Θερινό Σινεμά στον Φιλοπρόοδο με την σατιρική μαύρη κωμωδία του Ρόμπερτ Όλτμαν: «M*A*S*H»



Ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος κλείνει το πρώτο μέρος των καλοκαιρινών προβολών του αυτή την Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024, με τη σατιρική μαύρη κωμωδία του Ρόμπερτ Όλτμαν: «M*A*S*H» του 1970. Πρωταγωνιστούν οι: Ντόναλντ Σάδερλαντ, Έλιοτ Γκουλντ, Τομ Σκέριτ, Ρόμπερτ Ντιβάλ, Σάλι Κέλερμαν.

Η ώρα έναρξης της προβολής είναι στις 9:30 μ.μ. ακριβώς.

Τον Νοέμβρη του 1951, η ηρεμία της 4077 κινητής στρατιωτικής χειρουργικής ομάδας διαταράσσεται από την άφιξη δύο χειρουργών, που είναι μεν καλοί γιατροί αλλά φριχτοί στρατιώτες. Οι χειρουργοί καλούνται να αντιμετωπίσουν την καθημερινότητα ενός πολέμου και τη φρίκη του, και το κάνουν με άφθονο χιούμορ.

Προκειμένου να αντεπεξέλθουν στην καθημερινή φρίκη που αντιμετωπίζουν, υιοθετούν ένα «διαφορετικό» τρόπο ζωής και μεταλλάσσουν την θητεία τους σε μια ανεπανάληπτη σουρεαλιστική περιπέτεια. Μπροστά στην παράνοια του πολέμου και στην ανοησία της στρατιωτικής γραφειοκρατίας, οι ήρωες ης ταινίας επιλέγουν αντί του αναισθητικού το καθαρό χιούμορ και ανακαλύπτουν (μαζί τους κι εμείς) πως ακόμα και στις χειρότερες των περιστάσεων υπάρχει χώρος για ένα χαμόγελο.

Με όπλο το ακραίο σουρεαλιστικό χιούμορ, δημιουργούν μια αόρατη ασπίδα προστασίας από το μέτωπο και όσα συμβαίνουν στο ιατρείο τους, κυνικά αστεία ανταλλάσσονται πάνω από ανοιχτά κορμιά στα χειρουργεία, αλλά ποτέ δεν ακούγεται ούτε ένας πυροβολισμός. Συνάμα, η απείθειά τους απέναντι στον πόλεμο μεταφράζεται και σε έναν συνολικό αντικομφορμισμό, απέναντι στην εξουσία, τη θρησκεία, τη σεξουαλική καταπίεση. Ο Όλτμαν, έτσι, κατασκευάζει ρηξικέλευθη και ριζοσπαστική γλώσσα –ακόμα και τις στιγμές που το χιούμορ της μετα-ειρωνείας ξεφεύγει όσον αφορά τους γυναικείους χαρακτήρες– και υπογράφει έναν σαρδόνιο αντιπολεμικό ύμνο.

Ο θεατής θα βρει την αλληγορία. Θα μείνει ξαφνιασμένος και θα αναλογιστεί. Μία μαύρη κωμωδία φάρσας που παραμένει επίκαιρη όσο ο πόλεμος θα είναι στην πρώτη γραμμή των ειδήσεων.

Το M*A*S*H κέρδισε το Όσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου – Ρίτσαρντ Λάρντνερ και είχε τις εξής υποψηφιότητες:

  • Καλύτερης Ταινίας – Ίνγκο Πρέμινγκερ • Σκηνοθεσίας – Ρόμπερτ Όλτμαν
  • Β’ Γυναικείου Ρόλου – Σάλι Κέλερμαν • Μοντάζ – Ντάνφορντ Μ. Γκριν

Η ταινία κέρδισε επίσης το Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών του 1970.

Στις μέρες μας το M*A*S* θεωρείται ίσως η καλύτερη αντιπολεμική σάτιρα όλων των εποχών και το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου την κατέταξε 56η στη λίστα με τις 100 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών και 7η στη λίστα με τις καλύτερες κωμωδίες.

 

Για άλλη μια χρονιά, καλούμε όσους μας τιμήσουν με την παρουσία τους στις προβολές μας, να φέρνουν ό,τι έχουν διαθέσιμο από τρόφιμα μακράς διαρκείας, για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Συλλόγου.

 

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024 στις 9:30 μ.μ., ακριβώς.

στην αυλή του Φιλοπρόοδου

Ώρα έναρξης προσέλευσης 9:00 μ.μ.

 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

 

Ένθερμος υποστηρικτής Κινηματοθέατρο «Ολύμπιον»

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.