Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμφιπόλεως κ. Χριστοφόρος στον πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό στην Αγία Παρασκευή Μοσχοχωρίου



 

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμφιπόλεως κ. Χριστοφόρος στον πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό στην Αγία Παρασκευή Μοσχοχωρίου: ‘’Αγία Οσιομάρτυς Παρασκευή, .. όθεν προχέεις ιάματα και πρεσβεύεις υπέρ των ψυχών ημών’’. – Του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα

Στον πανηγυρικό Αρχιερατικό Μέγα Εσπερινό στην θαυμάσια ανακαινισμένη – αναπαλαιωμένη Αγία Παρασκευή Μοσχοχωρίου (25-7-2024) που χοροστάτησε και κήρυξε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμφιπόλεως κ. Χριστοφόρος, έκανε αναφορά στο βίο, την ομολογία – μαρτυρία και το μαρτύριο της Αγίας Οσιομάρτυρος Παρασκευής και στο δεύτερο σκέλος της ομιλίας του έδωσε πατερικές-θεολογικές οδηγίες για την αντιμετώπιση των ποικίλων δυσκολιών και δυσβάστακτων βαρών που ταλανίζουν διαχρονικά τους ανθρώπους, στην προοπτική της σωτηρίας. Ήταν μια επισκοπική-πατερική υπόδειξη για εφαρμοσμένη ποιμαντική, μια προσέγγιση της τελευταίας φράσης, έτσι το ένιωσα, στο Απολυτίκιο της Αγίας: ‘’Όθεν προχέεις ιάματα και πρεσβεύεις υπέρ των ψυχών ημών’’.

Ο Θεοφιλέστατος κ. Χριστοφόρος αναφέρθηκε στα παιδικά του χρόνια στα Σέρβια απ’ όπου ανέβαινε παραμονή της γιορτής στο Ναό της Οσιομάρτυρος Παρασκευής στο Μοσχοχώρι, για να προσκυνήσει την θαυματουργό εικόνα στο τέμπλο. Επαίνεσε τον πρωτοπρεσβύτερο Πλατανορρεύματος π. Λουκά, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, τους συνεργάτες τους, τους Προέδρους της Κοινότητας, το Μορφωτικό Σύλλογο Πλατανορρεύματος, άνδρες και γυναίκες, όλο το λαό, για τη συνεργασία τους, για το ‘’είμαστε όλοι μαζί’’ στην ανακαίνιση του Ναού, στη διαμόρφωση του αύλειου χώρου, στις παραδοσιακές και πολιτιστικές εκδηλώσεις προς τιμήν της Αγίας.

Τον Επίσκοπο κ. Χριστοφόρο πλαισίωσαν λειτουργικά οι πατέρες: Αρχιμ. Συμεών Ηγούμενος της Μονής Αγίου Νεκταρίου Παλαιογρατσάνου, ιερομ. Παχώμιος, πρωτοπ. Κωνσταντίνος Κώστας αρχιερατικός της Α.Π.Β., πρωτοπ. Λουκάς Κουρκούτας_Πλατανόρρευμα και Μοσχοχώρι, οικον. Λάζαρος Βασδέκης_Λεύκαρα, Νεράιδα και Άγιος Βαραδάτος. Ο νέος διάκονος Νικηφόρος Καρπενήσης από την Αιανή_‘’Άξιος!’’. Διακονητές: Νικόλαος Λεπίδας_Σέρβια και Γεώργιος Μπετσάκος εγγονός του αείμνηστου παπα-Γιώργη Μπετσάκου.

Έψαλαν: Τζούνας Αντώνιος, Μοναχός Δαμασκηνός, Τσιμόπουλος Θεόδωρος, Τζιφόπουλος Χαράλαμπος, Ρήγας Κώστας, Σιαμόγλου Θεόδωρος μαθητής της Σχολής Β. Μουσικής της Ι. Μητρόπολης Σερβίων και Κοζάνης ‘’Διονύσιος Ψαριανός’’.

Από την τοπική Αυτοδιοίκηση και τις άλλες αρχές παρέστησαν: Γιώργος Αμανατίδης Περιφερειάρχης Δ. Μακεδονίας, Καλλίνικος Χολέβας αντιδήμαρχος Σερβίων, Ευστάθιος Τζικανούλας Πρόεδρος Πλατανορρεύματος, Βασίλειος Κλεισιάρης αντισυνταγματάρχης, Διοικητής 2ης ΔΑΚΑ.

Στην Εκκλησιαστική Επιτροπή: Καραζιώτα Ιωάννα, Καραθανάση Χρυσοβαλάντη, Χαϊμαδή Ζυγούρη, Μάριο Τζιφόπουλο, στους συνεργάτες τους, στην Ενορία Πλατανορρεύματος-Μοσχοχωρίου, σε μας και σ’ όλο τον κόσμο η Αγία Παρασκευή να ‘’προχέει ιάματα’’ και να πρεσβεύει ‘’υπέρ των ψυχών ημών’’.

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας, παπαδάσκαλος, 27-7-2024.

 

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.