Κ. Βέττα: ‘Να εφαρμοστεί επιτέλους ο νόμος για πληρωμή των οφειλών της Δ.Ε.ΤΗ.Π. από την πολιτεία, ειδάλλως η τηλεθέρμανση οδηγείται σε αβέβαιο μέλλον’



Η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης και Τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Καλλιόπη Βέττα κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση-αναφορά προς την Υπουργό Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, με θέμα «Κάλυψη των οφειλών της Δ.Ε.ΤΗ.Π. προς την Δ.Ε.Η. σύμφωνα με τον Ν.4951/2022»

Η αναφορά βασίζεται σε σημερινή επιστολή της Δ.Ε.ΤΗ.Π. στην οποία, αρχικά, καταγράφονται οι απαιτήσεις της Δ.Ε.Η. από την δημοτική επιχείρηση συνολικού ύψους 92.403.519,32 ευρώ (!), οι οποίες, έπειτα από απόφαση Πρωτοδικείου, ανέρχονται  -προσωρινά- στα 5.000.000 ευρώ, καταβλητέα σε δύο δόσεις, η μια εκ των οποίων πρέπει να πληρωθεί έως τις 20 Αυγούστου.

Πρόκειται για μια καταφανώς παράλογη διεκδίκηση εκ μέρους της Δ.Ε.Η., καθώς στερείται νομιμότητας, μιας και οι όποιες οφειλές προκύψουν από την εκκαθάριση, πρέπει να καταβληθούν από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, ως συνέπεια του άρθρου 124 του Ν.4951/04-07-2022, στο οποίο αναφέρεται ρητά ότι ο υπολογαριασμός εξόδων του Ειδικού Λογαριασμού έχει τις εξής εκροές: … «τα ποσά που αφορούν στο κόστος λειτουργίας τηλεθέρμανσης του Δήμου Εορδαίας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, μέχρι τη σύνδεση της τηλεθέρμανσης του Δήμου με την υπό κατασκευή μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενεργείας ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ V»

Παράλληλα, δεν έχει ακολουθηθεί ο σωστός τρόπος καθορισμού της μονάδας χρέωσης της κιλοβατώρας, με αντίστοιχη χρέωση, για παράδειγμα, με τους μεγάλους πελάτες του δικτύου υψηλής τάσης, μέχρι να ολοκληρωθεί η σύνδεση με την Πτολεμαΐδα V. Ο Δήμος εύλογα δεν την αναγνωρίζει καθώς, εκτός των άλλων, οι καθυστερήσεις στην σύνδεση είναι με αποκλειστική υπαιτιότητα της Δ.Ε.Η. και των συνοδών εργοληπτών, μιας και ο Δήμος είχε εκπληρώσει τις συμβατικές του υποχρεώσεις έγκαιρα.

Επομένως, όπως αναφέρεται στην ερώτηση της κ. Βέττα, πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος και να υπάρξει  καταβολή των επιδικασθέντων οφειλών της Δ.Ε.ΤΗ.Π. προς την Δ.Ε.Η. σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, ακριβώς για να μην τεθεί σε μεγάλο ρίσκο η βιωσιμότητα και οι προοπτικές της τηλεθέρμανσης της Εορδαίας.

Προεπισκόπηση συνημμένου 2024-07-29 BETTA Κάλυψη των οφειλών της Δ.Ε.ΤΗ.Π. προς την Δ.Ε.Η. σύμφωνα με τον Ν.4951.pdf

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.