Νέο έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ: Στο κόκκινο ο υδράργυρος έως την Κυριακή – Πότε αναμένονται οι υψηλότερες θερμοκρασίες



Έως και την Κυριακή (21/7) θα επιμείνει ο καύσωνας στη χώρα, όπως αναφέρει το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, καθώς οι θερμές αέριες μάζες που καλύπτουν μεγάλο τμήμα της ανατολικής Ευρώπης και τα Βαλκάνια θα συνεχίσουν να μας επηρεάζουν.

Οι υψηλότερες τιμές θερμοκρασίας θα σημειωθούν σήμερα, Τετάρτη και την Πέμπτη (17 και 18-7-2024) στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας, κυρίως στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια.

Επισημαίνεται ότι:

Α. στις παραθαλάσσιες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη από τη θερμοκρασία στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας και

Β. σε υψηλά επίπεδα θα διατηρηθούν και οι ελάχιστες θερμοκρασίες, οι οποίες θα κυμαίνονται στις περισσότερες αστικές περιοχές περί τους 29 με 30 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού για τις επόμενες ημέρες:
1. Την Τετάρτη (17-7-2024) και την Πέμπτη (18-7-2024) η μέγιστη θερμοκρασία προβλέπεται να φτάσει:

στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας τους 41 με 42 και τοπικά στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια τους 43 βαθμούς Κελσίου.
στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου.
στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου.
στην Αττική και το νομό Θεσσαλονίκης τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.

2. Την Παρασκευή (19-7-2024) η μέγιστη θερμοκρασία προβλέπεται να φτάσει:

στα βόρεια ηπειρωτικά τους 38 με 39 βαθμούς και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου.
στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 40 βαθμούς Κελσίου.
στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου.
στην Αττική και το νομό Θεσσαλονίκης τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.
Μετά το μεσημέρι της Παρασκευής μέχρι και το απόγευμα στη βόρεια χώρα θα εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες.

3. Το Σάββατο (20-7-2024) από το μεσημέρι θα εκδηλωθούν στη βόρεια χώρα σποραδικές καταιγίδες και η θερμοκρασία προβλέπεται να φτάσει:

στα βόρεια ηπειρωτικά τους 37 με 39 βαθμούς και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 40 και τοπικά στα δυτικά ηπειρωτικά τους 41 βαθμούς Κελσίου.
στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου.
στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου.
στην Αττική τους 39 και πιθανόν τους 40 βαθμούς και στο νομό Θεσσαλονίκης τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.
4. Την Κυριακή (21-7-2024) η θερμοκρασία θα έχει μέγιστη τιμή στα ηπειρωτικά τους 37 με 39 και τοπικά τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Πού θα «σπάσουν» τα θερμόμετρα σήμερα – Η πρόγνωση Μαρουσάκη
Σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου του OPEN, Κλέαρχου Μαρουσάκη, τα πιο θερμά γεωγραφικά διαμερίσματα είναι προς τα δυτικά και βόρεια καθώς εκεί εκτονώνεται με μεγαλύτερη ένταση η θερμή αέρια μάζα.

Περιοχές όπως η δυτική Στερεά, η δυτική, νότια και ανατολική Πελοπόννησος, δηλαδή ο Πύργος Ηλείας, η Μεσσηνία, η Λακωνία, η Αργολίδα, το Λεωνίδιο, το Άστρος Κυνουρίας, θα καταγράψουν εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες.

Το θερμοκρασιακό ταβάνι της σημερινής ημέρας είναι οι 43 βαθμοί, ενώ αργά το απόγευμα αναμένονται και μπόρες στα ορεινά της βόρεια ηπειρωτικής χώρας. Τα μελτέμια θα επιμείνουν με ισχυρές εντάσεις, ιδιαίτερα στα ανατολικά τμήματα του Αιγαίου, και υπάρχουν αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα.

Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Στην Αττική, κυριαρχεί η ηλιοφάνεια με το θερμόμετρο να δείχνει έως και 39 βαθμούς στο κέντρο της Αθήνας, ενώ το μελτέμι επιμένει.

Στη Θεσσαλονίκη, η ημέρα ξεκινά με ηλιοφάνεια, ωστόσο προς το απόγευμα υπάρχει πιθανότητα για μπόρες στην ορεινή ζώνη. Οι άνεμοι δεν θα προβληματίσουν, ενώ ο υδράργυρος θα φτάσει κοντά στους 37 βαθμούς.

Πάνω από 40 βαθμούς το θερμόμετρο και την Πέμπτη
Αύριο, Πέμπτη επίσης αναμένουμε υψηλές θερμοκρασίες έως και 43 βαθμούς σε κλειστές περιοχές, μακριά από τη θάλασσα. Την ίδια ώρα, θα επιμείνουν τα μελτέμια, στα 6-7 μποφόρ, με τον συνδυασμό υψηλών θερμοκρασιών, ξηρασίας και ισχυρών ανέμων να αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για πυρκαγιές και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Επικίνδυνοι κεραυνοί το επόμενο διήμερο
Επίσης, την Πέμπτη και την Παρασκευή αναμένεται αστάθεια στη βόρεια Ελλάδα, ιδιαίτερα για τη βόρεια βορειοηπειρωτική χώρα και αργά το απόγευμα αναμένονται μπόρες και τοπικές ισχυρά καταιγίδες.

Όπως επισημαίνει ο κ. Μαρουσάκης, καθώς υπάρχουν πολύ υψηλές θερμοκρασίες, είναι δυνατόν τα υδροσταγονίδια, τουλάχιστον στην αρχή του φαινομένου, να εξατμίζονται και να μην προλαβαίνουν να φτάνουν στην επιφάνεια. Έτσι, οι κεραυνοί μπορεί να ξεκινήσουν πυρκαγιές.

www.ethnos.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.