Η παραχώρησή του οικοπέδου του Δήμου Σερβίων στην Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης – Του Β. Κωνσταντόπουλου



Με χαρά είδα ότι ένα από τα θέματα της σημερινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Σερβίων, είναι και η παραχώρηση του οικοπέδου που αγόρασε ο δήμος Σερβίων-Βελβενδού, στην δική μας την θητεία, από το ΚΤΕΛ.

Η αγορά του οικοπέδου αυτού από το ΚΤΕΛ είχε ως σκοπό την αξιοποίησή του για την αναβάθμιση της πόλης των Σερβίων και την κατασκευή υποδομών που θα έδιναν προστιθέμενη αξία στην πόλη αλλά και στον δήμο συνολικότερα.

Ήδη από την περίοδο της θητείας μου ως δήμαρχος, ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ.κ. Παύλος, προφορικά είχε αιτηθεί την παραχώρηση του εν λόγω οικοπέδου, για την ανέγερση προσκυνηματικού ναού της Αγίας Θεοδώρας.

Συμφώνησα κατ’ αρχήν, γιατί πραγματικά πίστευα ότι είναι προς το συμφέρον του τόπου η αξιοποίηση του οικοπέδου για τον σκοπό αυτό.

Η σύμφωνη γνώμη μου ξεκινούσε από την εμπειρία που είχα ως δήμαρχος, όταν το 2012 κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων εορτασμού της Αγίας Θεοδώρας, επισκέφθηκα με αντιπροσωπεία εκλεγμένων του δήμου, την πόλη της Άρτας.

Χιλιάδες πιστών από όλη την δυτική Ελλάδα, από την Αιτωλοακαρνανία έως την Ηγουμενίτσα και τα Γιάννενα, συνέρρεαν στην πόλη της Άρτας, και περίμεναν σε ατέλειωτες ουρές, επί ώρες, να προσκυνήσουν.

Θεώρησα ότι ήταν και είναι μια ευκαιρία για την πόλη των Σερβίων, ως γενέτειρα της Αγίας Θεοδώρας, να αξιοποιήσει τον προσκυνηματικό τουρισμό, με την ανέγερση ενός ιερού ναού προς τιμήν της Αγίας.

Εμείς είχαμε ένα ολόκληρο σχέδιο για το πως μπορεί να αξιοποιηθεί ο χώρος, ώστε να δώσει μια ώθηση στην ανάπτυξη του τόπου.

Η παραχώρηση του οικοπέδου δεν θα αφορούσε καθαρά την Μητρόπολη, η οποία προφανώς και θα έπαιζε και θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, αλλά η παραχώρηση θα γινόταν προς την ίδια την κοινωνία (γιατί μην ξεχνάμε ότι το θέμα αφορά σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας μας) , στην οποία τελικά θα επιστρέψει το μελλοντικό όφελος.

Αν η δημοτική αρχή θέλει και το ζητήσει, ευχαρίστως να καταθέσω γραπτώς τις προτάσεις μας για το θέμα αυτό.

Όταν έθεσα το θέμα στην παράταξη, συνάντησα ισχυρές αντιδράσεις, κυρίως από τον σημερινό δήμαρχο και τότε πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου.

Δίστασα, οφείλω να το ομολογήσω, ζητώ συγνώμη γι αυτό , το άφησα μετά τις εκλογές του 2014. Οι εκλογές χάθηκαν, χάθηκε μια ευκαιρία.

Σήμερα ο δήμαρχος έρχεται με δική του πρόταση να υιοθετήσει και να υλοποιήσει την δική μας πρόταση. Καλοδεχούμενος!

Όμως χάθηκαν δέκα πολύτιμα χρόνια,  που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για να προχωρήσει ο τόπος μας μπροστά.

Έστω κι έτσι, ας είναι, η πρότασή του σήμερα είναι κατά την άποψή μας στην σωστή κατεύθυνση.

Βέβαια, όπως και σε όλα τα σοβαρά θέματα, ο δήμαρχος αγνοεί τους θεσμούς και τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσει.

Για ένα τέτοιο σοβαρό θέμα, θα έπρεπε να υπάρξει διαβούλευση στην κοινωνία, για να διατυπωθούν οι όποιες απόψεις υπάρχουν.

Και η σημερινή μου παρέμβαση, είναι μια παρέμβαση στα πλαίσια του διαλόγου και της διαβούλευσης που έπρεπε να είχε προηγηθεί.

Ανεξαρτήτως όμως των παραπάνω, θεωρώ ότι θα είναι μια ευκαιρία για το δημοτικό συμβούλιο να εγκρίνει την πρόταση ομόφωνα.

Αναφέρω όλα τα παραπάνω για να καταδειχθεί πόσο διορατικά σχεδιάζαμε το μέλλον του τόπου μας και πόσο οι εμμονές κάποιων σε πρόσωπα και οι λανθασμένες πολιτικές αποφάσεις, μπορούν να βλάψουν την ίδια την κοινωνία.

Χάθηκαν δέκα πολύτιμα χρόνια!

Γνωρίζω ότι η σημερινή μου παρέμβαση θα δημιουργήσει αντιδράσεις.

Όμως όπως ανέφερα και στην επιστολή αποχώρησης από την αυτοδιοίκηση πριν από ένα χρόνο περίπου, παραμένω ενεργός πολίτης, και θα διατυπώνω την άποψή μου για τα θέματα σημαντικού ενδιαφέροντος, που αφορούν κυρίως τον δήμο μας.

Επιπλέον δεν περιμένω τίποτα, δεν προσδοκώ τίποτα, είμαι ελεύθερος!!!

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.