Παρουσίαση του βιβλίου «Η ιστορία του Παλιουγριάτσιανου»



Παρουσία πλήθους κόσμου και τοπικών Αρχών παρουσιάστηκε το βιβλίο για την ιστορία του Παλαιογράτσανου στην κεντρική πλατεία του χωριού.

Η παρουσίαση του βιβλίου «Η ιστορία του Παλιογριάτσανου», που αφορά το χωριό Παλιογράτσανο του Δήμου Βελβεντού, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 7 Ιουλίου 2024, παρουσία δημοτών, τοπικών Αρχών, ιερομονάχων της Μονής του Αγίου Νεκταρίου και πολλών επισκεπτών και φίλων του χωριού. Κάποιοι ήρθαν ακόμα και από την Αθήνα για την παρουσίαση του βιβλίου, που αποτελεί και την πρώτη επίσημη έκδοση του χωριού. Το βιβλίο βασίζεται σε έρευνα, καταγραφή, και απογραφή από το 3.000 π.Χ. εως το 1912 μ. Χ. και αποτελεί έργο του σπουδαίου συγγραφέα και ερευνητή της περιοχής, Θανάση Καλλιανιώτη, Ιστορικού, Δρ. Ιστορίας ΑΠΘ, σε επιμέλεια του Προέδρου του συλλόγου κ. Γιάννη Μυλωνά, του Μανώλη Χατζηνικολάου, ενώ αποτελεί δράση του Μορφωτικού Ομίλου Παλαιογρατσανιτων, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Το βιβλίο «αφιερώνεται στους απανταχού Παλαιογρατσανίτες» και προλογίζεται από την πρώην Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Κοζανης κ. Δαδαμόγια.

Την παρουσίαση του βιβλίου πραγματοποίησε ο Συγγραφέας Θανάσης Καλλιανιώτης, Ιστορικός, Δρ. Ιστορίας ΑΠΘ, η Τσιτούρα Λίλα εκπαιδευτικός, δασκάλα, με καταγωγή από το Παλαιογράτσανο, ενώ συντονιστής ήταν ο Πρόεδρος του συλλόγου κ. Γιάννης Μυλωνάς.

Χαιρετισμούς απηυθύναν ο Δήμαρχος Βελβεντού κ. Μανώλης Στεργίου, ο Ανιπεριφερειάρχης κ. Χάρης Γκοβεδάρος, και ο πρώην Δημαρχος Αιανής κ. Γιώργος Τζέλλος.

Μετά το τέλος πέρας της εκδήλωσης ο συγγραφέας κ. Θανάσης Καλλιανιώτης, υπέγραψε προσωπικά τα βιβλία, ενώ ο συγγραφέας συνεχίζει την έρευνα με την ευχή όλων να ακολουθήσει το συντομότερο και η συγγραφή και η έκδοση του Β’ τόμου με την νεότερη ιστορία του χωριού, από το 1912 και έπειτα.

Την εκδήλωση οργάνωσε ο Μορφωτικός Όμιλος Παλαιογρατσανιτών «η Γρατσάνη», σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας – ΠΕ Κοζάνης, τον Δήμο Βελβεντού και το Ινστιτούτο Επικοινωνίας, Ανάπτυξης και Καινοτομίας “συνπραξις”.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.