Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Κοζάνης: Ανακοίνωση για το νέο θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» στο εργοτάξιο Αιολικό Πάρκο Βερμίου



Το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Κοζάνης εκφράζει τα συλλυπητήρια στην οικογένεια του συναδέλφου που έχασε την ζωή του στο εργοτάξιο Αιολικού Πάρκο Βερμίου. Το μόνο που μπορούμε να ευχηθούμε είναι κουράγιο.

Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι μέσα σε 4 μήνες έχουν γίνει 2 θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα» στο εργοτάξιο της κατασκευής του αιολικού πάρκου στο Βέρμιο. Αιτία είναι η στήριξη των κερδών των πράσινων αρπακτικών που για τα κέρδη θυσιάζονται ζωές εργαζομένων, το περιβάλλον κ.α

Μεγάλες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης και όσων στηρίζουν την στρατηγική της πράσινης μετάβασης που έχει αφήσει τις μεγάλες κατασκευαστικές και τους μεγαλοεργολάβους να βάζουν τα κέρδη τους πάνω από τις ζωές των εργαζομένων.

Απαιτούμε:

  • Να διερευνηθούν άμεσα τα αίτια του εργατικού «ατυχήματος».
  • Να πυκνώσουν οι έλεγχοι των κρατικών φορέων για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στα εργοτάξια.
  • Άμεση στελέχωση των ιατρείων των εργοταξίων με το απαραίτητο προσωπικό και εξοπλισμό. Μόνιμη παρουσία ασθενοφόρου στα μεγάλα εργοτάξια.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία, τα ΚΥ, και τα περιφερειακά ιατρεία, στο ΕΚΑΒ
  • Τώρα να ενισχυθεί με μόνιμο προσωπικό το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.
  • Ίδρυση κρατικού σώματος γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφάλειας ενταγμένου σε ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα υγείας, κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της ΥΑΕ.
  • Εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου από το Γιατρό Εργασίας και τον Τεχνικό Ασφάλειας και εφαρμογή από τους εργοδότες, όλων των αναγκαίων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων για την ουσιαστική προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.

 

 

Κοζάνη, 24.7.2024

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.