Π. Κουκουλόπουλος: «Τι ισχύει για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου στην Καστανιά;»



Στη Βουλή έφερε ο Βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Πάρις Κουκουλόπουλος, την ανησυχία της τοπικής κοινωνίας στην Καστανιά αναφορικά με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου σε επαφή με τον οικισμό.

Αναλυτικότερα, ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης που κατέθεσε προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας:

«Έντονη ανησυχία επικρατεί στους εναπομείναντες κατοίκους του οικισμού της Καστανιάς, αλλά και γενικότερα στην τοπική κοινωνία της ευρύτερης περιοχής, για τη δρομολογούμενη εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου σε επαφή με τον οικισμό. (…)

Σύμφωνα, λοιπόν, με περιγραφή γεωλόγου – κατοίκου της περιοχής, εντοπίζεται «στον Χάρτη της ΡΑΕ» (πλέον Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας & Υδάτων) ότι “σχεδιάζεται φωτοβολταϊκό πάρκο από την North Solar σε επαφή με τον οικισμό. Στον συνημμένο χάρτη της ΡΑΕ φαίνεται το φωτοβολταϊκό πάρκο, καθώς και τα όρια του οικισμού, μετά από επεξεργασία αυτού”.

Η δημιουργία του φωτοβολταϊκού πάρκου έχει προκαλέσει αναστάτωση. Ο οικισμός Καστανιάς βρίσκεται σε υψόμετρο 1.050 – 1.100 μέτρων, αμφιθεατρικά τοποθετημένος στα Πιέρια Όρη, με φυσική ομορφιά που απορρέει από τις γεωτεκτονικές διεργασίες του γεωλογικού παρελθόντος της. Αποτελεί το “ρετιρέ” της λεκάνης Κοζάνης – Σερβίων, χαρίζοντας πανοραμική θέα προς τον κάμπο της Αρχαίας Ελίμειας, τη λίμνη του Αλιάκμονα και την περιοχή της Κοζάνης. Αποτελεί χώρο αναψυχής και περιπάτου, με την ορεινή φύση να τον καθιστά έναν από τους πλέον τουριστικούς προορισμούς στο νόμο. Λαμβάνοντας υπόψη άλλωστε την κλιματική κρίση με την άνοδο της θερμοκρασίας, ανοίγονται ευοίωνες προοπτικές για τον ορεινό αυτό προορισμό. Επιπλέον, πλούσια είναι η τοπική χλωρίδα και πανίδα, ενδεικτικά αποτελεί μέρος συλλογής τσαγιού του βουνού που φύεται αποκλειστικά εκεί. Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι εκεί βρίσκεται η θέση απογείωσης των αιωροπτεριστών που διοργανώνουν αγώνες κάθε χρόνο. Για παράδειγμα, τις επόμενες ημέρες διοργανώνεται το 38ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Αιωροπτερισμού 2024. Ως εκ τούτου, εκφράζεται ανησυχία της τοπικής κοινωνίας για τις πιθανές συνέπειες που δύναται να επιφέρει η εγκατάσταση στο συγκεκριμένο σημείο φωτοβολταϊκού πάρκου, ως προς την αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος και την απαξίωση των τουριστικών προοπτικών της περιοχής .

Υπογραμμίζεται ότι η Καστανιά αποτελεί οικισμό προ του 1923, με βάση τα διαθέσιμα ιστορικά και σύγχρονα χαρτογραφικά στοιχεία. Ως γνωστόν, η παρ. 1 του άρθρου 9 του Π.Δ. 2.3/13.3.1981 απαγορεύει την ανέγερση και λειτουργία οχλουσών επαγγελματικών εγκαταστάσεων εντός των οικισμών προ του 1923, αλλά και εκτός αυτών σε απόσταση 500 μέτρων περιμετρικά των καθοριζόμενων ορίων. Το εν λόγω άρθρο δεσμεύει όχι μόνο τις Πολεοδομικές Αρχές, αλλά και όλες τις λοιπές Διοικητικές Αρχές που είναι αρμόδιες για τη χορήγηση αδειών και εγκρίσεων σχετικά με την ίδρυση και λειτουργία μονάδων και οχλουσών εγκαταστάσεων.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι σε εφαρμογή της ανωτέρω διάταξης περί οικισμών προ του 1923, έχει κριθεί νομολογιακά από την Ελληνική Δικαιοσύνη πως απαγορεύεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου, παρά την ύπαρξη αδειοδότησης από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, οι οποίες δεν είναι άμοιρες ευθυνών. Η εγκατάσταση κρίθηκε ότι επιφέρει δυσμενείς επιπτώσεις στο φυσικό και οικιστικό περιβάλλον, στις οικονομικές δραστηριότητες, στην αξία των ιδιοκτησιών, στην καθημερινή ζωή των κατοίκων, κατά παράβαση του άρθρου 24 Συντάγματος και της συνταγματικά κατοχυρωμένης αρχής της πρόληψης και της προφυλάξεως, καθώς και κατά καταστρατήγηση των αρχών της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης σε συνάρτηση και με την αρχή του πολεοδομικού και οικιστικού κεκτημένου.

Δεδομένων των φυσικών πλεονεκτημάτων και αξιόλογων ιδιαιτεροτήτων που χαρακτηρίζουν τον προ του 1923 (βάσει των διαθέσιμων ιστορικών και σύγχρονων χαρτογραφικών στοιχείων) οικισμό Καστανιάς και σε ουδεμία περίπτωση δεν πρέπει να τεθούν σε διακινδύνευση.

Δεδομένων των πολύπλευρων συνεπειών που υφίσταται η Δυτική Μακεδονία εξαιτίας των επιλογών της Κυβέρνησης για τη βίαιη απολιγνιτοποίηση, που τείνει να μετατρέψει τον Τόπο μας σε “πρίζα για φωτοβολταϊκά”, εντείνοντας την υποβάθμιση και πληθυσμιακή ερήμωση της.

Δεδομένης της ολοκληρωμένης δέσμης προτάσεων του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής για την Ενεργειακή Δημοκρατία και τη βιώσιμη, αειφόρο, πράσινη ανάπτυξη.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Τι ισχύει όσον αφορά τη δρομολόγηση εγκατάστασης φωτοβολταϊκού πάρκου σε επαφή με τον οικισμό Καστανιάς; Ειδικότερα

α) Ποια είναι τα χωροταξικά, λειτουργικά και οικονομικά χαρακτηριστικά του έργου;

β) Σε ποιο στάδιο βρίσκεται;

γ) Ποιες ενέργειες έχουν ολοκληρωθεί για την αδειοδότηση, εγκατάσταση και λειτουργία του;

δ) Ποιες ενέργειες εκκρεμούν;

Ποια μέριμνα έχετε λάβει για την Καστανιά, ώστε να διασφαλίσετε σε κάθε περίπτωση την πλήρη προστασία του περιβάλλοντος, τη μη αλλοίωση των προτερημάτων της περιοχής και τη μη ανατροπή των χρήσεών της προς όφελος των κατοίκων και των επισκεπτών;

Πραγματοποιήσατε θεσμική διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς για το εν λόγω φωτοβολταϊκό πάρκο; Εάν ναι, με ποιους ακριβώς διαβουλευτήκατε και ποια είναι η επίσημη γνώμη τους; Εάν όχι, σκοπεύετε, έστω τώρα, να διαβουλευτείτε μαζί τους και να σεβαστείτε τη βούλησή τους για το βιώσιμο μέλλον του Τόπου τους;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Κουκουλόπουλος Παρασκευάς (Πάρις)»

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.