Παραχώρηση δημοτικής έκτασης στη Μητρόπολη Σερβίων & Κοζάνης για την ανέγερση Ιερού Ναού προς τιμή της Αγίας Θεοδώρας



Τη Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024, το Δημοτικό Συμβούλιο Σερβίων αποφάσισε ομόφωνα τη δωρεάν παραχώρηση δημοτικής έκτασης 442,40 τ.μ. στη Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης, μετά από την επίσης ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου της Δημοτικής Ενότητας Σερβίων. Η απόφαση λήφθηκε παρουσία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη κ.κ. Παύλου και αφορά έκταση επί της οδού Ανδρέα Παπανδρέου στα Σέρβια, δίπλα στο κτήριο του Επισκοπείου, ενοποιώντας έτσι έναν χώρο που περιλαμβάνει το Πολιτιστικό Κέντρο Σερβίων και τα δύο Δημοτικά σχολεία της πόλης.

Η αίτηση για την παραχώρηση υποβλήθηκε από τον Μητροπολίτη Παύλο στις 27 Ιουνίου 2024, με στόχο την ανέγερση Ιερού Ναού προς τιμήν της Αγίας Θεοδώρας. Στην επιστολή του, τονίζεται ότι ο νέος ναός θα εξυπηρετήσει τις λατρευτικές και πνευματικές ανάγκες των κατοίκων της περιοχής, καθώς και θα λειτουργήσει ως χώρος τελετών. Επιπλέον, σχεδιάζεται η δημιουργία ενός κέντρου τοπικής και εκκλησιαστικής ιστορίας στο επισκοπείο, το οποίο θα προσελκύσει επισκέπτες και θα αναδείξει την ιστορική κληρονομιά της περιοχής.

Η Αγία Θεοδώρα, με καταγωγή από τα Σέρβια, γεννήθηκε το 1210. Ήταν κόρη του Ιωάννη Πετραλίφα, διοικητή της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας, και σύζυγος του Μιχαήλ Β’ Κομνηνού Δούκα, διαδόχου στο Δεσποτάτο της Ηπείρου. Μετά από αυτοεξορία λόγω της έκλυτης ζωής του συζύγου της, αφιερώθηκε στο Θεό και ίδρυσε τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στην Άρτα, όπου πέθανε το 1280 μ.Χ. Είναι πολιούχος της Άρτας και στις 23 Ιουνίου 1968, τα λείψανά της μεταφέρθηκαν στα Σέρβια, στο νέο Επισκοπείο.

Με αυτή την παραχώρηση, ο Δήμος Σερβίων υποστηρίζει τις προσπάθειες της Μητρόπολης για την προβολή της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, συνεισφέροντας στην πνευματική ανάπτυξη του δήμου.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.