H Λαϊκή Συσπείρωση Εορδαίας για τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΤΗΠ



Ξεσηκωμός τώρα! Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό

Στις 23 Ιουλίου 2024 συνεδρίασε το ΔΣ της ΔΕΤΗΠ με θέμα την υλοποίηση της απόφασης ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε η ΔΕΤΗΠ ενάντια στη ΔΕΗ για την αποπληρωμή 5.000.000 € σε δύο δόσεις, έναντι του συνολικού οφειλόμενου ποσού κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας των ηλεκτρολεβήτων του ΑΗΣ Καρδιάς που τροφοδοτούσαν την τηλεθέρμανση με τον όρο συνέχισης παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η εξέλιξη αυτή βάζει βόμβα στην χρηματοοικονομική κατάσταση της επιχείρησης και θα έχει σαν συνέπεια την μεγάλη αύξηση της τιμής, πιο επιθετική εισπρακτική πολιτική, χτύπημα στα δικαιώματα των εργαζομένων, ιδιωτικοποίηση που θα τα πληρώσει ο λαός της Πτολεμαΐδας.

Η πρόταση της Δημοτικής Αρχής δια του εκπροσώπου της και αντιδημάρχου κ. Καραβασίλη και με τις ψήφους της παράταξης του στο Δ.Σ της ΔΕΤΗΠ,  είναι αναντίστοιχη με την σοβαρότητα της κατάστασης και αποδεικνύει ότι ο μόνος ρόλος τους είναι να απορροφούν τις λαϊκές αντιδράσεις ώστε να προωθείται η αντιλαϊκή πολιτική  απρόσκοπτα.

Συγκεκριμένα πρότειναν: «Να μην πληρώσει η ΔΕΤΗΠ μέχρι τις 18 Αυγούστου και ίσως μέχρι  τότε φιλοτιμηθεί η κυβέρνηση και δώσει τα 5 εκατομμύρια € από το Ταμείο Ανάκαμψης και μετά να ξανασυνεδριάσουμε για να παρθεί απόφαση να πληρώσουμε τελικά αφού δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς». Κοροϊδεύουν χωρίς ντροπή το λαό της Πτολεμαΐδας!!

Δεν έφτανε όμως αυτή η γελοιότητα αλλά ο κ. αντιδήμαρχος αισθάνθηκε την ανάγκη να  εγκωμιάσει το ΠΑΣΟΚ και το βουλευτή του στην περιοχή για την ανάδειξη του θέματος στη Βουλή, προκαλώντας την νοημοσύνη του λαού της Εορδαίας.

Τόσο ανεξάρτητοι είναι!!  Στηρίξαν διαχρονικά και στηρίζουν είτε σαν συνδικαλιστές είτε σαν εκλεγμένοι στην τοπική διοίκηση την πολιτική υπεράσπισης των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων με την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, την εμπορευματοποίηση υπηρεσιών του Δήμου κ.α.

Στον αντίποδα οι δυο δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης που συμμετέχουν στο ΔΣ της ΔΕΤΗΠ, κατέθεσαν την παρακάτω πρόταση:

«Το ζήτημα να έρθει άμεσα σε συνεδρίαση για λήψη απόφασης στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ολοι στις τοποθετήσεις τους αναφέρουν ότι πρόκειται ένα ζήτημα που αφορά πολιτική απόφαση. Επιβάλλεται να πάρει θέση τόσο ο δήμαρχος, όσο και όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, όταν μάλιστα στην εισήγηση του θέματος στη ΔΕΤΗΠ έγινε λόγος για εύρεση κονδυλίων από τον τοπικό πόρο ανάπτυξης που σημαίνει στέρηση πόρων από σημαντικά έργα που έχει ανάγκη η περιοχή μας.

Ταυτόχρονα οι δυο σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης πρότειναν να μην πληρώσει η ΔΕΤΗΠ και το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει οργάνωση μαζικών κινητοποιήσεων, δράσεων για να ενταθεί η μόνη πολιτική πίεση που μπορεί να τους αναγκάσει να λύσουν το πρόβλημα. Να διεκδικήσουμε:

  • Καμία αναγνώριση του χρέους της ΔΕΤΗΠ. Μας χρωστάνε και δεν τους χρωστάμε.
  • Ούτε ώρα χωρίς τηλεθέρμανση . Καμία αύξηση της τιμής.
  • Να μην πειραχτούν τα δικαιώματα των εργαζομένων της ΔΕΤΗΠ. Καμία σκέψη για ιδιωτικοποίηση.

Ο λαός δεν έχει τίποτα να περιμένει από την πλειοψηφία στο Δήμο Εορδαίας.  Εξάλλου όπως ο Δήμαρχος υπογραφεί μαζί με άλλους δημάρχους της περιοχής (Αμυνταίου-Κοζάνης)  σε επιστολή προς τον υπουργό ενέργειας, υπήρξαν αρωγοί της «εθνικής προσπάθειας» της απολιγνιτοποίησης.

Η κατάσταση δεν πάει άλλο. Η ακρίβεια στο Σούπερ, το ρεύμα, τα καύσιμα κ.α μας κατατρώει το εισόδημα, χάνονται χιλιάδες θέσεις εργασίας από το κλείσιμο Ορυχείων και ΑΗΣ, τα δημοτικά τέλη θα πάρουν την ανηφόρα από το τέλος ταφής απορριμμάτων κ.α.

Δεν μπορούμε να σηκώσουμε άλλα βάρη. Δεν μπορούμε να  πληρώσουμε έναν ακόμα μισθό για θέρμανση. Ως εδώ.

Καλούμε όλα τα σωματεία τους φορείς της πόλης, χωρίς καθυστέρηση να οργανώσουν τον αγώνα τους , να δώσουμε την μάχη για να επιβιώσουμε στον δύσκολο χειμώνα που έρχεται. Να συντονίσουν την δράση τους με σωματεία και φορείς των άλλων δήμων που αντιμετωπίζουν ζήτημα με την τηλεθέρμανση ώστε από κοινού να δώσουμε τον αγώνα.

Μπορούμε να τα καταφέρουμε. Ήδη έχουμε καθυστερήσει την μεγάλη αύξηση που ήταν έτοιμοι να μας επιβάλουν.  Μπορούμε να βάλουμε φρένο στα σχέδια τους να μας εξαθλιώσουν και να ερημοποιήσουν την περιοχή.

Τώρα:

  • ΔΕΗ Α.Ε και κράτος να αναλάβουν το κόστος που προέκυψε από την χρήση ηλεκτρολεβήτων. Δεν αναγνωρίζουμε κανένα χρέος. Η ΔΕΗ Α.Ε μας χρωστάει. Μόνο το τελευταίο διάστημα της χάρισαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ αφού ην απάλλαξαν από τις αποκαταστάσεις εδαφών, από την μετέγκατασταση της Ακρινής κ.α. Την ίδια ώρα δισεκατομμύρια ξοδεύονται για την Ουκρανία και το ΝΑΤΟ, δισεκατομμύρια μοιράζονται στους επιχειρηματικούς ομίλους. Ούτε ώρα χωρίς τηλεθέρμανση . Καμία αύξηση της τιμής.
  • Να μην πειραχτούν τα δικαιώματα των εργαζομένων της ΔΕΤΗΠ. Καμία σκέψη για ιδιωτικοποίηση.
  • Να συνεχίσουν την λειτουργία τους με τις αναγκαίες περιβαλλοντικές αναβαθμίσεις οι ΑΗΣ και τα Ορυχεία.

 

Πτολεμαΐδα 25-7-2024

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.