Π. Κουκουλόπουλος: «Δάνειο για νέα φωτοβολταϊκά πάρκα στη Δυτική Μακεδονία πήρε η ΔΕΠΑ»



Απαντήσεις και έγγραφα από την Κυβέρνηση ζητά ο Βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Πάρις Κουκουλόπουλος, μετά την επίσημη Ανακοίνωση της “ΔΕΠΑ Εμπορίας Α.Ε.” ότι πήρε δάνειο εκατοντάδων εκατομμυρίων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για να κατασκευάσει νέα φωτοβολταϊκά πάρκα στη Δυτική Μακεδονία.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης – Α.Κ.Ε. προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, κ. Κ. Χατζηδάκη, και τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Θ. Σκυλακάκη, οι οποίοι ήταν παρόντες ( https://www.depa.gr/wp-content/uploads/2024/07/depa-eib-6-min-scaled.jpeg ) κατά την υπογραφή της δανειακής σύμβασης:

Την 23η Ιουλίου, με Δελτίο Τύπου της ΔΕΠΑ Εμπορίας Α.Ε. ανακοινώθηκε ότι «η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) χορηγεί στην ελληνική εταιρεία ενέργειας, ΔΕΠΑ Εμπορίας Α.Ε., δάνειο συνολικού ύψους 390 εκατ. ευρώ για την κατασκευή και λειτουργία πάρκων ηλιακής ενέργειας σε όλη τη χώρα. Η χρηματοδότηση της ΕΤΕπ καλύπτει το 75% του κόστους των νέων φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων, το οποίο μπορεί να ανέρθει έως 521 εκατ. ευρώ. Τα νέα φωτοβολταϊκά πάρκα θα κατασκευαστούν στη δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και την κεντρική Ελλάδα. Με την υλοποίηση του έργου από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, θα προστεθούν στο δίκτυο της χώρας συνολικά περίπου 800 MW ανανεώσιμης ενέργειας, ισοδύναμης με την ενέργεια που χρειάζονται 278.000 νοικοκυριά για ένα έτος. Η ΕΤΕπ, μέσω της χρηματοδότησής της, στηρίζει νέες επενδύσεις σε περιφέρειες συνοχής όπου το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι χαμηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ. Με αυτόν τον τρόπο, επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της στη δίκαιη ανάπτυξη και τη σύγκλιση των επιπέδων διαβίωσης».

Δεδομένου ότι κατά την υπογραφή της δανειακής σύμβασης παρέστησαν και έκαναν δηλώσεις ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομιών και ο Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, με τον κ. Χατζηδάκη να δίνει «συγχαρητήρια και στις δύο πλευρές για αυτή τη συμφωνία» και τον κ. Σκυλακάκη να εξαίρει τη σημασία της.

Δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αποτελεί θεσμικό φορέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ανήκει από κοινού στα κράτη – μέλη, με ρόλο τη χρηματοδότηση σχεδίων που συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων της Ε.Ε.

Δεδομένων των πολύπλευρων συνεπειών που βιώνει η Δυτική Μακεδονία εξαιτίας της βίαιης απολιγνιτοποίησης, όπως η Κυβέρνηση της Ν.Δ. εσφαλμένα επέλεξε να την εφαρμόζει, με αποτέλεσμα το 2,5% του πληθυσμού της Χώρας να σηκώνει στις πλάτες του το 25% των ΑΠΕ της Χώρας.

Δεδομένης της ολοκληρωμένης δέσμης προτάσεων του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής για εκδημοκρατισμό της ενέργειας και άνοιγμα του ηλεκτρικού χώρου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις Ενεργειακές Κοινότητες, τη μικρομεσαία τοπική επιχειρηματικότητα, τους αγρότες – κτηνοτρόφους και τους ευάλωτους συμπολίτες μας.

Δεδομένης της αριθμ. 5953/22.7.2024 Ερώτησής μου για τον προβληματισμό που επικρατεί στην Καστανιά του νομού Κοζάνης, λόγω της δρομολογούμενης εγκατάστασης φωτοβολταϊκού πάρκου σε επαφή με τον -προ του 1923- οικισμό «από  την North Solar», η οποία είναι θυγατρική του Ομίλου ΔΕΠΑ.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1) Ποια νέα φωτοβολταϊκά πάρκα θα κατασκευαστούν στη Δυτική Μακεδονία, σύμφωνα με την ανωτέρω Ανακοίνωση, από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας Α.Ε. με δανειοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων; Ειδικότερα,

– που ακριβώς θα εγκατασταθούν,

– ποια θα είναι τα οικονομικά και ενεργειακά χαρακτηριστικά εκάστου και

– ποιο το χρονοδιάγραμμα κατασκευής και έναρξης λειτουργίας τους;

2) Από τα «περίπου 800 MW ανανεώσιμης ενέργειας» που, σύμφωνα με την Ανακοίνωση, θα προστεθούν στο δίκτυο της Χώρας, πόσα θα προέλθουν από έργα εντός της Δυτικής Μακεδονίας;

3) Ποιο είναι το επιτόκιο και ο χρονικός ορίζοντας αποπληρωμής του δανείου που έλαβε η ΔΕΠΑ Εμπορίας Α.Ε.;

4) Πόσο «δίκαιη», σύμφωνη με τους στόχους της Ε.Ε. και άξια υπουργικών «συγχαρητηρίων» είναι αυτή η “ανάπτυξη” για τη Δυτική Μακεδονία, όταν η ρευστότητα και ο ηλεκτρικός χώρος περιορίζεται σε ένα ολιγοπώλιο ισχυρών εταιρειών, αποκλείοντας κατοίκους, τοπικούς φορείς και μικρομεσαίους τοπικούς επαγγελματίες;

και παρακαλούνται οι κ.κ. Υπουργοί όπως καταθέσουν:

κάθε σχετικό έγγραφο όπου αποτυπώνονται τα έργα που ο Όμιλος των Εταιρειών της ΔΕΠΑ θα υλοποιήσει στη Δυτική Μακεδονία αξιοποιώντας τους πόρους της συγκεκριμένης δανειοδότησης.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Κουκουλόπουλος Πάρις

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.