Η κατάσταση των ακαδημιών στο ελληνικό ποδόσφαιρο – Του Κώστα Παπαδόπουλου



Η κατάσταση των ακαδημιών στο ελληνικό ποδόσφαιρο αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα που επηρεάζει την ανάπτυξη και την προοπτική του αθλήματος στη χώρα μας. Παρά την ύπαρξη ταλαντούχων νεαρών παικτών και των προσπαθειών ορισμένων ακαδημιών να τους αναδείξουν, η γενικότερη τάση των ελληνικών ομάδων να μην εμπιστεύονται τους νέους ποδοσφαιριστές και να μην επενδύουν σε αυτούς παραμένει ένα σοβαρό πρόβλημα που χρήζει άμεσης επίλυσης.
Όπως δείχνουν τα στοιχεία της CIES, οι περισσότερες ομάδες της Super League και των χαμηλότερων κατηγοριών προτιμούν να επενδύουν σε ξένους παίκτες, αγνοώντας τα ταλέντα που αναπτύσσονται στις ακαδημίες τους. Αυτή η προσέγγιση μπορεί να προσφέρει άμεσες λύσεις και αποτελέσματα, αλλά μακροπρόθεσμα υπονομεύει την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα, καθώς οι νεαροί παίκτες δεν έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν την απαραίτητη εμπειρία και να εξελιχθούν στο έπακρο των δυνατοτήτων τους. Στη πρώτη φωτογραφία βλέπουμε το ποσοστό των Ελλήνων που αγωνίστηκαν σε κάθε σύλλογο για την περσινή χρονιά. “Πρωταθλητής” στην κατηγορία αυτή είναι ο Ατρόμητος, όπου οι μισοί του ποδοσφαιριστές είναι έλληνες. Απεναντίας, τα αντίστοιχα ποσοστά του “Big 5” είναι αποκαρδιοτικά. Ποσοστό 26% για την δευτεραθλήτρια ΑΕΚ, 22% για τον πρωταθλητή ΠΑΟΚ. Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός ακολουθούν με 21% και 19%, ενώ τελευταίος ολόκληρης της λίστας ο Άρης με μόλις 15%!
Οι νεαροί παίκτες δεν λαμβάνουν αρκετές ευκαιρίες να αγωνιστούν σε σημαντικούς αγώνες, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αποδείξουν την αξία τους και να παραμείνουν στη σκιά των υπολοίπων. Η έλλειψη εμπιστοσύνης δημιουργεί έναν ατέρμονο φαύλο κύκλο, καθώς οι νέοι παίκτες δεν έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν εμπειρία, και συνεπώς, δεν μπορούν να πείσουν τους ιθύνοντες των club. Στη δεύτερη φωτογραφία, τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους. Ο ΠΑΟΚ παρέταξε παίκτες κάτω των 21 για το 11% των συνολικών λεπτών για το περασμένο έτος, ενώ ΑΕΚ και Παναθηναϊκός είχαν θλιβερές επιδόσεις στη συγκεκριμένη κατηγορία, με το ποσοστό να είναι μόλις 0.1%!
Εάν θέλουμε να αλλάξουμε πράγματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, η αλλαγή πρέπει να ξεκινήσει από την εμπιστοσύνη στο ελληνικό ταλέντο.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.