Η κυνική δήλωση Σκυλακάκη, για την Πτολεμαΐδα 5 οι συνεντεύξεις Αμανατίδη και Πλακεντά και το θολό τοπίο των τηλεθερμάνσεων



Πρωτοβουλία πολιτών Πτολεμαΐδας / Εορδαίας για την ανάπτυξη

Περιμέναμε με αγωνία να ακούσουμε την απάντηση που θα έδινε ο Υπουργός Ενέργειας κος Σκυλακάκης στην ερώτηση του βουλευτή Πάρι Κουκουλόπουλου σχετικά με τις τηλεθερμάνσεις και την Πτολεμαΐδα 5. Όμως ο κος Σκυλακάκης κυνικά απάντησε όπως πρέπει να ξεχάσουμε την Πτολεμαΐδα 5 γιατί «κοστίζει», κοστίζει 125-135 ευρώ/MWH Η αλήθεια είναι ότι η Πτολεμαΐδα V στη χειρότερη περίπτωση αγγίζει τα 110 ευρώ, όταν μάλιστα το κόστος εξόρυξης του λιγνίτη από 16 ευρώ πριν ένα μήνα, ξαφνικά πήγε στα 30 ευρώ ο τόνος.

Έτσι στην ουσία ο κος Σκυλακάκης «φωτογράφισε» ότι η Πτολεμαΐδα 5 (αφού είναι ασύμφορη να καίει λιγνίτη και να μπαινοβγαίνει στο δίκτυο ανάλογα με της επιλογές της ΡΑΕ), αφού σε μερικά χρόνια μετά το 2028 και το φυσικό αέριο θα έχει μεγαλύτερους φόρους λόγω του ότι και αυτό είναι ορυκτό καύσιμο, άρα η μετατροπή της να καίει εισαγόμενο φυσικό αέριο θα είναι επίσης ασύμφορη, μία πλέον είναι η λύση και αυτή δεν είναι άλλη από την καύση απορριμμάτων. Με άλλα λόγια φέρανε την λύση που από την ώρα ο κος Μητσοτάκης ετσιθελικά και αυθαίρετα ανακοίνωνε την βίαιη απολιγνιτοποίηση, μας έβαλαν το μαχαίρι στο κόκκαλο και παίζανε τα διάφορα σενάρια.

Όμως από το 2020 με το μνημόνιο που υπέγραψαν οι τρείς Δήμαρχοι (Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Αμυνταίου), ο εκπρόσωπος της ΔΕΗ, ο εκπρόσωπος της ΔΕΣΦΑ, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, και ο Συντονιστής του ΣΔΑΜ), έπρεπε να γίνουν έργα και να εξασφαλιστούν οι τηλεθερμάνσεις των πόλεων, εκβιάζουν πως στο σύστημα δεν μπορεί να είναι η Πτολεμαΐδα 5!!!!

Μας λέει δηλαδή ο κος Σκυλακάκης ότι η βιώσιμη λύση είναι να αναπτυχθούν οι ΑΠΕ και η αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας και με βάση αυτόν τον σχεδιασμό θα έχουν τηλεθέρμανση οι τρείς πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας.

Βέβαια με το «ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ» ο κος Σκυλακάκης πετάει στον κάλαθο των αχρήστων το μνημόνιο του 2020 γιατί δεν το υπέγραψε ο ίδιος και φυσικά τον εμφανίζει μη εμπλεκόμενο.

Τι μας λέει όμως το μνημόνιο το οποίο καλώς ή κακώς είναι αυτό που καθορίζει τις εργασίες που έπρεπε να έχουν γίνει μέχρι σήμερα;;;

Στο άρθρο 2γ αναφέρει ότι » Διαμορφώνονται δυο βασικά σημεία παραγωγής θερμικής ενέργειας (ΑΗΣ Καρδιάς, Πτολεμαΐδα 5) και εξασφαλίζονται οι αναγκαίες εφεδρείες. Στο ίδιο άρθρο Πτολεμαΐδα 5 : Αναφέρει » Θα υλοποιηθούν οι αναγκαίες μετασκευές παραγωγής θερμικής ενέργειας 140MWth  και θα κατασκευαστεί η διασύνδεση με το δίκτυο των τηλεθερμάνσεων.

Επίσης στο ίδιο άρθρο 2 και στην παράγραφο 3 » Η συνολική διαθέσιμη θερμική ισχύς θα ανέλθει σε πρώτη φάση τα 400-420 MWth  (συμπεριλαμβανόμενου και του Λέβητα βιομάζας / λιγνίτη του Δήμου Αμυνταίου ισχύος 30 ΜWth  ). Η εφεδρεία του Συστήματος θα ανέρχεται στα 120-140 MWth  περίπου.

