Άφιξη και υποδοχή στο Βελβεντό ι. λειψάνου του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω – Του Παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα



Άφιξη και υποδοχή στο Βελβεντό ι. λειψάνου του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω, τη Δευτέρα, 29 Ιουλίου 2024, ώρα 7 μ.μ. – Προεξάρχων της ι. πανηγύρεως ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμφιπόλεως κ. Χριστοφόρος.

Με την ευλογία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου και με την ευγενή παροχή του Πανοσιολ. Αρχιμ. Μάξιμου Ηγουμένου της Ι. Μονής του Αγίου Διονυσίου Ολύμπου, θα αφιχθεί στο Βελβεντό τεμάχιο ι. λειψάνου του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω, τη Δευτέρα, 29 Ιουλίου 2024, ώρα 7 μ.μ. Προεξάρχων της ι. πανηγύρεως ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμφιπόλεως κ. Χριστοφόρος.

Τόπος υποδοχής: Η παλιά δεξαμενή Βελβεντού. Συμμετέχουν: Η μπάντα του ΜΟΒ, ο Ιππικός Σύλλογος Βελβεντού ‘’Ο Άγιος Γεώργιος’’, ο Σύλλογος Μοτοσικλετιστών Βελβεντού ΜΟΤΟΒΕ, ο καθένας και η καθεμιά, όσοι που θέλουν να συμμετάσχουν στη χαρά και στην τιμή της υποδοχής για την έλευση στην πόλη μας και στην Ενορία του, του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω.

’Έρχεται ο Άγιος’’, λένε οι πάντες στην Αιανή κατά την έλευση, κάθε χρόνο, ι. λειψάνου του Αγίου Νικάνορα από το Μοναστήρι του στη Ζάβορδα.

’Έρχεται ο Άγιος’’, μαθαίνουμε να λέμε στο Βελβεντό κατά την έλευση, κάθε χρόνο, ι. λειψάνου του Αγίου Διονυσίου από το Μοναστήρι του στον Όλυμπο.

Θα ακολουθήσουν: Λιτάνευση, τοποθέτηση του ι. λειψάνου στον Ι. Ναό του Αγίου Διονυσίου Βελβεντού και Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός με Αρτοκλασία. Θα χοροστατήσει ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμφιπόλεως κ. Χριστοφόρος.

Το ιερό λείψανο θα παραμείνει μέχρι την Κυριακή, 18 Αυγούστου 2024. Θα γίνονται καθημερινά Ακολουθίες. Δίνεται η ευκαιρία στο λαό να προσέρχεται, να ασπάζεται τιμητικά τον Άγιο, να ζητά την ενίσχυσή του στα του (προσωπικού και συλλογικού) βίου του, στη νοηματοδότησή του και την ενίσχυση της συνεκτικότητάς του.

Ο τιμητικός ασπασμός των ιερών λειψάνων των αγίων (Μαρτύρων και Οσίων) μας δίνει-βοηθά να καταλάβουμε ότι το νόημα της ζωής μας είναι η αγιότητα, και για να καταφέρουμε να φτάσουμε στην αγιότητα, πρέπει να καταλάβουμε ότι η ζωή μας (η ζωή του κάθε ανθρώπου) έχει αξία – ανεκτίμητη αξία.

‘’Πάσης Πιερίας Καθηγητά, Βελβεντού Κοζάνης, εκουσίως συνοικιστά, ημών των αναξίων, πρεσβείαις Θεοτόκου, τας αμαρτίας λύσον, ω Διονύσιε’’. (Μεγαλυνάριο. Ήχος πλ. δ’ εκ του Γα. Ποίηση: Γιάννης Παπαγόρας).

 

Ο ΕΦΗΜΕΡΙΟΣ
Πρωτοπ. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας.

παπαδάσκαλος

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Άφιξη και υποδοχή στο Βελβεντό ι. λειψάνου του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω – Του Παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα

  1. Ο Άγιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω έζησε το 16ο αιώνα.

    Μετά το θάνατο των γονέων του, σε ηλικία περίπου 18 ετών, ακολούθησε στα Μετέωρα το γέροντα Άνθιμο και εκάρη μοναχός στη Μονή Μεγάλου Μετεώρου.
    Στη συνέχεια πήγε στο Άγιο Όρος, όπου εκάρη μεγαλόσχημος μοναχός με το όνομα Διονύσιος. Ασκήτευσε κοντά στη Μονή Καρακάλλου. Το 1524, στην περιοχή της Βεροίας, στη σκήτη του οσίου Αντωνίου του νέου έχτισε τη Μονή του Τιμίου Προδρόμου.
    Από ταπείνωση προτίμησε να αποφύγει την εκλογή του ως επισκόπου Βεροίας και έτσι έφυγε για μία ακόμη φορά προς την Πιερία και τη Θεσσαλία. Εγκαταστάθηκε σε δυσπρόσιτη περιοχή στον Όλυμπο και το 1542 οικοδόμησε τη Μονή της Αγίας Τριάδας για να βρίσκουν εκεί καταφύγιο οι κλέφτες. Αυτή η μονή από τότε μέχρι σήμερα αποτελεί κέντρο πνευματικής ακτινοβολίας.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.