κι αυτή είναι έργο του Θεού, αλλά η διεφθαρμένη προαίρεση είναι αιτία όλων των κακών. Είδες αυτή την αξιοθαύμαστη γυναίκα που λάμπει και από την ομορφιά της ψυχής και του σώματος, πως ακολουθεί τα ίχνη του δικαίου ; Ας την μιμηθούν οι γυναίκες. Ούτε η ομορφιά της, ούτε ότι ήταν στείρα, η μεγάλη ηλικία, η πολλή περιουσία, η συνεχιζόμενη μετανάστευση, οι πολλοί πειρασμοί, τίποτα δεν σάλευε την σκέψη της, αλλά έμενε σταθερή. Γι αυτό και πήρε αμοιβή από τον Θεό να γεννήσει σε μεγάλη ηλικία, αν και ήταν στείρα. «Πες ότι είμαι αδελφή του, της είπε, και έτσι δεν θα με σκοτώσουν και θα σου χρωστάω την ζωή μου». Τα λόγια αυτά την συγκίνησαν και δέχθηκε για να τον βοηθήσει.

Αυτός είναι πραγματικός δεσμός, όχι μόνο στις ανέσεις αλλά και στους κινδύνους να είναι προσκολλημένοι ο ένας με τον άλλο. Αυτό είναι σημείο γνήσιας αγάπης, αυτό είναι γνώρισμα πολύτιμης φιλίας. Ποιος δεν θα μείνει έκπληκτος από την υπακοή της, την ευπιστία της, ποιος μπορεί άξια να την επαινέσει όταν μετά από τόσα χρόνια που έζησε με σωφροσύνη κι έφτασε σε τέτοια ηλικία για να σώσει τον άντρα της παρέδωσε τον εαυτό της σε μοιχεία και θα ανεχόταν σαρκική ένωση με βάρβαρους ; Περίμενε όμως λίγο και θα δεις την πολυμήχανη πρόνοια του Θεού. Γι αυτό έδειξε τόση μακροθυμία ο Θεός, και για να κάνει τον Αβραάμ πιο ένδοξο και για να δουν οι Αιγύπτιοι και οι Παλαιστίνιοι την εύνοια που απολαμβάνει ο δίκαιος από τον Κύριο των πάντων.

Πραγματικά όλα έγιναν όπως τα είχε προβλέψει ο Αβραάμ. Την Σάρρα εξ αιτίας της εξαιρετικής ομορφιάς της την οδήγησαν στα ανάκτορα του Φαραώ και στον «αδελφό» της τον Αβραάμ έδωσαν πολλά πλούτη εξ αιτίας της και τον έστειλαν μακριά. Πρόσεξε ότι ακόμα δεν επεμβαίνει ο Θεός. Τους αφήνει να φτάσουν στο έσχατο σημείο απελπισίας. Σε ποια κατάσταση βρισκόταν το μυαλό της Σάρρας ; τι τρικυμία θα υπήρχε στην ψυχή της ; τι κύματα υψωνόντουσαν μέσα της ; πως δεν έχασε το θάρρος της αλλά έμενε σταθερή σαν βράχος, περιμένοντας την άνωθεν βοήθεια ;

Αλλά γιατί μιλάω μόνο για την Σάρρα; Τι γινόταν στην ψυχή του Αβραάμ βλέποντας να οδηγούν την γυναίκα του στον Φαραώ ; Τα πλούτη που του πρόσφεραν οι Αιγύπτιοι πόση φωτιά δεν άναψαν μέσα του ; πως δεν καιγόταν το μυαλό του όταν σκεφτόταν για ποιο λόγο του πρόσφεραν τα πλούτη; Είδες ότι έφτασαν και οι δυο στο έσχατο σημείο απελπισίας ; είδες ότι σύμφωνα με την λογική δεν μπορούσε πλέον να γίνει τίποτα ; είδες πως έφτασε η γυναίκα πλέον στο σημείο να την καταπιεί η κόλαση ; Πρόσεξε λοιπόν εδώ την ανέκφραστη φιλανθρωπία του Θεού και την υπερβολική του δύναμη. Τιμώρησε αυστηρά όχι μόνο τον Φαραώ αλλά και τους Αιγύπτιους που οδήγησαν την Σάρρα στον Φαραώ, για να δεις ότι τιμωρούνται κι αυτοί που διευκολύνουν τις πονηριές. Ήταν τόσο σκληρή η τιμωρία προς τον Φαραώ που του έφυγαν όλες οι πονηρές διαθέσεις του για την Σάρρα και η μανία του για σαρκική ένωση μαζί της. Έμαθε ότι είναι γυναίκα του Αβραάμ και τους έδιωξε από την Αίγυπτο όχι πεινασμένους όπως είχαν πάει, αλλά αφού τους χάρισε πολλά πλούτη.

Ας προσθέσω στα λόγια του Χρυσοστόμου κάποιες δικές μου σκέψεις. Η Σάρρα και ο Αβραάμ, όπως και η Δανέζα με τον άντρα της στην ταινία, για να ξεπεράσουν τα αδιέξοδα που τους έτυχαν, ζούσαν έναν πόλεμο μέσα τους. Υπάρχουν όμως και άνθρωποι στους οποίους, αν και τους έτυχαν δύσκολες και σοβαρές καταστάσεις, δεν ζουν κανένα πόλεμο μέσα τους. Μα, θα πείτε, τι κάνουν αυτοί, πως τα αντιμετωπίζουν ; Απλά, είτε κάμνουν στην τύχη ότι τους καπνίσει είτε κάμνουν τυφλά ότι τους υπαγορεύουν οι άλλοι. Αυτοί όμως δεν αξίζει να λέγονται άνθρωποι.

Για παράδειγμα, στην όμορφη ταινία «Ο ιερέας» (υπάρχει στο You Tube), ένας Σοβιετικός αστυνομικός εξομολογείτο στον ιερέα πως εκτέλεσε μια ολόκληρη οικογένεια επειδή τον διέταξαν οι Γερμανοί. «Ήταν ένα μωρό στην κούνια, δεν ξέρω αν ήταν αγόρι ή κορίτσι. Ο Γερμανός μου είπε σκότωσέ το. Το πυροβόλησα απ’ ευθείας». «Τι είχες στο μυαλό σου όταν το πυροβολούσες ;» τον ρώτησε ο ιερέας. «Τίποτα» απάντησε. «Μα εσύ δεν μετανοείς, γι αυτό και δεν μπορώ να σε συγχωρήσω» του είπε ο ιερέας.

Νομίζω ότι αυτός ο αστυνομικός δεν αξίζει να λέγεται άνθρωπος. Αλλά φοβάμαι μήπως αυτό ισχύει και για πολλούς από εμάς. Ο καθένας μας ας κρίνει τον εαυτό του.

 

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.