Επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ για να μην κλείσουν οι ΑΗΣ Μελίτης και Μεγαλόπολης – Δείτε το βίντεο



Λ. Στολτίδης: Κέρδη για τα «κοράκια της ενέργειας» από την απολιγνιτοποίηση και ο λαός δεν μπορεί να ζεσταθεί και να δροσιστεί.

«Αφαιρέσατε την δυνατότητα του λαού να ζεσταίνεται, να δροσίζεται, να ταξιδεύει για αναψυχή, να έχει να βγάλει το μήνα και τα κάνατε βίλες, πισίνες, κότερα και παραγεμισμένα χρηματοκιβώτια για μια χούφτα παράσιτα», σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Λεωνίδας Στολτίδης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Επίκαιρης Ερώτησης του Κόμματος με την οποία ζητά να μην κλείσουν οι ΑΗΣ Μελίτης και Μεγαλόπολης,

Και αυτό καθώς η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, υπεραμύνθηκε των επιλογών της κυβέρνησης να προχωρήσει στην απολιγνιτοποίηση, λέγοντας μάλιστα πως αποτελεί το μόνο ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο προς αυτή την κατεύθυνση, διανθίζοντας τη στάση αυτή με μπόλικες δόσεις «κλιματικής κρίσης», αλλά και -όπως ήταν φυσικό- απόλυτης συμπόρευσης με την στρατηγική της ΕΕ για την «πράσινη μετάβαση».

Υπογράμμισε πως είμαστε μία χώρα που ανήκει στην ΕΕ «και οι αγορές ηλεκτρικές ενέργειας είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους. Καλώς ή κακώς ακολουθούμε κοινούς κανόνες, ευρωπαϊκές οδηγίες, κανονισμούς, δεν κάνει κάθε χώρα του κεφαλιού της και σε αυτό πλαίσιο υπάρχει η αγορά των ρύπων και οι λιγνιτικές μονάδες όπως ισχύει και σε όλες τις χώρες της Ευρώπης είναι από τις πλέον ακριβές». Παράλληλα, δεν παρέλειψε να μιλήσει για «κόστη» ενώ δε δίστασε να δηλώσει «άγνοια» για τις αντιρυπαντικές τεχνολογίες που υπάρχουν για τον λιγνίτη.

Η ΕΕ αλλά και οι εγχώριοι υπηρέτες της, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ «κοροϊδεύατε ασύστολα το λαό 20 χρόνια» ότι με την απελευθέρωση ενέργειας και την ενίσχυση του ανταγωνισμού θα έπεφταν οι τιμές, σημείωσε ο Λ. Στολτίδης, προσθέτοντας πως «εσείς, με πρωτεργάτη τον ΣΥΡΙΖΑ, που τώρα παραπονιέται, φέρατε το χρηματιστήριο δηλαδή τα “κοράκια της ενέργειας”», δε φτάνει που τους δώσατε τόσα δις από τις τσέπες του λαού για να γεμίσουν άναρχα τον τόπο με ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά, «έχουν ρημάξει συνολικά την Ελλάδα και ετοιμάζεστε να τους δώσετε πόσα πλέον δισεκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης και τους προϋπολογισμούς για να μπορούν και να εξάγουν ρεύμα. Τους ανοίξατε και την πόρτα για να ρουφάνε όσο θέλουν από το εισόδημα του λαού μας».

Τόνισε πως 6 στους 10 δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς όταν όλοι ανέβασαν τιμές για να μπορούν να αρπάξουν από την τσέπη του λαού. Την ίδια στιγμή, ανεργία, κατεστραμμένη παραγωγική γη, τσακισμένη κτηνοτροφία είναι το αποτέλεσμα των αιολικών και φωτοβολταϊκών και τους ετοιμάζετε στο συνολικό σχεδιασμό την καρκινογόνα καύση απορριμμάτων, είπε. Επίσης, 197 εργαζόμενοι του ΑΗΣ Μελίτης και δεκάδες εργολαβικοί εργαζόμενοι, 185 εργαζόμενοι του ΑΗΣ Μεγαλόπολης και 55 εργολαβικοί κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους, για να υπηρετηθεί ο αντιλαϊκός σχεδιασμός της «πράσινης μετάβασης», τμήμα της οποίας είναι και η «απολιγνιτοποίηση», όπως εξήγησε.

Καταλήγοντας έκανε σαφές πως ο λαός σήμερα «δεν έχει λόγο να ανέχεται μια τέτοια χαμοζωή, παράγει πολύ περισσότερα από όσα χρειάζεται για να ζήσει χωρίς ανάγκες, αρκεί να αποφασίσει να κάνει αυτή την επιλογή. Όμως με τους αγώνες τους που πλέον πολλαπλασιάζονται, και σε πλήθος και σε νίκες, σας έχει επιστρέψει πολλές φορές το βαρύ λογαριασμό που του στείλατε. Μπορεί προς το παρόν να είναι ακόμα “έναντι” οι λογαριασμοί που σας επιστρέφει, αλλά όσο και να καθυστερήσει, πάντα έρχεται και ο “εκκαθαριστικός”»…

https://www.902.gr/

22/7/2024

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.