Απάντηση σε μια δημοσιογράφο της ΕΡΤ – Του Χαράλαμπου Παπαδόπουλου



Πριν έξι μήνες η εκπομπή «Τριτολογίες» της ΕΡΤ φιλοξένησε για λίγη ώρα τον π. Νικόλαο Λουδοβίκο για τον γάμο των ομοφυλόφιλων. Η δημοσιογράφος στην προσπάθειά της να «στριμώξει» τον π. Νικόλαο είπε και λόγια εκπληκτικής ελαφρότητας όπως «οι σημερινοί πολιτικοί είναι όπως ήταν ο φιλόσοφος Πλάτων στην εποχή του» ή «αφού αυτοί οι φιλόσοφοι έζησαν χιλιάδες χρόνια πριν γιατί να ακούσουμε τι λένε».

Όμως σ’ αυτό το άρθρο θέλω ν’ απαντήσω στην δημοσιογράφο για κάτι άλλο που είπε. Κάποια στιγμή ο π. Νικόλαος είπε ότι στην Αγγλία έχει δικαίωμα να σου πει ο άλλος «είμαι σκύλος και μου αρέσει να γαβγίζω και να περπατάω με τα τέσσερα. Κι εσύ θέλω να μου φέρεσαι σαν σκύλο κι επειδή αυτά που λες δεν μου ταιριάζουν θα σε καταγγείλω».

Του απάντησε η δημοσιογράφος : «Εμένα δεν με πειράζει καθόλου που θεωρεί τον εαυτό του σκύλο. Κι ας περπατάει με τα τέσσερα κι ας γαβγίζει κι ας κάνει ότι θέλει. Το σέβομαι. Αρκεί να μην μ’ ενοχλεί».

«Ας κάνει ότι θέλει, αρκεί εμένα να μην μ’ ενοχλεί». Ω της ανοησίας ! Καλή μου δημοσιογράφος, δεν γίνεται ο άλλος να είναι σκύλος και να φέρεται σαν άνθρωπος. Θα φέρεται σαν σκύλος. Το οποίο σημαίνει, αν εσύ έχεις να φας κι αυτός δεν έχει θα ορμήσει να σου πάρει το φαγητό, αν δεν του κάνεις αυτά που του αρέσουν θα σε δαγκώσει.

Ο σκύλος ότι και να σου κάνει δεν έχει καμία ευθύνη επειδή ενεργεί μόνο με το ένστικτο. Σ΄ αυτούς που χρησιμοποιούν το επιχείρημα «το κάμνουν και τα ζώα άρα είναι φυσιολογικό» θα τους πω το εξής. Σε πολλά ζώα, λιοντάρια, τίγρεις, αρκούδες, πούμα … άρα μήπως συμβαίνει και στους σκύλους κι απλώς δεν το έχουμε προσέξει, τα αρσενικά προσπαθούν να σκοτώσουν τα μικρά για να ξαναφέρουν το θηλυκό σε οίστρο. Γι αυτό και τα θηλυκά μόλις γεννήσουν παίρνουν τα μικρά τους και κρύβονται μέχρι να μεγαλώσουν ώστε να μη μπορούν να τα σκοτώσουν τα αρσενικά. Θα ήθελε η δημοσιογράφος να είναι έτσι και στους ανθρώπους ;

Και γιατί να μη σ’ ενοχλεί καλή μου δημοσιογράφος ; Επειδή θα του το απαγορεύει η συνείδησή του ; Μα οι σκύλοι δεν έχουν συνείδηση. Επειδή θα του το απαγορεύουν τα ήθη του ; Μα οι σκύλοι δεν έχουν ήθη. Βλέπεις ότι ζητάς πράγματα αντίθετα ; Ή θα είναι ο άλλος άνθρωπος με συνείδηση και ήθος και δεν θα σ’ ενοχλεί, ή θα είναι σκύλος και μπορεί και να σε κατασπαράξει.

Ύστερα από την μάχη των Πλαταιών πρότεινε ένας στρατιώτης στον στρατηγό Παυσανία να παλουκώσουν το νεκρό σώμα του Μαρδόνιου και να το περιφέρουν στις πόλεις όπως έκαναν την προηγούμενη χρονιά οι Πέρσες στον Λεωνίδα και τον επέπληξε ο Παυσανίας αυστηρά : «Γι αυτό πολεμάμε εναντίον των Περσών, για να μη γίνουμε σαν αυτούς».

