Συμμετοχή του Δήμου Κοζάνης στη συνάντηση εργασίας ‘Βιώσιμες δραστηριότητες στον κλάδο της ανάκτησης κρίσιμων πρώτων υλών & επαναχρησιμοποίησης υλικών’



ΣΧΕΔΙΟ RAW4RES

Ενίσχυση υπεύθυνων πολιτικών εξόρυξης και ανθεκτικότητας πρώτων υλών κρίσιμης σημασίας στις Ευρωπαϊκές περιφέρειες

Enhancing responsible mining policies and raw materials resilience in EU regions

Από τις 2 έως τις 3 Ιουλίου 2024, οι εταίροι του προγράμματος RAW4RES και οι εμπλεκόμενοι φορείς τους συναντήθηκαν στην πόλη Lens της Γαλλίας, έδρα του εταίρου TEAM2 του σχεδίου, για μια διήμερη επίσκεψη σε επιχειρήσεις που λειτουργούν με πρότυπα βιωσιμότητας, ιχνηλασιμότητας και διαφάνειας. Οι επιχειρήσεις έχουν πιστοποιηθεί για την εφαρμογή των αρχών αυτών και έχουν επιτύχει συμμόρφωση με τα κριτήρια των πράσινων επενδύσεων, εστιάζοντας στις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ταξινομίας Βιώσιμων Δραστηριοτήτων (European Taxonomy).

Την πρώτη μέρα, οι εταίροι του RAW4RES συναντήθηκαν στις εγκαταστάσεις της ΤΕΑΜ2, όπου είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με εκπροσώπους της Περιφέρειας Hauts-de-France και να γνωρίσουν την καινοτόμα επιχείρηση MECAWARE. Η Περιφέρεια Hauts-de-France παρουσίασε την πολύπλευρη προσέγγισή της στην κυκλική οικονομία. Εστίασε στους στρατηγικούς αναπτυξιακούς της τομείς που είναι οι βιώσιμες μεταφορές, η υγιεινή και η ευημερία, η βιοοικονομία και η καινοτομία στη βιομηχανία, περιγράφοντας πώς αυτοί οι τομείς μπορούν να μετασχηματιστούν μέσω κυκλικών πρακτικών. Επίσης, η παρουσίαση περιελάμβανε τομείς όπως η στρατηγική τους για τις πρώτες ύλες και τα καινοτόμα υλικά, η παραγωγή και κατανάλωση ενέργειας, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η ρομποτική, παρουσιάζοντας το ολοκληρωμένο όραμα της περιοχής για ένα βιώσιμο μέλλον.

Η MECAWARE, αποτελεί μία καινοτόμα εταιρία που δραστηριοποιείται στην ανάκτηση στρατηγικών πρώτων υλών, ανακυκλώνοντας μπαταρίες και υπολείμματα μπαταριών, μετά το τέλος του κύκλου ζωής τους. Παρουσίασε την τεχνολογία αιχμής που έχει αναπτύξει σχετικά με τη μέθοδο ανάκτησης πρώτων υλών, απαραίτητων για την ανάπτυξη αλυσίδων αξίας κυκλικής οικονομίας στον κλάδο των μπαταριών.

Η πρώτη επίσκεψη των εταίρων πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της TN Industrie. Η TN Industrie είναι μια πρωτοποριακή εταιρεία που βασίζεται στην ανάκτηση στρατηγικών πρώτων υλών, από ηλεκτρονικό εξοπλισμού στο τέλος του κύκλου ζωής τους και αποτελεί μία καλή πρακτική στρατηγικής αστικής εξόρυξης (urban mining). Η εταιρία επικεντρώνεται στην επεξεργασία ιατρικού εξοπλισμού και ειδικότερα στην ανάκτηση μετάλλων από γλυκαιμικούς αισθητήρες. Οι εταίροι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όλη τη διαδικασία ανάκτησης των υλικών. Επίσης, η βιομηχανία TN αποτελεί κρίκο της κυκλικής οικονομίας μέσω της εκβιομηχάνισης των ανακτημένων υλικών.