Στο άρθρο 3 παράγραφος 2. » Η Μονάδα / Μονάδες ΣΗΘΥΑ με καύσιμο φυσικό αέριο θα εγκατασταθούν έως τον 9ο του 2023 σε χώρο του ΑΗΣ Καρδιάς με ευθύνη της ΔΕΗ της οποίας θα αποτελούν περιουσιακό στοιχείο…

Στο ίδιο άρθρο 3 και στην παράγραφο 3. » Οι αναγκαίες μετασκευές στη Μονάδα Πτολεμαΐδα 5 (εναλλάκτες κτλ.) για την παραγωγή θερμικής ισχύος 140MWth  θα υλοποιηθούν με ευθύνη της ΔΕΗ μέχρι τον 10ο του 2022 και το κόστος τους θα καλυφθεί από τη ΔΕΤΗΠ (Δήμος Εορδαίας), της οποίας και θα αποτελούν περιουσιακό στοιχείο.

Ας κάνουμε μέχρι εδώ τον σχολιασμό μας.

Το μνημόνιο μας λέει ότι στο όλο σύστημα θα είναι «κουμπωμένη» και η Πτολεμαΐδα 5 και κατά συνέπεια όπως και να έχει διαμορφωθεί το ενεργειακό κλίμα η Πτολεμαΐδα 5 είναι μονάδα βάσης στο ΕΝΙΑΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΕΩΝ.

Από την τελευταία συνέντευξη του Περιφερειάρχη κου Αμανατίδη στις 17-07-2024 στο ΤΟΠ, αλλά και του Δήμαρχου Εορδαίας κου Πλακεντά στο west στις 22-07-2024, μας διαβεβαιώνουν ότι από την μεριά του Δήμου Εορδαίας έχουν γίνει όλες οι ενέργειες για την σύνδεση με την Πτολεμαΐδα 5 και απομένουν οι ενέργειες της ΔΕΗ. Σε ότι αφορά τον ΣΗΘΥΑ ήδη έπρεπε ο σταθμός να είναι έτοιμος από τον 9ο του 2023 !!!! Εδώ έχουμε 70 του 2024 και δεν έχει καν ξεκινήσει ο ΣΗΘΥΑ πράγμα που σημαίνει ότι και πάλι με ηλεκτρολέβητες θα δουλέψει η τηλεθέρμανση της Πτολεμαΐδας (αν συμφωνηθεί να υπογραφεί η τιμή που όπως όλοι μας γνωρίζουμε είναι πολύ υψηλή, αγγίζοντας τα 85€ την χιλιοθερμίδα), για δε τις άλλε δύο κανείς δεν διαβεβαιώνει κάτι.

Βέβαια εδώ υπάρχει άλλο ένα ζήτημα σοβαρό και πρέπει να το επισημάνουμε. Για τους Λέβητες του Αμυνταίου προβλέπεται να εργάζονται με βιομάζα κατά 50% και με λιγνίτη 50%, γιατί αυτό το 50% του λιγνίτη να μην ισχύει και για την Πτολεμαΐδα 5 και την αποκλείει επειδή θα καίει λιγνίτη;;; Γιατί υπάρχει αυτή η εξαίρεση με τον λέβητα του Αμυνταίου, αν και όπως πληροφορούμεθα, είναι δύσκολο να βρεθεί τόση βιομάζα και μάλιστα σε ελκυστική τιμή ώστε να μπορεί να είναι συμφέρουσα προς τους καταναλωτές η τιμή της τηλεθέρμανσης. Όμως όπως και να έχει από την στιγμή που συστάθηκε η κοινή Διαδημοτική Επιχείρηση Τηλεθερμάνσεων, η τιμή της θερμικής μονάδας θα είναι ενιαία άσχετα αν κάποιες από τις συνδεδεμένες θερμικές μονάδας θα έχουν (μεμονωμένα) μεγαλύτερο λειτουργικό κόστος. Για να πάμε πάλι στο μνημόνιο. Άρθρο 8 παράγραφος 1 Η τιμολόγηση της θερμικής ενέργειας θα προκύψει με βάση τη βέλτιστη σύνθεση του μείγματος καυσίμων και για συνολική παραγωγή που θα συμφωνηθεί. Ενδεικτικά για συνολική παραγωγή 600.000 MWth  και με βάση τα κοστολογικά στοιχεία των διαφόρων μέσων παραγωγής η βέλτιστη σύνθεση του μείγματος καυσίμων έχει την παρακάτω ενδεικτική αναλογία: **ΑΦΟΡΑ ΕΤΗΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

—- Πτολεμαΐδα 5 : 300.000 MWth 

—- ΣΗΘΥΑ : 270.000 MWth 

—- Λέβητες φυσικού αερίου : 20.000 MWth 

—- Λέβητες ηλεκτρικοί : 10.000 MWth

  1. Η τιμή που θα προκύψει δεν θα είναι σταθερή διότι θα συναρτάται σε σημαντικό βαθμό από την τιμή των καυσίμων (λιγνίτης, φυσικό αέριο κλπ.) και την τιμήCO2.

