Παίρνεις μεγάλη παρηγοριά – Tου Χαράλαμπου Παπαδόπουλου



Διαβάζοντας την ερμηνεία του Χρυσοστόμου στον 7ο ψαλμό με εξέπληξε η φράση του : «Ούτω και αυτός μεγίστην ταύτην ηγείτο παραμυθίαν, το τον Θεόν ειδότα ταύτα μη κωλύειν».

Εδώ ο ψαλμός αναφέρεται στον βασιλιά Δαβίδ τον οποίο κυνηγούσε για να τον σκοτώσει ο γιός του Αβεσσαλώμ. Ο Δαβίδ έπαιρνε μεγάλη παρηγοριά επειδή ο Θεός ενώ τα γνώριζε αυτά δεν τα εμπόδιζε. Και το παραλληλίζει ο ιερός Χρυσόστομος με τους τρεις Παίδες στην Βαβυλώνα επειδή κι αυτοί έπαιρναν μεγάλη παρηγοριά από το ότι ο Θεός γνώριζε πως θα τους κάψει ο Ναβουχοδονόσορ και δεν το εμπόδιζε. Με αφορμή τα λόγια του Χρυσοστόμου θα ήθελα να προσθέσω κι άλλα παραδείγματα.

Παίρνεις μεγάλη παρηγοριά, όταν σε οδηγούν οι Ναζί στον θάλαμο αερίων και σε λίγο θα πεθάνεις από ασφυξία από τα δηλητηριώδη αέρια, επειδή ο Θεός το ξέρει και δεν το εμποδίζει.

Παίρνεις μεγάλη παρηγοριά, όταν μια τρομοκρατική ομάδα σ’ έπιασε όμηρο και ετοιμάζεται να σε εκτελέσει, επειδή ο Θεός το ξέρει και δεν το εμποδίζει.

Παίρνεις μεγάλη παρηγοριά, όταν σ’ έχουν στην φυλακή αν και είσαι αθώος, επειδή ο Θεός το ξέρει και δεν το εμποδίζει.

Παίρνεις μεγάλη παρηγοριά, όταν το παιδί σου σκοτώθηκε σε δυστύχημα, επειδή ο Θεός το ξέρει και δεν το εμποδίζει.

Παίρνεις μεγάλη παρηγοριά, όταν έχεις μπλέξει επειδή σε συκοφάντησαν, επειδή ο Θεός το ξέρει και δεν το εμποδίζει.

Παίρνεις μεγάλη παρηγοριά, όταν έπεσαν έξω οι επιχειρήσεις σου και έχεις χρεοκοπήσει και το μέλλον είναι αβέβαιο, επειδή ο Θεός το ξέρει και δεν το εμποδίζει.

Παίρνεις μεγάλη παρηγοριά, όταν αρρωσταίνεις από καρκίνο και άρα όπως είχε πει η Αλίκη Βουγιουκλάκη όταν διαγνώσθηκε με καρκίνο «έχε γεια καημένε κόσμε», επειδή ο Θεός το ξέρει και δεν το εμποδίζει.

Παίρνεις μεγάλη παρηγοριά, όταν είσαι στο κρεβάτι και κάθε μέρα υποφέρεις από τους πόνους, επειδή ο Θεός το ξέρει και δεν το εμποδίζει.

Παίρνεις μεγάλη παρηγοριά, όταν σ’ έχουν φυλακισμένη και σε εκμεταλλεύονται σεξουαλικά, επειδή ο Θεός το ξέρει και δεν το εμποδίζει.

Παίρνεις μεγάλη παρηγοριά, όταν είσαι παιδί ορφανό και δεν έχεις κανέναν να σε προστατέψει, επειδή ο Θεός το ξέρει και δεν το εμποδίζει.

Παίρνεις μεγάλη παρηγοριά, όταν σου λείπει το καθημερινό φαγητό, τα απαραίτητα ρούχα να ντυθείς, είσαι άστεγος, επειδή ο Θεός το ξέρει και δεν το εμποδίζει.

Παίρνεις μεγάλη παρηγοριά, όταν από μικρό παιδάκι μέχρι που γέρασες δεν μπόρεσες να βελτιώσεις τον κακό σου χαρακτήρα και όπως λέει ο Μάλαμας «άλλα θέλω κι άλλα κάνω πως να σου το πω / έλεγα περνούν τα χρόνια, θα διορθωθώ», επειδή ο Θεός το ξέρει και δεν το εμποδίζει.

Παίρνεις μεγάλη παρηγοριά, όταν βλέπεις ότι κυβερνούν την Ελλάδα οι χειρότεροι πολιτικοί και συνεχώς της σκάβουν τον λάκκο, επειδή ο Θεός το ξέρει και δεν το εμποδίζει.

Έλεγε ο Γέροντας Γεώργιος Αλευράς ότι πριν μέρες που βγήκε από το Άγιο Όρος, στην Ουρανούπολη τον πλησίασε μια κυρία και τον ρώτησε για μια σπάνια εικόνα του αγίου Γεωργίου. Ο π. Γεώργιος διέκρινε μια ιδιαίτερη πνευματικότητα στην κυρία και έτσι κουβέντιασαν αρκετά και η κυρία του απεκάλυψε την ζωή της. Ήταν πλούσια, από την Χίο, και πριν 30 χρόνια ο γιός της μόλις απολύθηκε από τον στρατό, από ένα τροχαίο έμεινε παράλυτος, σε αναπηρικό καροτσάκι. Με δάκρυα του έλεγε πόσο ευγνώμων είναι προς τον Θεό γι αυτά τα ευλογημένα 30 χρόνια που υπηρετεί τον γιό της.

Ο π. Γεώργιος έκανε τον σταυρό του. Δεν ξανασυνάντησε, είπε, μητέρα να ευγνωμονεί τον Θεό, επειδή το παιδί της έμεινε παράλυτο. Νομίζω εμείς πρέπει να φωνάξουμε μαζί με τον Απόστολο Παύλο : «῏Ω βάθος πλούτου καὶ σοφίας καὶ γνώσεως Θεοῦ! ὡς ἀνεξερεύνητα τὰ κρίματα αὐτοῦ καὶ ἀνεξιχνίαστοι αἱ ὁδοὶ αὐτοῦ!» (Ρωμ.11,33).

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.