Π. Κουκουλόπουλος: “Αμετανόητα παράλογη, η κυβερνητική “λογική” για την τηλεθέρμανση”



Χωρίς συγκεκριμένη ρεαλιστική λύση για την τηλεθέρμανση, παρά μόνο με μια αόριστη ευχή «ελπίζω μέσα στις επόμενες εβδομάδες να καταλήξουμε σε λύση», προσήλθε στην Ολομέλεια της Βουλής ο Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Θ. Σκυλακάκης, εμφανώς ανέτοιμος να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις στην Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Πάρι Κουκουλόπουλου.

Θέτοντας την Κυβέρνηση προ των εσφαλμένων επιλογών της, ο Βουλευτής στηλίτευσε ότι «οι εκκρεμότητές σας για τις τρεις τηλεθερμάνσεις (Αμύνταιο, Πτολεμαΐδα, Κοζάνη) μακραίνουν επικίνδυνα στο χρόνο και συνιστούν απειλή για το παρόν και το μέλλον ενός έργου πραγματικά μοναδικού, όπως αποδεικνύουν τρία μετρήσιμα μεγέθη που δεν συναντάμε εύκολα σε έργο με φορέα υλοποίησης την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αφορά περίπου 100.000 πολίτες, οι επενδύσεις του σε παρούσα αξία αγγίζουν τα 500 εκατομμύρια και το οικονομικό όφελος των καταναλωτών έχει ξεπεράσει ήδη το 1 δις στα 30 χρόνια λειτουργίας του. Έξι μήνες μετά την ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο, δεν υπάρχει πλέον καμία εκκρεμότητα από την πλευρά των τριών Δήμων, αντιθέτως τα ζητήματα από πλευράς Κυβέρνησης δεν έχουν απαντηθεί, ούτε για τον κίνδυνο οικονομικής ασφυξίας ούτε για την προοπτική των τηλεθερμάνσεων».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Υπουργός της Ν.Δ. χαρακτήρισε την Πτολεμαΐδα V ως «μια μονάδα που θα μας βάζει μέσα κάθε μέρα που θα περνάει, μια επένδυση που αυτή τη στιγμή και για πάντα δεν είναι ανταγωνιστική», υποστηρίζοντας ότι «δεν είναι εφικτό να στηρίξουμε από εδώ και πέρα την τηλεθέρμανση στους λιγνίτες». Αντί συγκεκριμένων απαντήσεων, περιορίστηκε σ’ ένα γενικόλογο “χρησμό”, λέγοντας πως «η βιώσιμη λύση είναι να πάμε στην τελική λύση, την οποία να την κάνουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και να δούμε εμείς ως Κράτος πως θα γεφυρώσουμε τη διαφορά, αυτή είναι η βιώσιμη λύση, το οποίο και θα κάνουμε».

Αντικρούοντας τους υπουργικούς ισχυρισμούς για το κόστος της Πτολεμαΐδας V, ο Π. Κουκουλόπουλος τόνισε πως «δεν περίμενα ότι μέσα στην αίθουσα του Κοινοβουλίου θα επαναλαμβάνατε απόψεις που απέχουν πολύ από την αλήθεια, μιλώντας για κόστος 150 και 200 ευρώ της λιγνιτικής κιλοβατώρας. Η Πτολεμαΐδα V στη χειρότερη περίπτωση αγγίζει τα 110 ευρώ, όταν μάλιστα το κόστος εξόρυξης του λιγνίτη από 16 ευρώ πριν ένα μήνα, ξαφνικά πήγε στα 30 ευρώ ο τόνος. Πρέπει να εξηγήσετε στους πολίτες πως είναι δυνατόν μια Χώρα εισαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας, να βλέπει την τιμή της κιλοβατώρας να εκτινάσσεται στα πλαίσια του “target model” λόγω εξαγωγών. Εκτυλίσσεται ένα παιχνίδι αισχροκέρδειας πέρα από κάθε μέτρο και πρέπει να το ελέγξετε, αντί να διακινείτε ανυπόστατες θεωρίες για ένα εγχώριο καύσιμο όπως ο λιγνίτης».

«Η κοινή μας θέση με τους Δημάρχους περιλαμβάνει δύο παραμέτρους. Πρώτον, λιγνιτική ρήτρα και εγγύηση ότι η Πτολεμαΐδα V θα λειτουργήσει μεταβατικά με λιγνίτη. Δεύτερον, ζητάμε ηλεκτρικό χώρο για μια στέρεη και βιώσιμη λύση για το μέλλον. Αρνείστε πεισματικά και τα δύο. Αυτό αποτελεί πρόκληση προς το 2,5% του πληθυσμού της Χώρας, που καλείται να σηκώσει το 25% των ΑΠΕ» υπογράμμισε ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Έθεσε, τέλος, εμφατικά το ζήτημα των οικονομικών εκκρεμοτήτων που προκλήθηκαν εξαιτίας των κυβερνητικών αποφάσεων στο πλαίσιο της βίαιης απολιγνιτοποίησης, επισημαίνοντας στον Υπουργό: «Έχετε στα χέρια σας τις προτάσεις του Α’ και Β’ βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που στηρίζω και εγώ προσωπικά. Αναμένουμε, επιτέλους, μια απάντηση που θα αποτελέσει μήνυμα “απελευθερωτικό” στους 100.000 συμπολίτες μας».

Αναλυτικότερα, το video της συζήτησης:

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.