Αναδρομικά χαράτσια – διωγμός των ελεύθερων επαγγελματιών – Του Χρήστου Ι. Κολοβού



Οι εκλογές τελείωσαν, ο λογαριασμός έρχεται! Μετά την απομάκρυνση από την κάλπη ουδέν λάθος αναγνωρίζεται και η κυβέρνηση έσπευσε να το κάνει όσο πιο ξεκάθαρο γίνεται! Στις 9 Ιουνίου 2024 είχαμε Ευρωεκλογές και αμέσως στις 10 Ιουνίου δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β 3268 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Τροποποίηση ΚΥΑ … για την επέκταση χορήγησης επιδότησης για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο του έτους 2023». Ως αποτέλεσμα της νέας ΚΥΑ άρχισαν να καταφθάνουν στους ελεύθερους επαγγελματίες λογαριασμοί ηλεκτρισμού, με αναδρομική χρέωση για την περίοδο Φεβρουαρίου 2022 -Δεκεμβρίου 2023!

Η συγκεκριμένη ΚΥΑ έχει υπογραφεί στις 7 Ιουνίου, δυο μέρες πριν τις εκλογές και φυσικά ουδείς έκανε τον κόπο να ενημερώσει προεκλογικά τους πολίτες για το αναδρομικό χαράτσι. Εδώ και χρόνια η ηθική και η εντιμότητα αποτελούν άγνωστες λέξεις για τους πολιτικούς που μας κυβερνούν. Αντίθετα, όλο και πιο συχνά βλέπουμε να εμφανίζονται εισπρακτικές λογικές, πολύ συχνά με εντελώς παράλογα προσχήματα, όπως για τα «ζώα συντροφιάς» και τα «ακαθάριστα οικόπεδα». Πολύ σύντομα περιμένουμε νέα εισπρακτική λογική, με αυξημένα πρόστιμα για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Όλα βέβαια πάντα γίνονται «για το καλό μας», αλλά, στην πραγματικότητα, όταν η οικονομία δεν πάει καλά, το ντοβλέτι μηχανεύεται τρόπους να βάζει το χέρι όλο και πιο βαθιά στην τσέπη των πολιτών. Θυμάται κανείς το φαφλατά υπουργό που έλεγε «θα δείτε να φεύγει η οικονομία βζζζιιιιιν»; Το «βζζζιιιιιν» είναι ο ήχος του χεριού που βουτάει στην τσέπη μας! Και πού πάνε τα λεφτά; Επιδοτούμε ηλεκτρικά αυτοκίνητα κι όχι τις νέες οικογένειες, αιολικά και φωτοβολταϊκά, αλλά όχι νέους γιατρούς και νοσηλευτές, που φεύγουν από την Ελλάδα. Επιδοτούμε ΜΚΟ, παράνομους μετανάστες και την Ουκρανία, αλλά όχι νέες θέσεις εργασίας. Μέχρι και η κτηνοτροφία ελεύθερης βοσκής έχει τεθεί υπό διωγμό και στο τέλος αναρωτιόμαστε γιατί τρέχει γρήγορα η φωτιά στο έδαφος.

Είδες η ΔΕΗ;

Στην εικόνα βλέπουμε απόσπασμα ενός απ’ τους επίμαχους λογαριασμούς, με πάροχο τη ΔΕΗ (έχουν σβηστεί τα στοιχεία αναγνώρισης). Σε λογαριασμό που εκδόθηκε στις 29/6, η «καλή μας» ΔΕΗ φρόντισε να συμπεριλάβει ως «ανεξόφλητο» το ποσό του προηγούμενου λογαριασμού. Μόνο που στις 29/6 ο λογαριασμός ήθελε ακόμα πάνω από 10 ημέρες για να λήξει και προφανώς δεν ήταν ληξιπρόθεσμος. Με τον τρόπο αυτό το ποσό πληρωμής υπερδιπλασιάζεται κι αν δεν προσέξει κανείς, πληρώνει δυο φορές τον ίδιο λογαριασμό! Είδες η ΔΕΗ;