«Ας κάνει ότι θέλει, αρκεί εμένα να μην μ’ ενοχλεί». Δυστυχώς καλή μου δημοσιογράφος αυτό φτάσαμε να εφαρμόζουμε συχνά οι Έλληνες. Μια κοπέλα στην Αθήνα πριν λίγες μέρες βγήκε μεσημέρι από το σπίτι της για να αγοράσει κάτι από το περίπτερο. Δίπλα υπήρχε στάση λεωφορείων γεμάτη κόσμο. Σταματάει ένα αυτοκίνητο και πετάγονται από μέσα δυο και την τραβούν προς το αυτοκίνητο. Φώναζε η κοπέλα βοήθεια και ούτε ένας δεν προθυμοποιήθηκε να την βοηθήσει. Τελικά μόνη της κατάφερε και γλίτωσε (η κοπέλα ήταν φίλη της κόρης μου). Βλέπετε δεν ήθελαν οι «άνθρωποι» να μπλέξουν.

Πόσο μακριά είναι αυτά από την φιλοσοφία της Ορθοδοξίας ! Λέει ο Χρυσόστομος «πραγματικά παθαίνεις κάτι κακό, όχι όταν σου προξενούν κακό οι άλλοι, αλλά όταν εσύ προξενείς κακό στους άλλους».

Πως ξεφύγαμε από τον σωστό δρόμο τόσο πολύ οι Έλληνες! Πως αφεθήκαμε τόσο επιπόλαια στον φανταχτερό τρόπο ζωής που μας παρουσίασαν μέσα από την τηλεόραση, βιντεοκασέτες, μουσικές, το διαδίκτυο … εδώ και δεκαετίες ! Γι αυτό είναι σήμερα είναι ιδιαίτερα επίκαιρη η προτροπή του μεγάλου αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου : «Όλοι πίσω, όλοι πίσω, προχωράμε προς τον γκρεμό».

 

2 σχόλια στο άρθρο “Απάντηση σε μια δημοσιογράφο της ΕΡΤ – Του Χαράλαμπου Παπαδόπουλου

  1. Ενδιαφέρον θα είχε κε Παπαδόπουλε να μας περιγράψετε σε κάποιο άρθρο σας,την ιδανική κοινωνία που θα έπρεπε να ζούμε.Πως την φαντάζεστε εσείς προσωπικά.Γιατί από γκρίνια και γενικότητες,τίποτα άλλο.Κανείς δεν ισχυρίζεται πως η κοινωνία μας είναι ιδανική.Αλλά κατά πολύ καλύτερη από το παρελθόν.Εστιάστε,λοιπόν, στα θετικά.Συγνώμη,ξέχασα.Είστε χριστιανός.Και τα πάντα για σας είναι αμαρτίες και έργα του διαβόλου.Η ζωή για σας είναι ανυπόφορη και το μόνο που αξίζει είναι ο θάνατος.Που θα σας οδηγήσει στον παράδεισο.Αν και πιστεύω και εκεί μέσα στην γκρίνια θα είστε.

  2. 1. Αγγλία : «είμαι σκύλος και μου αρέσει να γαβγίζω και να περπατάω με τα τέσσερα».
    ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ : «Άνθρωπος εν τιμή ων ου συνήκε· παρασυνεβλήθη τοις κτήνεσι τοις ανοήτοις και ωμοιώθη αυτοίς» (Ψαλμ. 48,13).
    2. η δημοσιογράφος : Εμένα δεν με πειράζει καθόλου που θεωρεί τον εαυτό του σκύλο. Κι ας περπατάει με τα τέσσερα κι ας γαβγίζει κι ας κάνει ότι θέλει.
    Κοινωνικότητα της δημοσιογράφου : MHΔEN !!
    3. η δημοσιογράφος : «αρκεί εμένα να μην ενοχλεί». ΕΜΕΝΑ !! ΠΟΣΟ ΕΓΩΪΣΤΙΚΟ είναι ;

    Υ.Γ. Οι άνθρωποι της έπαρσης, του εγωισμού, της φιλαυτίας, δεν κατάλαβαν τίποτα από το σταυρό και τον σταυρωμένο Ιησού Χριστό.
    Ολοκληρωτική υποταγή στο ΕΓΩ μας (ας κάνει ό,τι θέλει, αρκεί ΕΜΕΝΑ να μην ενοχλεί). Ποδοπατώντας τις αρχές όχι μόνο της ταπεινοφροσύνης αλλά και της ευπρέπειας

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.