Τι μας λέει λοιπόν το μνημόνιο με απλά λόγια;;;

1ον Θεωρεί την Πτολεμαΐδα 5 ότι θα είναι στο ενιαίο σύστημα της Διαδημοτικής Επιχείρησης Τηλεθερμάνσεων, και όχι μόνο αλλά η συμμετοχή της θα είναι στο 50% του συνόλου των θερμικών μονάδων.

2ον Αφού λοιπόν η Πτολεμαΐδα 5 θα είναι αυτή που θα παρέχει το 50% της θερμικής ενέργειας, και από την στιγμή που δεν έχει αποφασιστεί τι καύσιμο θα καίει, το μόνο λογικό είναι ότι θα καίει λιγνίτη μιας και το αναφέρει ήδη κατ’ επανάληψη το μνημόνιο στο οποίο κυρίαρχο ρόλο έπαιξε για την διαμόρφωσή του ο κος Μουσουρούλης, (που μάλιστα το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στις 19-12-2021 τον αναγόρευσε σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, της Σχολής Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου) κάτι παραπάνω θα ξέρει από τους κ.κ. Σκυλακάκη και Στάσση, εκτός εάν οι δύο τελευταίοι έχουν εσωκομματικές τριβές με τον κ. Μουσουρούλη και του βάζουν «τρικλοποδιές» στον σχεδιασμό του.

3ον Αφού σε συνεχείς αναφορές γίνεται ότι η τιμή της θερμικής μονάδας θα εξαρτάται από την σύνθεση του μείγματος καυσίμων, όπου φυσικά αναφέρεται ΚΑΙ Ο ΛΙΓΝΙΤΗΣ είναι εντελώς παράλογο να αποκλείουν την Πτολεμαΐδα 5 από την συμμετοχή της στο συνολικό σύστημα της Διαδημοτικής Επιχείρησης Τηλεθερμάνσεων.

Το τελευταίο διάστημα γίνεται λόγος για το πόσο που θα πληρώσει τελικά την χιλιοθερμίδα ο καταναλωτής της τηλεθέρμανσης. Σε παλαιότερο ρεπορτάζ (2021) είχε αναφερθεί ότι χωρίς τους ηλεκτρολέβητες στον ΑΗΣ Καρδιάς και με παροχή του ΑΗΣ Καρδιάς με καύση λιγνίτη, το κόστος της μεγαβατώρας (MWh) ήταν στα 7,5€ που μαζί με τα άλλα κόστη έφτανε στον καταναλωτή στα 37€. Τότε το κόστος της τηλεθέρμανσης έφτανε περίπου τα 6 με 6,5 εκατομμύρια € ανά έτος. Όταν αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθούν οι ηλεκτρολέβητες που αντικατέστησαν την θερμική ενέργεια του ΑΗΣ Καρδιάς που έκαιγε λιγνίτη και με αγορά χονδρικής στα 135€ ανά (MWh) το ετήσιο κόστος ανέβαινε στα 32 εκατομμύρια τον χρόνο!!! Τότε λοιπόν ο καταναλωτής θα πρέπει να πληρώνει το ποσό των 182€ την μεγαβατώρα (MWh). Όπως ο καθένας μας, μπορεί να αντιληφθεί αυτή η τιμή είναι δυσβάσταxτη για τους καταναλωτές της τηλεθέρμανσης, και απλησίαστη για τα απλά νοικοκυριά. Σκεφτείτε μάλιστα όταν η αγορά χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας θα πλησιάζει τα 180€ ή και τα 200€ πόσο μεγαλύτερο ποσό θα είναι υποχρεωμένος να πληρώσει ο καταναλωτής τηλεθέρμανσης. Θα κλείσουμε την αναφορά μας αυτή για την τηλεθέρμανση με ένα πολύ μεγάλο ερώτημα. Αφού το μνημόνιο που υπάρχει έχει καταπατηθεί σε αρκετά του άρθρα, αφού δεν τηρήθηκαν πολλές από τις ημερομηνίες που είχαν τεθεί για κατασκευές έργων κτλ. (κυρίως με ευθύνη της ΔΕΗ),

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΦΟΒΙΖΕΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΟΥ ΟΛΑ ΤΑ ΒΛΕΠΕΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΑ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΥΣ ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΑΠΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

 

ΤΟ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΗΣ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ / ΕΟΡΔΑΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.