Φυσικά δεν υπάρχει καμιά ανάλυση για το πώς έχει προκύψει το καταλογιζόμενο ποσό. ΜΗΔΕΝ οι κιλοβατώρες, ενώ φυσιολογικά η ΔΕΗ έχει κάνει ανάλυση για κάθε ξεχωριστό μήνα της περιόδου Φεβρουαρίου 2022 -Δεκεμβρίου 2023. Δυστυχώς αυτή την ανάλυση δεν κάνει τον κόπο να τη μοιραστεί με τον καταναλωτή. Σαν να πας σε μια ταβέρνα και στο τέλος να σου λέει ο μαγαζάτορας «θέλω τόσα», χωρίς να φέρνει λογαριασμό. Επιπλέον δεν υπάρχει καμιά εγγύηση πως με αυτό το λογαριασμό εξαντλείται η απαίτηση πληρωμής και δεν θα καπνίσει του υπουργού να υπογράψει και νέα τροποποιητική ΚΥΑ.

Ο διωγμός των μικρών επαγγελματιών

Απηνή διωγμό στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση, καθώς ταυτόχρονα ζητείται επιστροφή του μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ (απ’ το οποίο πληρώνονται οι χρυσοπληρωμένες «Α»ΠΕ), ενώ ακριβώς την ίδια περίοδο καταφθάνουν και τα εκκαθαριστικά της Εφορίας, φουσκωμένα με τα πλασματικά «τεκμαρτά» εισοδήματα. Για το προδήλως αντισυνταγματικό κατασκεύασμα του «τεκμαρτού» εισοδήματος έχει γίνει στις 17/6/2024 προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά, παρά το ότι αφορά εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες, η εκδίκαση έχει παραπεμφθεί στις καλένδες. Προκειμένου βεβαίως πρώτα να πληρωθούν οι φόροι που θα καταλογιστούν και μετά να συζητηθεί το θέμα.

Μόνο που έτσι το ΣτΕ έβαλε άλλο ένα καρφί στο φέρετρο της αξιοπιστίας της Δικαιοσύνης στα μάτια των πολιτών: το μηνιαίο Πολιτικό Βαρόμετρο Φεβρουαρίου 2023 της Public Issue είχε δείξει πως η «εκτίμηση του μεγέθους της διαφθοράς στους δικαστές» αυξήθηκε από 64% το 2010 σε 75% το 2023. Ραγδαία η χειροτέρευση της γνώμης των πολιτών για το θεσμό της Δικαιοσύνης, που κατά τα λοιπά εξακολουθούμε να αποκαλούμε «πυλώνα της δημοκρατίας». Μάλλον όμως οι πολίτες τη θεωρούν πυλώνα της Νέας Δημοκρατίας, που με τη συγκεκριμένη πολιτική προφανώς στοχεύει στη συγκέντρωση εμπορίου και υπηρεσιών σε λίγα χέρια, ακριβώς όπως έγινε με τις τηλεπικοινωνίες και την ενέργεια.

Η έλλειψη αντιπολίτευσης

Όλα αυτά θα ήταν πολύ λιγότερα εφικτά αν στη χώρα που υπολειτουργεί η Δικαιοσύνη υπήρχε τουλάχιστον στοιχειώδης αντιπολίτευση, που να αναδεικνύει τις προβληματικές κυβερνητικές πολιτικές και να αντιπροτείνει εναλλακτικές λύσεις στα μάτια των πολιτών. Στη δημοκρατία είναι απαραίτητη η αντιπολίτευση, όμως δυστυχώς η δημοκρατία του 2024 χωλαίνει και σε αυτόν τον τομέα. Οπότε κυβέρνηση και ΔΕΗ, (ιδιωτικοποιημένη πλέον, να μη ξεχνιόμαστε), βρίσκουν και κάνουν!

Χρήστος Ι. Κολοβός
Δρ Μηχανικός Μεταλλείων – Μεταλλουργός Μηχανικός ΕΜΠ
τ. Διευθυντής Μεταλλευτικών Μελετών & Έργων ΔΕΗ ΑΕ/Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας
Ανεξάρτητος Ενεργειακός Σύμβουλος
ck-energy.blogspot.com

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.