Βραβείο Στρατηγικών Συνεργασιών (Strategic Liaisons) στο έργο TERMINET/ Horizon 2020 με συντονιστή το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας



Το ‘’Βραβείο Στρατηγικών Συνεργασιών– Strategic Liaisons Award’’ απονεμήθηκε στο έργο TERMINET, στο πλαίσιο του συνεδρίου EUCloudEdgeIoT του Open Continuum που διεξήχθη στις Βρυξέλλες. Η βράβευση του έργου, που συντονίστηκε από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας με Επιστημονικά Υπεύθυνο τον Διευθυντή του Εργαστηρίου ITHACA, Καθηγητή κ. Παναγιώτη Σαρηγιαννίδη και χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα HORIZON2020, αφορούσε την ωριμότητα, την παρουσίαση και την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων του.

Το έργο TERMINET, πρότεινε, υλοποίησε και επικύρωσε ένα νέο μοντέλο αρχιτεκτονικής για το Διαδίκτυο των Πραγμάτων Νέας Γενιάς (Next Generation Internet of Things – NG-IoT), καθιστώντας εφικτές πολύπλοκες και απαιτητικές εφαρμογές σε πολλαπλούς τομείς της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, όπως στην γεωργία ακριβείας με την χρήση επαυξημένης πραγματικότητας, στην εκπαίδευση προσωπικού κρίσιμων υποδομών με την χρήση απτικών συσκευών και εικονικής πραγματικότητας και την αποτελεσματική προληπτική συντήρηση σε περιβάλλοντα εφοδιαστικής αλυσίδας. Στο TERMINET υλοποιήθηκαν λύσεις μεταφοράς νοημοσύνης από το νέφος (cloud) προς τα άκρα του δικτύου (edge), μειώνοντας τους χρόνους αναμονής και καθιστώντας εφικτές καινοτόμες εφαρμογές όπως η εκπαίδευση ιατρικού προσωπικού σε περιβάλλοντα εικονικής πραγματικότητας από απόσταση. Επίσης, αναπτύχθηκαν εργαλεία προστασίας της ιδιωτικότητας των δεδομένων κατά την σχεδίαση των συστημάτων με την χρήση ομοσπονδιακής μάθησης (federated learning), ενώ επικυρώθηκαν διατομεακοί αλγόριθμοι προστασίας από κυβερνοεπιθέσεις σε όλα τα επίπεδα της υποδομής.

Το ποικίλο και εκτεταμένο έργο που παρήχθη κατά τη διάρκεια υλοποίησης του TERMINET περιλαμβάνει την έκδοση 2 εκθέσεων με πρωτοβουλίες πολιτικής για την τυποποίηση, 57 επιστημονικές δημοσιεύσεις, την χρηματοδότηση 22 διδακτορικών διατριβών, τη δημιουργία 28 νέων εργαλείων και 10 αποθετηρίων ανοιχτού κώδικα, την εδραίωση 6 διεθνών συνεργασιών, τη διοργάνωση 12 σεμιναρίων και συνεδρίων και τη συμμετοχή σε 10 προσκεκλημένων ομιλιών. Στο πλαίσιο των δράσεων του TERMINET ήταν και η δημιουργία του 1ου τεχνοβλαστού του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, της MetaMind Innovations IKE (MINDS) με σκοπό την περαιτέρω αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων του έργου.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε: terminet-h2020.eu

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.