Η ημέρα ολοκληρώθηκε με επιτόπια επίσκεψη στη LUMIVE. Πρόκειται για μια εταιρεία που δραστηριοποιείται για περισσότερα από 20 χρόνια στη συλλογή και επεξεργασία Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού και στην μεταφορά Επικίνδυνων Βιομηχανικών Αποβλήτων. Η εταιρία εξειδικεύεται στη διαχείριση λαμπτήρων φθορίου, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει επεκταθεί στη συλλογή, διαλογή και μεταφορά μικρών ηλεκτρονικών συσκευών και μπαταριών. Οι εταίροι συγκέντρωσαν πολύτιμες πληροφορίες εστιάζοντας σε όλα τα στάδια των δραστηριοτήτων διαχείρισης αποβλήτων. Πρέπει να τονισθεί ότι η LUMIVE ανήκει στην κατηγορία των κοινωνικών εταιριών, που έχουν ως στόχο την επανένταξη των μακροχρόνιων ανέργων στον εργατικό βίο.

Τη 2η ημέρα, οι εταίροι επισκέφθηκαν την εταιρεία Recytech, η οποία εξειδικεύεται στην αξιοποίηση βιομηχανικών αποβλήτων για την ανάκτηση ψευδαργύρου. Οι εταίροι παρακολούθησαν όλη τη διαδικασία επεξεργασίας και αξιοποίησης των υπολειμμάτων που περιέχουν ψευδάργυρο, και την ανάκτηση αυτού με χρήση της τεχνολογίας του περιστροφικού κλιβάνου. Η Recytech εστιάζει στην αστική εξόρυξη, μια πρακτική που είναι απαραίτητο να υιοθετηθεί από τις περιφέρειες της ΕΕ για να μετριαστεί η εξάρτησή τους από εισαγωγές τρίτων χωρών, που δεν εφαρμόζουν απαιτητικά πρότυπα προστασίας του περιβάλλοντος. Στη συνάντηση τέθηκαν ερωτήματα και δόθηκαν απαντήσεις σχετικά με τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος που λαμβάνει η εταιρία καθώς και τις διαδικασίες που ακολουθεί ώστε να επιτύχει την αποδοχή της τοπικής κοινωνίας.

Η μέρα ολοκληρώθηκε με μια ακόμη επίσκεψη στην εταιρεία Envie, ένα γαλλικό δίκτυο εταιρειών που εστιάζει στην επαναχρησιμοποίηση ηλεκτρικών συσκευών, δίνοντας νέα πνοή σε αυτά, προσφέροντάς τα ανακατασκευασμένα σε προσιτές τιμές, μέσω του δικτύου των σχεδόν 45 καταστημάτων της. Αποτελεί επίσης μία κοινωνική εταιρία, εστιάζοντας στην κοινωνική και εργασιακή ένταξη, καθώς δίνει την ευκαιρία σε άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην απασχόληση να αποκτήσουν νέες επαγγελματικές δεξιότητες. Αυτό το επιτυγχάνουν απασχολώντας άτομα με βραχυπρόθεσμες συμβάσεις εκπαίδευσης στη συλλογή, επισκευή και μεταπώληση μεταχειρισμένων ηλεκτρονικών ειδών, και ιδιαίτερα οικιακών συσκευών.

Στις 4 Ιουλίου 2024 πραγματοποιήθηκε στην πόλη Lens η 3η Συντονιστική Συνάντηση της ομάδας των εταίρων του σχεδίου RAW4RES. Η συνάντηση περιελάμβανε συνεδρίες, που κάλυπταν όλες τις πτυχές των δραστηριοτήτων που βρίσκονται υπό υλοποίηση και των επερχόμενων του 4ου εξαμήνου, όπως προβλέπονται από το σχέδιο RAW4RES. Στο τέλος κάθε συνεδρίας, γινόταν ενεργές συζητήσεις, δίνοντας τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να διευκρινίσουν ζητήματα, να εκφράσουν τις απόψεις και τις σκέψεις τους, να καθορίσουν κατευθύνσεις και να λάβουν αποφάσεις με συναίνεση.

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.