Μερόπη Βαχτσεβάνου για το KOZANILIFE.GR
Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης επισκέφθηκε τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Αμανατίδη, στο κτίριο της Περιφέρειας στη ΖΕΠ Κοζάνης, το πρωί της Παρασκευής 19 Ιουλίου.
Στη συνάντηση ο ΥΦΕΘΑ δήλωσε πως είναι αρωγός στην μεταβατική περίοδο που διανύει η Δυτική Μακεδονία και όσο αφορά τα δύο στρατόπεδα Κοζάνης και Σερβίων, ανέφερε μεταξύ άλλων “το επόμενο χρονικό διάστημα περιμένουμε τις προτάσεις από Δήμο και Περιφέρεια και συμφωνήσαμε πως θα γίνουν συζητήσεις στο Υπουργείο παρουσία και του Ταμείου Εθνικής Άμυνας. Θα εξετάσουμε τις ενδεχόμενες λύσεις που θα τεθούν από τον Δήμαρχο Κοζάνης και τον Δήμο Σερβίων”.
Σχετικά με το ζήτημα του Στρατοπέδου Μακεδονομάχων Κοζάνης, ένα χρόνιο θέμα της πόλης, ο Υφυπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων “συμφωνήσαμε να κατατεθεί μια ώριμη πρόταση από πλευράς του Δήμου Κοζάνης και υπάρχει μια θετική διάθεση να βρεθεί μια αμοιβαία και επωφελής λύση για όλες τις πλευρές”.
Κλείνοντας τη δήλωσή του, ο κ. Κεφαλογιάννης αναφέρθηκε στην αγαστή συνεργασία μεταξύ της Περιφέρειας και των Ενόπλων Δυνάμεων, σε μία σειρά από ζητήματα όπως η προστασία και η δημόσια υγεία των πολιτών ” το περιθώριο συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας είναι αρκετά μεγάλο”.
Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Αμανατίδης, έδειξε ικανοποιημένος από την σημερινή συνάντηση και θετικός στην συνεργασία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να ακούσει τις σχετικές προτάσεις και να δώσει σύντομα μια λύση στο τι μέλει γενέσθαι των δύο στρατοπέδων, κυρίως της Κοζάνης.
“Υπάρχει πεδίο καθώς δρομολογήσαμε τις διαδικασίες προς αυτό και σύντομα θα δοθεί λύση για να μπορέσει το Στρατόπεδο να καλύψει τις ανάγκες της πόλης και ταυτόχρονα να εξοικονομηθούν πόροι ή δυνατότητες και για το Στρατό να αξιοποιήσει με το δικό του τρόπο τις δικές του εγκαταστάσεις”, ανέφερε ο ίδιος.
Ο κ. Αμανατίδης επιπρόσθετα, γνωστοποίησε ότι το επόμενο διάστημα μετά από δέσμευση του Υφυπουργού θα υπάρξει συνάντηση στην Αθήνα, παρουσία και του Ταμείου Εθνικής Άμυνας – όπου είναι αρμόδιο για τα θέματα αυτά – με σκοπό να βρεθεί η χρυσή τομή που θα δώσει λύση στο συγκεκριμένο θέμα.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Δήμαρχος Κοζάνης Γιάννης Κοκκαλιάρης, παρέδωσε στον ΥΦΕΘΑ έναν φάκελο με προτάσεις ετών, καταθέτοντας ακόμη μία πρόταση ”θα μπορούσε να δημιουργηθεί ακόμη μια σχολή πολιτικής προστασίας μέσα σε έναν τέτοιο χώρο ο οποίος δεν έχει από ότι γνωρίζω χαρτιά πιστοποίησης.”.
Με αφορμή αυτή την πρόταση, ο κ. Κεφαλογιάννης ανέφερε ότι είναι στην ατζέντα του υπουργείου και μάλιστα βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας ”το επόμενο χρονικό διάστημα θα κατατεθεί μια νομοθετική πρωτοβουλία που θα αφορά το λεγόμενο ζήτημα της θητείας ευκαιρίας, δηλαδή ένα σύστημα πιστοποίησης κάποιων δεξιοτήτων έτσι ώστε ο στρατεύσιμος νέος που θα τελειώνει τη θητεία του θα μπορεί να παίρνει ένα πιστοποιητικό το οποίο θα είναι χρήσιμο είτε για το δημόσιο είτε για τον ιδιωτικό τομέα και μεταξύ των ειδικοτήτων που σκεφτόμαστε είναι και η πολιτική προστασία. Άρα είστε πολύ μπροστά σε αυτό που σκεφτόμαστε’.
Έπειτα ο κ. Κοκκαλιάρης ανέφερε ότι η χρονική στιγμή που γίνεται αυτή η συνάντηση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, καθώς “είναι ένα πάγιο αίτημα των πολιτών να δοθεί μια λύση στο ζήτημα του Στρατοπέδου Μακεδονομάχων. Τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρξε μια ξεκάθαρη και τεκμηριωμένη πρόταση, όπως τόνισε και ο Υφυπουργός, για αυτό και θα επανέλθουμε με νέα πρόταση πλήρως καταρτισμένη και τεκμηριωμένη”.
Ο Δήμαρχος ξεκαθάρισε πως υπάρχει η δυνατότητα να λυθεί το ζήτημα, είναι στο πρόγραμμα της δημοτικής αρχής και υπάρχει θέληση από όλες τις πλευρές να ξεκαθαρίσει δίκαια το ζήτημα, αναφέροντας ως παράδειγμα για να γίνει κατανοητό, την αντίστοιχη περίπτωση με το τι έγινε στο Στρατόπεδο των Σερρών.
“Από την πρόταση αυτή πρέπει να επωφεληθεί και ο Ελληνικός Στράτος και ο Δήμος Κοζάνης αν προχωρήσει τώρα θα δώσει ανάσα σε όλο τον ιστό της πόλης, της Κοζάνης. Δεν υπάρχει περίπτωση να παραχωρηθεί δωρεάν και ο Δήμος δεν μπορεί να δώσει έτσι χρήματα. Για παράδειγμα το Στρατόπεδο Σερρών δόθηκε το μισό στρατόπεδο και το άλλο μισό έγινε πολεοδόμηση έτσι ώστε να ανεβάσει την αντικειμενική του αξία για να μπορέσει να παραχωρηθεί έστω και αυτό το κομμάτι στον Δήμο των Σερρών”, τόνισε ο ίδιος κατά τη διάρκεια της ομιλία του.