Τα λείψανα των Αγ. Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης στην Πατρίδα Βέροιας 21-29 Ιουλίου



Στο πλαίσιο του εορτασμού της πολιούχου της Πατρίδος Αγ. Μεγαλομάρτυρος Παρασκευής της Αθληφόρου και Θαυματουργού, θα πραγματοποιηθούν Θρησκευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

 

Κυριακή 21 Ιουλίου 2024 (19:00)

Προπύλαια του Ι.Ν. Αγ. Παρασκευής υποδοχή Ι. Λειψάνων των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου & Ειρήνης και εν συνεχεία Εσπερινός και παράκληση στους Αγίους.

 

Πέμπτη 25 Ιουλίου (19:00)

Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός της Αγ. Παρασκευής

Παρασκευή 26 Ιουλίου (07:00-10.00)

Όρθρος – Πανηγυρικό Συλλείτουργο.

Καθημερινά: Ακολουθίες πρωί – απόγευμα

– Ο Ιερός Ναός θα παραμένει ανοικτός από 07:30 – 22:30, ενώ τα Ιερά Λείψανα θα παραμείνουν στην Πατρίδα έως και τις 22.00 της Δευτέρας 29 Ιουλίου 2024.

Τηλ. Επικοινωνίας: 2331066422 και 2331025804

Σημειώνεται ότι από τις 23 έως τις 26 Ιουλίου 2024, στο γήπεδο της Πατρίδας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Ευστάθιος Χωραφάς” διοργανώνει εκδηλώσεις, προς τιμήν της πολιούχου Αγ. Παρασκευής.

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Τα λείψανα των Αγ. Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης στην Πατρίδα Βέροιας 21-29 Ιουλίου

  1. ΑΓΙΟΙ ΡΑΦΑΗΛ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ
    Μαρτύρησαν μετά την πτώση της Κωνσταντινουπόλεως στους Τούρκους.
    Ο Ραφαήλ μαζί του είχε και τον υποτακτικό του Νικόλαο, τον οποίο είχε γνωρίσει στη Γαλλία. Ο Νικόλαος εκάρη μοναχός και ουδέποτε εγκατέλειψε τον Ραφαήλ. Αποφάσισαν να μονάσουν σε κάποιο μέρος της Θράκης. Μετακομίσουν όμως στην νήσο Λέσβο, η οποία δεν είχε πέσει ακόμα στα χέρια των Τούρκων.
    Το έτος 1463 η Λέσβος έπεσε και αυτή στα χέρια των Οθωμανών κατακτητών. Συνέλαβαν τον Ραφαήλ και τον Νικόλαο, τους οποίους υπέβαλαν σε απάνθρωπα βασανιστήρια και ταπεινώσεις. Τον Ραφαήλ τον πήραν τραβώντας από τα μαλλιά και τα γένια, τον κρέμασαν σε ένα δένδρο και τον τρυπούσαν με τα αιχμηρά όπλα τους. Κατόπιν άναψαν φωτιά και τον έκαιγαν σιγά – σιγά. Στο τέλος του πριόνισαν το στόμα και έτσι παρέδωσε την ψυχή του ο ηρωικός Μάρτυρας του Χριστού. Ο Νικόλαος πέθανε από από τους βασανισμούς, δεμένος σε ένα δένδρο.
    Μαζί τους μαρτύρησε και η δωδεκάχρονη Ειρήνη, κόρη του προεστού της Θέρμης Βασιλείου. Της έκοψαν το χέρι και την έκλεισαν σε πιθάρι και την έκαψαν, μπροστά στα μάτια των γονέων της.
    Τα ιερά τους λείψανα βρέθηκαν κατόπιν θαυματουργικών οραμάτων στη Θέρμη της Μυτιλήνης το 1959 και το 1960. Η μνήμη τους εορτάζεται την Τρίτη της Διακαινησίμου.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.